< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Választás előtt Friss erők Spanyolországban

| Mobile | RSS

Választás előtt Friss erők Spanyolországban

2015. december 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Választás előtt
Friss erők Spanyolországban

szerző:Keszler Patrícia

A Ciudadanos vezére, Albert Rivera mosolyog egy ház falán. Nagy plakát, nagy remények
Fotó: GERARD JULIEN / Europress/AFP
Sok még a nyitott kérdés a vasárnapi spanyolországi parlamenti választás előtt. Bár Mariano Rajoy Néppártja még mindig a közvélemény-kutatások élén áll, az szinte biztosra vehető, hogy abszolút többséget egyik párt sem tud szerezni. A második hely még kiadó, amelyért a szocialisták mellett a két feltörekvő, fiatal párt, a Polgárok (Ciudadanos) és a Képesek Vagyunk (Podemos) nevű alakulat verseng. Véget ér-e a kétpárti rendszer Spanyolországban, és mi jöhet helyette? A válaszadásban a Salamancai Egyetem két politológusa, Alberto Penadés, illetve Mercedes García Montero volt a segítségünkre.

Spanyolországban a változás szlogenje 1982 óta megszokott – akkor a szocialisták Felipe González vezetésével első ízben szereztek abszolút többséget a parlamentben. Most egyrészről két új párt is nagy szavazótábort szerzett – ami a rendszert négyszereplőssé bővíti –, másrészről generációváltás is történik, hiszen a kormánypárti szavazók többsége megöregedett, hatvan év feletti, a fiatalabbak az ellenzéket támogatják, körükben Rajoy Néppártja (PP) a negyedik helyre szorult vissza – mondta Alberto Penadés professzor.

A kampánycsend előtti legutolsó statisztikák szerint a 350 képviselői székből mindössze 110 körüli jósolható a PP-nek, ami messze elmarad a 2011-es, nyolcéves szocialista Zapatero-kormányzást követő 44 százalékos jobboldali sikertől. Ha holnap a Néppárt mégsem nyer, Spanyolország történelmében Mariano Rajoy lesz az első olyan elnök, akinek nem sikerül két ciklust végigkormányoznia. A második helyen befutni látszó szocialistákat (PSOE) is nagyban gyengítik a feltörekvő fiatal pártok. Pedro Sánchez elnökjelölt sármja sokakat inspirál ugyan, de az El País által szervezett négypárti online vitában alulszerepelt a közösségi médiából szerveződő új pártokkal szemben.
Ők a feltörekvők

A hagyományos baloldali értékektől balra helyezkedik el a Podemos, és jobbra a Ciudadanos. Új pártok – bár igaz, hogy a Ciudadanos már a két korábbi választáson is képviseltette magát –, amelyek leginkább a korrupció ellen és az intézményi reformokért harcolnak, és támogatóik az információs társadalom fiatal, internethasználó városlakói közül kerülnek ki – tudtuk meg a professzortól. Mercedes García Montero hozzátette, bár mindkét párt a demokratikus megújulás diskurzusát hirdeti, megoldási javaslataik nagyban különböznek egymástól. A jobbközép Ciudadanos programját gazdasági értelemben liberálisnak nevezhetjük. Sikerrel közvetíti egy új politikai erő gondolatát, a korrupció elleni harcban is szilárd nézeteket képvisel, azonban visszafogott a változtatásokkal kapcsolatban. A Podemos megalakulása óta ideológiai hullámzást mutat, van, hogy rendszerellenes beszéde visszavonulót fúj a szavazatok megszerzése érdekében. A szociáldemokrácia felé való elhajlása, illetve a pártvezetés ellentmondásos döntései miatt sok korábbi szimpatizánst veszíthet, így a jelenlegi felmérések alapján is csak a negyedik helyen áll – mondta a politológus.
Sokan fognak voksolni

A holnapi szavazásra igen magas, közel 80 százalékos részvételi arányt jósolnak. Bár a spanyolok 41,6 százaléka még nem döntötte el, kire adja le voksát, abban a társadalom nagy része egyetért, hogy jövőbeni kormányának három súlyos krízissel is szembe kell néznie. Egyrészt a gazdasági-szociális válsággal, ahol elsődleges preferencia a munkahelyteremtés, mivel Európában, Görögország után itt a legnagyobb a munkanélküliek (21,6 százalék) és fiatal munkanélküliek (47,4 százalék) aránya. Másrészt az intézményi reform kihívásaival a korrupciós botrányok felszámolásával együtt. Ezenkívül rendeznie kell az egységet fenyegető területi kérdéseket is, mindenekelőtt Katalónia függetlenedési terveit.

Ha a statisztikák beigazolódnak, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Rajoy Néppártja kisebbségben kormányozhat tovább, vagy a PSOE alakíthat koalíciót a két feltörekvő párt egyikével. Annyira képlékeny a helyzet, hogy lehet akár egy PP–Ciudadanos-nagykoalíció is, de PSOE–Ciudadanos– Podemos hármas kormányzásra is van esély. Az igazság az, hogy nemzeti viszonylatban viszont még nincsen Spanyolországnak tapasztalata a koalíciós kormányzásban – tudtuk meg a professzortól. A kétpártrendszer halála tehát biztos, az irányvonalat azonban holnapig teljes bizonytalanság fedi.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |