< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Mintha apró ékszerek lennének, pedig csak hangjegyek. Lebilincselő videó az 500 évvel ezelőtti kottanyomtatásról

| Mobile | RSS

Mintha apró ékszerek lennének, pedig csak hangjegyek. Lebilincselő videó az 500 évvel ezelőtti kottanyomtatásról

2016. február 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecswego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Mintha apró ékszerek lennének, pedig csak hangjegyek. Lebilincselő videó az 500 évvel ezelőtti kottanyomtatásról

Tegnap volt egy poszt zenetörténeti sorozatunkban a feleséggyilkos olasz Tromboncinóról, aki aztán kegyelmet kapott a mantovai hercegtől, olyan szép frottolákat írt.

Na és ebben a cikkben szóba kerültek a reneszánsz zenekiadók, akik épp olyan elkeseredett harcot vívtak egymással, épp úgy meglovagoltak egy-egy sikeres stílust és épp úgy átverték a vásárlót mint ahogy azt a maiak teszik. Természetesen akkor még nem cédéket dobtak a piacra, csak kottákat, amiket az alig néhány évtizeddel korábban feltalált nyomdagéppel sokszorosítottak.

Fazekas Gergely ajánlotta ma figyelmembe ezt a tavaly készült videót, amely megmutatja, hogyan is zajlott a kottanyomtatás akkoriban.

Persze a könyvet kiadó betűszedők munkája sem volt egyszerű, de ahol a kottafejeket és más jeleket az öt vonalra kellett pontosan nyomtatni, úgy hogy alatta a szöveg is stimmeljen, ott aztán szükség volt a figyelemre! Eleinte háromszoros nyomtatással készítették a kottákat: előbb a vonalak, aztán a fejek, végül a szárak kerültek a papírra.

A kottanyomtatás kicsit matek volt, kicsit művészet, vagyis pont olyan mint a zene. Na és épp olyan élvezetes követni a születésüket, mint a zenéjét!

forrás:index.hu

Leave a Reply 190 megnézve, 2 alkalommal mai nap |