< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A bankokat és az önkormányzatokat is kötelezi a kormány a CSOK-kal

| Mobile | RSS

A bankokat és az önkormányzatokat is kötelezi a kormány a CSOK-kal

2016. január 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu jó, nagyon jó!

A bankokat és az önkormányzatokat is kötelezi a kormány a CSOK-kal

Az Európai Bizottság kritikájára számít a kormány az építkezés áfájának radikális csökkentése miatt, de örömmel állnak a viták elébe – hangzott el egy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével (CSOK) kapcsolatos háttérbeszélgetésen, ahol az is kiderült, hogy a lakás fogalmának újraértelmezésén túl a lakástakarékok alternatívájának megteremtésén is fáradozik a kabinet.

A családpolitikai szempontok mellett a gazdasági válság, valamint a devizahitelek elúszása miatt tetszhalott állapotba került építőipar feltámasztása is szerepet játszott a CSOK bevezetésében – mondta el újságírók jelenlétében Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hozzátéve: miközben a 10 ezer emberre jutó újépítésű lakások arányát tekintve az uniós országok közül az utolsók között vagyunk (8,5%), a háztartási szektor megtakarításai csaknem rekord szintűek.

Konkurencia a lakástakarékoknak

Pénz tehát van, csak jó helyre kell folyatni – összegezhetnénk a kormány felismerését, amellyel az új otthonteremtési koncepció pilléreinek részévé tette a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget (NOK). Ez az angol building society mintájára létrehozott konstrukció valójában még csak a tervek szintjén létezik, de ha az MNB engedélyezi, és a parlament megszavazza, akkor áprilistól – az összességében egymilliós tagságú – lakástakarékoknak teremthet majd konkurenciát.

Rogán Antal elmondta: míg a lakáskasszákban tartott pénzből nem lesznek új lakások, és a haszon sok esetben külföldi cégek vagyonát gyarapítja, a NOK-ba belépők tíz éven belül lakáshoz jutnak, ami stabil keresletet generál a piacon.

A lakástakarékokhoz hasonlóan a NOK is részesülne állami támogatásban, ám utóbbinak kevesebb lenne a költségvetési vonzata, viszont kedvezőbb az adóbevétele.

Több lépcsőben érkeztünk meg

A CSOK-nak a lakásépítés áfájának radikális – 27-ről 5 százalékra – csökkentésével ágyazott meg a kormány. A miniszter úgy véli, ebből még lehetnek feszültségek az Európai Bizottság és hazánk amúgy sem zavartalan kapcsolatában, de állnak elébe, hiszen egy már évek óta működő modellt adoptáltunk. Ha a lengyelekét átengedte az EB, a miénkkel sem lesz gondjuk, bizakodott Rogán, aki szerint a népjóléti intézkedésekhez óvatosabban nyúlnak az unióban is.

Ám, ha mégis bekeményítenének, van még patron a tarsolyunkban – mondja –, és óhatatlanul is egy újabb nemzeti konzultáció jut az ember eszébe.

Az áfa után a bürokratikus útvesztőket simította el a kabinet. A kormány eredetileg nem úgy tervezte, hogy csak bejelentési kötelezettsége legyen az építkezőnek, de a kormányülésen olyan meggyőzően érvelt az egyik miniszter (vélhetően Lázár János), hogy végül is megfordult a korábbi folyamat, és immár az építési hatóságnak kell reagálnia egy kész helyzetre. Az építész szakmát ez nem csekély kihívás elé állítja, de a lépésre már a bürokráciacsökkentés részeként tekint a kormányzat.

Mint a háttérbeszélgetésen kiderült, a magyar emberek legalább tíz százaléka olyan ingatlanban lakik, amely az elhelyezkedése miatt (zártkert, üdülő övezet, tanya, külterület stb.) nem minősül lakásnak. Ezzel a problémával azért kell foglalkoznia a kormánynak, hogy elháríthassa a remélten gyors ütemű építkezések útjából az önkormányzatok és a bankok fogalmi „akadékoskodásait”.

A héten ezért felkerül a kormányülés napirendjére, hogy a jövőben milyen ingatlant kell lakásnak tekinteni.

Mindenki hozzon még egy gyereket

A 3 gyerekes családok demográfiai szempontból kapnak kiemelt támogatást – mondta a miniszter, aki friss kutatásokra hivatkozva állítja: ha minden kétgyerekes család bevállalna egy harmadikat is, az majdhogynem kivezetné Magyarországot a demográfiai válságból. Egyébként kutatásaikból az is kiderült, hogy a

40 év alattiak 95 százaléka tud az új otthonteremtési lehetőségről, de csak 20 százalékuk mondta azt, hogy a kondíciók ismeretében bele is vágna.

Ebből a kormány arra következtet, hogy tévednek azok, akik szerint a CSOK-nak köszönhetően a kereslet át fog tevődni a használtlakás-piacról az újépítésű lakások irányába.

A kormány egyébiránt azért köti házassághoz az új otthonteremtési konstrukciót, mert úgy véli: egy ekkora vállalást nem lehet egy bizonytalan és bonyolult jogvitákat magában rejtő kapcsolatra építeni, míg a házassági vagyonközösségre igen. Két- vagy háromgyerekes családokra pedig akkor is vonatkozik a lehetőség, ha az egy háztartásban élő szülők nem házasok.

Nemsokára jön a csehek szintje

A kormány máris kötelezte a bankokat, hogy ajánlataikban és kommunikációjukban a CSOK kifejezést használják, és a kabinetnek az a várakozása, hogy a pénzintézetek nem tudják majd eldugni az új megoldást, saját termékeiket ajánlva a helyett, hanem inkább összekötik azokkal.

Az egyeztetés szakaszában a kabinet konstruktív hozzáállást tapasztal a bankok részéről, de ha esetleg nem így lenne, elő tudják venni a „szigorúbb arcukat” is – tette hozzá Rogán.

Mindenesetre a költségvetésben bőven van tartalék a CSOK finanszírozására (2015-ben 500 milliárddal több volt az adóbevétel a tervezettnél), de ha mégis korrekcióra szorulna, vagy további források hozzárendelésére lenne szükség, a negyedéves eredmények alapján erre is lesz lehetőség – mondta el Rogán Antal, kiemelve, hogy a kormány a cseh eredményeket tűzte ki célul az újépítésű lakások európai versenyében, amely jelenleg a magyar számok háromszorosa.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 161 megnézve, 2 alkalommal mai nap |