< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Soros György: Orbán Horthy Magyarországát állítaná vissza

| Mobile | RSS

Soros György: Orbán Horthy Magyarországát állítaná vissza

2016. január 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu jó, nagyon jó!!!

168 Óra Online írása
Soros György: Orbán Horthy Magyarországát állítaná vissza

Orbán Viktor kihasználja az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást annak érdekében, hogy állandósítsa hatalmát – ezt állította Soros György egy német lapnak adott interjújában. Az üzletember szerint a magyar miniszterelnök Horthy Magyarországát állítaná vissza, és belülről támadja az EU alapértékeit – csakúgy, mint Putyin kívülről.

Terjedelmes interjút adott Soros György a Wirtschaftswoche című német magazinnak, a szöveg magyar változata a Figyelő Online-on olvasható. A magyar származású amerikai üzletember az interjúban elsősorban Angela Merkel politikájáról, a migrációs válságról és az Európai Unió szerepéről beszél.

A korábbi nyilatkozataihoz képest meglepő, hogy mennyire dicséri most a német kancellárt. Soros szerint például Merkel jól látta előre, hogy a migrációs válság szétrombolhatja az Európai Uniót, és jó politikát folytat.

A magyar olvasóknak azonban a legérdekesebb állítások, amelyeket Magyarországról, a magyar kormányról, illetve konkrétan Orbán Viktorról tesz Soros György. Az üzletembert az elmúlt hónapokban hevesen támadták a magyar kormánypárti politikusok, így nem meglepő, hogy Soros elég keményen visszaszól Orbánéknak.

Orbán kihasználja a nacionalizmust

Soros azzal kezdi, hogy szerinte miért övezi nagyfokú ellenszenv, bizalmatlanság a menekülteket Európa keleti részén.

– Azért, mert a világnak ezen a részén a nyitott társadalom nem rendelkezik erős gyökerekkel. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. A nemzeti identitás vallással való ötvözése rövid távon hatásos keveréknek tűnik.

Orbán ebben nincs egyedül. A most hatalomra jutott lengyel kormánypárt vezetője, Jarosław Kaczyński hasonló irányvonalat követ. Nem olyan intelligens, mint Orbán, azonban ravasz politikus, aki a migráció kérdését kampányának központi elemévé tette.

Soros összehasonlítja a magyar és a lengyel politikai helyzetet is, és sok azonosságot fedez fel benne.

– Bár Kaczyński és Orbán igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek nagyon hasonlítanak egymáshoz.

– Arra törekszenek, hogy kihasználják az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást annak érdekében, hogy állandósítsák hatalmukat.

– Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Piłsudski marsall Lengyelországát jellemezte.

– Ahogy hatalomra jutnak, elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelyek autonómok, illetve azoknak kellene lenniük, legyen az a központi bank vagy az alkotmánybíróság. Orbán már ezt megtette, Kaczyński csak most kezd neki.

Orbán a Horthy-szobor ellen

Orbán épp december végén mondott pár szót a Horthy-rendszerhez való viszonyáról. A kormányfő a parlamentben Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő Hóman-szoborról szóló kérdésére válaszolta azt, hogy „a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal, és ezért nem támogatja a Horthy-szobrot sem”.

Soros a fentiek miatt arra jut, hogy a lengyel kormánypárt mellett Orbánék pozíciója is biztos: nehéz lesz őket leváltani.

Soros az interjúban reagál a magyar kormány vádjaira is. „Orbán azzal vádol engem igaztalanul, hogy a javaslatom következtében muzulmánok árasztanák el Magyarországot, tönkretéve a nemzeti kultúrát” – mondja Soros. Szerinte viszont „paradox módon” a terve arról szól, hogy a menedékkérőket a jelenlegi tartózkodási helyükön tartsa és ott segítse őket, amíg rendezett módon, a befogadási lehetőségek alapján továbbmehetnek.

Soros ugyanis közös európai menedékjogi politikát támogat, míg Orbán szerinte a nemzeti határok lezárásával tartaná kint „a veszélyeztetett helyzetben lévőket, ami lehetetlenné tenné a szervezett, rendezett menekültpolitikát”.

Orbán belülről, Putyin kívülről

Soros szerint Orbán azokat az értékeket és alapelveket támadja, amelyek alapján, szemben a szovjet típusú rendszerrel, az Európai Unió létrejött. Orbán belülről támadja ezeket az elveket és értékeket, Putyin pedig kívülről.

Szerinte Orbán és Putyin is arra törekszik, hogy „visszafordítsa a nemzetek feletti együttműködésre és szolidaritásra alapuló európai rendszer fejlődését, amelynek a háború utáni évtizedek európai békéje és prosperitása köszönhető”. Szerinte mindketten a régmúlthoz térnek vissza.
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 139 megnézve, 2 alkalommal mai nap |