< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyerekeket vernek, aláznak meg a kalocsai otthonban

| Mobile | RSS

Gyerekeket vernek, aláznak meg a kalocsai otthonban

2016. március 1. | hozzászólás | Közélet

Gyerekeket vernek, aláznak meg a kalocsai otthonban

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a speciális nevelési igényű gyerekeket egy kalocsai otthonban – írta a hvg.hu. Székely László jelentése szerint visszatérő probléma, hogy a speciális otthonban élő gyermekek vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazás érte őket, vagy azt enyhén ítélik meg. Aggályos az is, hogy a szakdolgozók közül többen nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és akadozik a gyermekvédelmi gyámok személyes kapcsolattartása a gyermekekkel.

Az alapvető jogok biztosa ezért a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját.

A gyermekotthonban mindkét megkeresett szerv külön helyszíni vizsgálatot tartott. Ezek során például az egyik gyermek megemlítette, hogy öt-hat pofont kapott, amikor egy szökése után visszahozták. Ezt ő csak “figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek” fogta fel. Egy másik gyermek jelezte, hogy a nevelő a kulcscsomójával a tenyerébe csapott, de szerinte ez nem volt bántalmazás.

A fenntartói vizsgálat azt is feltárta, hogy a gyermekotthonban a cigarettát jutalmazási eszközként használták. Székely László azt javasolta, hogy az intézményben mutassanak be a gyermekek életkorának megfelelő filmeket a dohányzás ártalmairól, és kérjék olyan szakember segítségét, aki a gyermekek leszoktatását megfelelő módszerekkel segítheti.

A gyermekjogi képviselőnek több gyermek számolt be arról, hogy ritkán találkozik a gyámjával, rendszertelenül látogatják őket, a kapcsolattartás kiszámíthatatlan. Az ombudsman szerint ez a gondozott gyermekek jogainak sérelmét okozza. A biztos felkérte a minisztert, hogy országos szinten mérje fel, hogy a gyámok eleget tudnak-e tenni a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 181 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: