< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lengyelország A jogállamiság tiszteletben tartását kéri Varsótól az EU

| Mobile | RSS

Lengyelország A jogállamiság tiszteletben tartását kéri Varsótól az EU

2015. december 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lengyelország
A jogállamiság tiszteletben tartását kéri Varsótól az EU

Az Európai Bizottság a jogállamiság tiszteletben tartására szólította fel szerdán Lengyelországot, és azt kérte, a kormány ne vigye végbe az alkotmánybíróság reformját azelőtt, hogy megvizsgálták volna a testület függetlenségére tett hatását.

A bizottság azt kéri egy levélben, hogy „ezt a törvényt ne fogadják el véglegesen, vagy legalább ne lépjen hatályba, mielőtt az összes, az alkotmánybíróság függetlenségét és működését érintő hatását meg nem vizsgálják átfogó, korrekt módon”. A levelet Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke írta a lengyel külügyminiszternek és az igazságügyi miniszternek.
Az alkotmányosság helyzete

A törvény uralma az egyik olyan érték, amelyre az Európai Uniót alapozták – hangsúlyozta.

A levél szerint a bizottság ezért „nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy megelőzze az olyan fejlemények kialakulását, amelyek kérdésessé tehetik a jogállamiságot egy tagállamban”. Ilyen eset lehet például az, „ha egy ország alkotmánybíróságának az integritását, stabilitását és valódi működését korlátozzák” – figyelmeztetett Timmermans. A politikus szerint az átalakítás „egyaránt érinti a bíróság működését és a bírói függetlenségét”.

Az alelnök kérte a Beata Szydlo vezette lengyel kormányt, hogy a lehető leghamarabb adjon tájékoztatást az alkotmányosság helyzetéről az országban, beleértve azokat a lépéseket, amelyeket meg akarnak tenni.

A levél kitér arra is, hogy Andrzej Duda államfő vitatott módon nevezett ki alkotmánybírókat, ami miatt szembe került az alkotmánybírósággal, és amely kinevezések Timmermans szerint „nem tekinthetők érvényesnek”.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 228 megnézve, 1 alkalommal mai nap |