< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Merkel: helyre kell állítani Schengent

| Mobile | RSS

Merkel: helyre kell állítani Schengent

2016. március 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Merkel: helyre kell állítani Schengent

FOTÓ: Jean Catuffe/Getty Images

Angela Merkel német kancellár szerint a Görögországba érkezett menekülteket el kell osztani az európai uniós tagországok között.

A kancellár kedden Berlinben Tihomir Oreskovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a tavaly szeptemberi magyarországi és a jelenlegi görögországi helyzet hasonlóságára vonatkozó kérdésre elmondta: nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, és “nagyon világos”, hogy szükség van az “elosztási mechanizmusra”, amely Görögországból, mint az EU külső határán fekvő tagországból “indul ki”. Hozzátette: a menedékkérőknek nincs joguk megválasztani, hogy melyik tagországban nyújtanak be menedékjogi kérelmet.

Hangoztatta, hogy teljes egészében helyre kell állítani a schengeni rendszert, a görög-macedón határról érkező képek pedig azt mutatják, hogy a március 7-ei uniós csúcson bőven lesz mit megbeszélni. Egyebek között figyelmeztetett, hogy új migrációs útvonalak alakulhatnak ki.

Korábban írtuk: Angela Merkel nem változtat menekültpolitikáján. A kancellár – utalva az Ausztria által bevezetett menekültkontingensekre – óva intett az egyes államok partizánakcióitól. Az emberektől pedig türelmet kért a nemzetközi megoldás megszületéséig. Mint fogalmazott, prioritást élvez számára Európa egybetartása és a humanizmus.

Szó van Németország tekintélyéről is – tette hozzá. „Ez egy rendkívül fontos szakasza a történelemnek” – vélekedett. A macedón határzárral kapcsolatban elmondta, a németek felelőssége abban rejlik, hogy a gondokat nem egy országra kívánják hárítani, hanem az uniós partnerekkel akarnak megoldást találni. Egyben további támogatást ígért Görögországnak. „Ezt az országot nem hagyhatjuk bajban” – fejtette ki. Mint mondta, nem azért nem engedték kiesni az euróövezetből, hogy most elengedjék a kezét.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 142 megnézve, 1 alkalommal mai nap |