< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: 130 éve rendezték meg először a budapesti Operabált

| Mobile | RSS

130 éve rendezték meg először a budapesti Operabált

2016. február 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

130 éve rendezték meg először a budapesti Operabált

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 9. hét érdekes eseményei
archivum hirlevel fejlec 600

operabal

A 13. Budapesti Operabál résztvevői.
Budapest, 2008. február 2.
MTI Fotó: Kollányi Péter

130 éve, 1886. március 2-án rendezték meg először a budapesti Operabált.

A bálozás szokása a 18. században kezdett elterjedni Európában, s a 19. században fontos társadalmi eseménnyé, a legnépszerűbb szórakozássá vált. Különösen a télbúcsúztató farsang idején voltak gyakoriak a bálok, amelyek vonzerejét a jelmezek és álarcok tovább növelték. A báli kultúra Pesten és Budán is elterjedt, a főúri kastélyok termeiben megrendezett báloknak a bécsi uralkodóház rendezvényei szolgáltak például. A bécsi operaházban először 1877-ben rendeztek bált, amelyet a következő évtől jelmezbálként tartottak meg.
Budapesten 1884. szeptember 27-én nyílt meg az Operaház. A 3,3 millió forintból felépített intézmény működtetése azonban nagy nehézségekbe ütközött. A magyar székesfővárosnak még nem volt igazi operaértő közönsége, ezért a költséges színrevitelű előadásokon számos hely maradt üresen, az Országgyűlés pedig sokallta a dotációt. A vezetőváltások után intendánssá kinevezett Keglevich István gróf a dalszínház pénzhez juttatásának szándékával levelet intézett Tisza Kálmán belügyminiszterhez, akihez az állami színházak tartoztak, és azt kérte, hogy az Operaháznak valamely erre alkalmas helyiségében néhány estélyt vagy táncvigadalmat rendezhessen.
Tisza Kálmán méltányolta az intendánsnak a “finomabb ízlésű szórakozás lehetővé tételére” irányuló törekvését, s engedélyezte az operabál szervezését. 1886. március 2-án nyitotta meg kapuit az első Budapesti Operabál, amelynek megtartására az épület minden zegzugát igénybe vették. A nézőtér és a színpad fölé padozatot ácsoltak. A mellékhelyiségek, a lépcsőház, az előcsarnokok díszbe öltöztek és fényárban úsztak, akárcsak a nagyterem. Az oldaltermekben keleti növényeket helyeztek el, ott árulták a frissítőket és a cukrászsüteményeket. Aki komolyabb eledelre vágyott az vörös szőnyegen vonulhatott át az Operaházzal szemben levő Ruscher-féle vendéglőbe.
Az első bál ünnepi programja Schumann Carnavalja volt. A vendégek számára ajánlották, de nem tették kötelezővé az álarc és a jelmez viselését. A zenét a főváros legismertebb katonabandái és népi zenekarai szolgáltatták. Az Operabál egyik csillaga az olasz származású Turolla Emma szoprán volt.
1911-ig a jótékony célú bált minden farsangon megrendezték, az 1911. évi esemény fővédnöke maga Ferenc József volt. Az operaház azonban továbbra is nyomasztó adósságokkal küzdött, a kormány megbukott, emiatt 1912-ben elmaradt a bál, majd kitört az első világháború. A hagyomány újraélesztésével 1934. február 1-jén, a vitéz nagybányai Horthy Miklós fővédnökségével és Lehár Ferenc dirigensi közreműködésével megtartott bállal próbálkoztak, de a folytatás elmaradt. A második világháború után a Magyar Állami Operaház számos rendezvénynek adott otthont, de közadakozási céllal, a magyar opera anyagi helyzetén segítendő, évtizedeken át nem báloztak.
Hatvankét évi szünet után, 1996. február 17-én rendeztek ismét Operabált Budapesten, a sztárvendég Montserrat Caballé spanyol szopránénekesnő volt. A nyitótáncot a hagyomány szerint ötven első bálozó ifjú pár mutatta be, a szórakoztatásról neves hazai és külföldi művészek, az ínyencségekről a vendéglátó szakma világhírű magyar mesterei gondoskodtak.
2009 végén az operabál a Magyar Állami Operaház tulajdonába került. 2011-ben a gazdasági válság miatt elmaradt bál helyett a rászorulók megsegítését célzó jótékonysági gálahangversenyt szerveztek. 2014 óta a dalszínház repertoárjához igazodva tematikus bálokat tartanak. A 2016-os Shakespeare-bált estéllyé alakították, hogy még több helyet biztosítsanak az operaház színpadán először fellépő spanyol sztártenor, Plácido Domingo előadására kíváncsi közönségnek.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 140 megnézve, 2 alkalommal mai nap |