< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Clinton elpáholta Sanderst Dél-Karolinában

| Mobile | RSS

Clinton elpáholta Sanderst Dél-Karolinában

2016. február 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Clinton elpáholta Sanderst Dél-Karolinában

Hillary Clinton óriási fölénnyel nyerte meg a szombaton lebonyolított dél-karolinai demokrata előválasztást. Hírösszefoglalónkban olvashat arról is, hogyan hat az ausztrál belpolitikára a Sanders-kampány, mennyire akadtak ki a mexikóiak Donald Trumpra, és mikor száll ki John Kasich.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága szerint a korábbi amerikai first lady a voksok 73,5 százalékát szerezte meg, míg vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor csak a választók 26 százalékának tudta elnyerni a bizalmát – írja az MTI. Ezzel beigazolódott a szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) előrejelzése is, amely szintén egyértelműen a volt külügyminisztert mutatta győztesnek.

Győzelmi beszédében Clinton a többi között azt hangsúlyozta: a dél-karolinaiak azt üzenték Amerikának, hogy nincs az az akadály, amelyet összefogással ne győzhetne le. A dél-karolinai diadal megerősítette Clinton vezető pozícióját a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben, és elemzők szerint immár egyre valószínűbb, hogy a nyári elnökjelölő konvención mellette döntenek majd a küldöttek.

A 2016-os elnökválasztási folyamatban eddig ez volt a volt first lady legnagyobb arányú győzelme, amellyel magabiztosan vághat neki a keddi előválasztás-sorozatnak, az úgyneezett „szuperkeddnek, amikor tizenegy szövetségi államban rendeznek előválasztást.
Beszólt Trumpnak

Clinton győzelmi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Amerikát nem kell megint naggyá tenni, Amerika soha nem szűnt meg nagynak lenni. Ezzel – anélkül, hogy kiejtette volna a nevét – Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránsnak üzent, akinek kampányszlogenje szerint Amerikát ismét naggyá kell tenni. Ujjongó hívei tapsa közepette Clinton hozzátette: „a falak építése helyett az akadályokat kell lebontanunk”. Ezzel Trump ígéretére utalt, miszerint megválasztása esetén falat építtet a mexikói–amerikai határra az illegális bevándorlás visszaszorítására.

A volt külügyminiszter új beruházásokat, új munkahelyeket és az afroamerikai közösségeknek nagyobb érvényesülési lehetőséget ígért. Dél-Karolinában nagy lélekszámú fekete bőrű közösség él, és szakértők szerint Clinton nekik köszönheti mostani elsöprő győzelmét. Az exit poll szerint a dél-karolinai előválasztáson részt vevők 62 százaléka afroamerikai volt, és 84 százalékuk Clintonra voksolt. Ezzel a volt külügyminiszter nagyobb arányban hódította meg az afroamerikaiakat Dél-Karolinában, mint 2008-ban Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke.
Jön a szuperkedd

Sanders egyébként nyert a fehérek körében, de az afroamerikaiak döntötték el az előválasztást. Sanders – aki mellett a The Daily Beast szerint a Pussy Riot is kiáll, és egy dalban is szerepeltetné – már kora este elismerte vereségét, közleményében azonban úgy fogalmazott: a választási hadjárat még csak most kezdődik. „Mi döntő győzelmet arattunk New Hampshire-ben, Hillary Clinton döntő győzelmet aratott Dél-Karolinában. De még előttünk van a szuperkedd” – olvasható a vermonti szenátor közleményében.

A Sanders-kampány egyébként Ausztráliában is vihart kavart, miután kiderült, hogy néhány ausztrál munkáspárti fiatal egy nemzetközi programban segítette Bernie Sanders vermonti szenátort. Az ausztrál Munkáspárt elnöke, Bill Shorten „buta viselkedésnek” nevezte a négy személy cselekedetét, tevékenységük szerinte elfogadhatatlan – írja az Associated Press nyomán a The Guardian. Az Ausztrál politikai pártok demokráciaprogramjában 2005 óta egyébként rengeteg párttag utazott külföldre, hogy ott erősítse a demokráciát.

Kedden tizenegy amerikai szövetségi államban rendeznek előválasztást, köztük hat déli államban, ahol Clinton jelentős előnyre számíthat Sandersszel szemben. Georgiában, Alabamában vagy például Tennessee államban ugyanis nagy lélekszámú afroamerikai közösségek élnek, és ők hagyományosan Clinton-szavazók.
Trumpot a mexikóiak sem kímélik

Rasszistának nevezte és Adolf Hitler náci diktátor módszereihez hasonlította az amerikai elnökségre pályázó Donald Trump választási kampányát Felipe Calderón korábbi mexikói elnök szombaton, ezzel csatlakozott elődjéhez, Vicente Foxhoz, aki néhány nappal korábban úgy vélte, hogy az amerikai milliárdos „őrült”, és „saját pártjának is kínos”.

Korábban a milliárdos azt hangoztatta, elnökként kötelezné Mexikót arra, hogy megfizesse az 1000 mérföld hosszúságú, 10-12 milliárd dollárba kerülő kerítés költségeit. Trump később azt mondta, hogy Foxnak „szégyellnie kellene magát” közönséges szavaiért. A republikánus elnökjelölt-aspiráns számos mexikóit felbőszített azzal is, hogy „erőszaktevőknek” bélyegezte a déli határ felől érkező bevándorlókat, akik szerinte „kábítószert és bűnözést hurcolnak be az Egyesült Államokba”.

Joe Biden amerikai alelnök csütörtöki mexikói látogatásán elnézést kért az amerikai elnökválasztási kampányban tapasztalható, Mexikó ellen lázító retorika miatt. „Veszélyes, káros és hihetetlenül meggondolatlan az a retorika, amelyet néhány jelölt megenged magának” – jegyezte meg a demokrata Biden, és nyomatékosította, hogy ezek a jelöltek nem az amerikaiak többségének nézeteit képviselik.
Nem engedelmeskednének neki

Michael Hayden, az NSA és a CIA korábbi vezetője Bill Maher műsorának vendége volt pénteken, itt mondta el, hogy szerinte Donald Trump kampányígéretei annyira jogellenesek, hogy a fegyveres erők nem fogják végrehajtani azokat Trump esetleges megválasztását követően – írja a The Huffington Post.

„Azt várják tőled, hogy ne kövess olyan jogellenes parancsokat, amelyek a fegyveres konfliktusok nemzetközi törvényeinek megsértésével járnának”

– mondta Hayden, aki elmondta: nagyon aggódna, ha Trump a jogellenes ígéreteivel megnyerné az elnökválasztást.
Kasich: Kiszállok, ha otthon nem nyerek

John Kasich republikánus elnökjelölt-aspiráns még mindig versenyben van, ám lehet, hogy nem sokáig. Szombaton ugyanis bejelentette, hogy ha nem nyer saját államában, Ohióban, abbahagyja kampányát.

„Megverem Donald Trumpot Ohióban, és ez egy új nap kezdete lesz”

– mondta a The New York Times beszámolója szerint Kasich, hozzátéve: minden olyan jelöltaspiránsnak ki kell szállnia, aki otthon nem képes nyerni. Ezzel szelíden beszólt Marco Rubiónak, a pártelit által támogatott floridai szenátornak, aki előtt 16 százalékkal vezet Donald Trump a közvélemény-kutatások szerint.

Leave a Reply 485 megnézve, 1 alkalommal mai nap |