< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Császármorzsa: így lesz egyszerre ropogós és omlós!

| Mobile | RSS

Császármorzsa: így lesz egyszerre ropogós és omlós!

2016. február 12. | hozzászólás | Konyhaművészet

Császármorzsa: így lesz egyszerre ropogós és omlós!

Ha van, amit az osztrák konyhából érdemes átemelni, akkor az a császármorzsa. A Ferenc József által rajongásig szeretett desszert méltó zárása lehet egy vasárnapi ebédnek, de hét közben is megérdemelhetünk egy-egy serpenyőnyi smarnit.

A bajor konyhában régóta létezik egy – az omletthez hasonlatosan készített- serpenyős édes tészta, ami jó eséllyel a Ferenc József által kedvelt desszert előképe. A császári csemege viszont valóban az osztrák császár és magyar király háza táján született, bár az eredetmondák alaposan eltérnek, a lényeg az, hogy az édesszájú császár és az ügyes szakács együttesen maradandót alkottak, megszületett a könnyed, tojásfehérjével lazított, serpenyőben sütött édes tészta, ami porcukorral és lekvárral kínálva az igazi.
Hagyományosan baracklekvárral és porcukorral esszük a császármorzsát

3 EGYSZERŰ CSÁSZÁRMORZSA-VARIÁCIÓ, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD! >>>

A palacsintatészta alapon nyugvó étel elkészítése nem igényel túl sok gyakorlatot, tulajdonképpen egy tojásban gazdag, tejjel készített tészta az alapja, ahol a tojások fehérjét kemény habbá verik, így forgatják bele a tésztába, majd a tésztát egyben öntik bele a forró, vajas serpenyőbe. Ezután már csak várni kell, hogy – közepes lángon – a tészta alaposan átsüljön, majd fakanállal négy részre kell metszeni a tésztát, a darabokat egyesével átforgatni, a megsütni a vastag palacsinta túlsó felét is. A tészta természetesen kedvünk szerint turbózható. A serpenyőbe kerülést követően, a még folyós tésztát megszórhatjuk konyakba, rumba vagy épp teába áztatott mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de vékonyra szelt körte, reszelt alma vagy bogyós gyümölcsök is kerülhetnek bele.
Császármorzsa, a felséges desszert >>>
A smarnit feldobhatjuk mazsolával, aszalt gyümölcsökkel vagy magokkal is

Amikor már megfordítottuk a tésztát, s érezhetően kezd átsülni a másik oldala is, akkor egy fakanál vagy spatula segítségével apróbb rögöket farigcsálunk belőle. Jó megoldás, ha mindig megfelezzük a tésztánkat, egészen addig, amíg harapásnyi falatokat nem kapunk. Ezeket jól átforgatjuk, s addig sütjük, amíg egyik-másik darab ropogósra nem sül. Az igazán jó császármorzsában vannak omlós és ropogós falatok is.
CSÁSZÁRMORZSA VARIÁCIÓK- 25 GYORS RECEPT! >>>

Végezetül tányérra porciózzuk, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárral kínáljuk. A porcukrot – például az almás morzsa esetében – keverhetjük fahéjjal és a baracklekvár helyett is kínálhatunk bármilyen más, szívünknek kedves gyümölcslekvárt, gyümölcsragut.
Az igazán jó császármorzsában vannak omlós és ropogós falatok is
forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 3276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |