< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Merkel újévi üzenete: ésszel, de emberségesen

| Mobile | RSS

Merkel újévi üzenete: ésszel, de emberségesen

2015. december 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Merkel újévi üzenete: ésszel, de emberségesen

Angela Merkel újévi köszöntőjét mondja Fotó: Pool/Getty Images News

A német kancellár újévi beszédében arra kérte a németeket, hogy a menekültek beáramlására lehetőségként tekintsenek, és felhívta a figyelmet a német társadalom megosztottságára, arra buzdítva a lakosokat, hogy forduljanak el a szélsőségektől- írja a hvg.hu az euobserver alapján.

A német kancellár hagyományos újévi beszédében megvédte a kormány befogadáspárti politikáját, és arra kérte a lakosságot, hogy legyen önbizalommal teltek és szabadok, valamint emberségesek és nyitottak is egyszerre, mert a korábbi bevándorlók mindig előnnyel jártak az egyes országok számára.

Németország 1,1 millió bevándorlót regisztrált 2015-ben, ez ötszöröse volt az egy évvel korábbinak – mondta szerdán a bajor szociális ügyekért felelős miniszter. Merkel elismerte, hogy a beáramlásuk a jövőben is igénybevételt jelent majd a németek számára, időbe, energiába és pénzbe fog kerülni nekik, de “Németország meg fogja csinálni, mert egy erős ország.”

Merkel szerint a jövő fontos kérdése, hogy erős legyen a németek kohéziója. “Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat megosztani”, sem generációk, sem szociális helyzet, sem a régi és az új állampolgárok alapján – hangsúlyozta a kancellár. A legfontosabbnak mégis azt emelte ki, hogy ne kövessék azokat, akik gyűlölettel a szívükben kizárólagossá akarják tenni, hogy kik lehetnek igazi németek és kik nem. A kancellár ezzel utalt a szélsőséges Pegida mozgalomra, amelynek himnusza, az Együtt erősek vagyunk a közelmúltban a vezette az Amazon letöltési listáját, cég a befolyt összeget viszont a menekülteket segítő civil szervezeteknek adja.

Merkel kitért Németország a befogadottak kötlezettégeire is, mondván: ki kell alakítani az új érkezők integrációjának alapjait. “Az értékeink, hagyományaink, igazságérzetünk, törvényeink vagy szabályaink segítik társadalmunkat, ezek a jó közösségek követelményei, melyet a kölcsönös tisztelet hatja át.” Mindez azokra is vonatkozik, akik velük szeretnének élni – tette hozzá a kancellár.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 1075 megnézve, 1 alkalommal mai nap |