< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Közel száz szélsőséges iszlamistát vettek őrizetbe Pakisztánban

| Mobile | RSS

Közel száz szélsőséges iszlamistát vettek őrizetbe Pakisztánban

2016. február 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Közel száz szélsőséges iszlamistát vettek őrizetbe Pakisztánban

A pakisztáni hatóságok őrizetbe vettek 97 szélsőséges iszlamistát, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi szárnyának több tagját az ország déli részén lévő kikötővárosban, Karacsiban – közölte pénteken a hadsereg.

Közel száz szélsőséges iszlamistát vettek őrizetbe Pakisztánban

A tájékoztatás szerint az utóbbi hónapokban történt tömeges őrizetbe vétellel meghiúsítottak egy támadást, amelynek célja a Daniel Pearl amerikai újságíró megölésében közreműködő Ahmed Omar Szajed sejknek a megszöktetése lett volna a haidarábádi központi börtönből. Szajed sejknek köze volt a The Wall Street Journal című napilap tudósítójának 2002-es elrablásához és meggyilkolásához.

Azim Badzsva pakisztáni főparancsnok egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elfogott dzsihadistáknak, az al-Kaida mellett a pakisztáni Laskar-i-Dzsangvi (LeJ) iszlamista csoport tagjainak közük volt két légitámaszpont, a karacsi repülőtér és számos rendőrségi létesítmény ellen 2009 és 2015 között elkövetett támadásokhoz.

Az őrizetbe vettek között van a helyi tálibokkal lepaktáló terrorcsoportok három parancsnoka is, egyikük Farúk Bhatti, aki az al-Kaida indiai szubkontinensen működő szárnyának (AQIS) helyettes vezetője. A főparancsnok arról is beszámolt, hogy az iszlamisták egyik búvóhelyén több mint 350 kilogramm robbanószerre bukkantak.

A Pakisztán legnépesebb városának és pénzügyi központjának számító, vonzáskörzetével együtt közel 20 millió lakosú Karacsi szélsőségesek ezreinek rejtekhelye. A pakisztáni hadseregre a terrorizmus elleni küzdelem terén különösen nagy nyomás nehezedik azóta, hogy a tálibok három héttel ezelőtt az északnyugat-pakisztáni Pesavar közelében megtámadtak egy egyetemet, és ott végeztek 22 emberrel.

MTI

forrás:atv.hu:

Leave a Reply 127 megnézve, 1 alkalommal mai nap |