< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Olyan kakaóscsigát mutatunk, hogy a fal adja a másikat

| Mobile | RSS

Olyan kakaóscsigát mutatunk, hogy a fal adja a másikat

2016. március 13. | hozzászólás | Konyhaművészet

Olyan kakaóscsigát mutatunk, hogy a fal adja a másikat

Az ország legjobb kakaóscsigájáért a Syma csarnokig kellett mennünk. Na nem azért, mert egy ottani pékség árulja, hanem mert ott rendezték meg a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállítást, ennek keretén belül mutatták be március 12-én, szombaton a Kakaós Csiga Show-t. A Magyar Pékszövetség versenyt hirdetett a pékek közt, és a nyertes csigákat prezentálták egy műsor keretében.

A kiírás szerint hagyományos és kreatív kategóriában lehetett indulni, a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott alapanyagok felhasználásával, ám adalékanyagok nélkül. Itt lehet elolvasni egy hagyományos csiga gyártmánylapját, mi minden kerül bele.

Kakaós csiga és leveles társai

A leveles tésztából készült finom pékáruk gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), só, zsiradék, víz, szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával előállított, laza, leveles szerkezetű termékek. A csoportba tartozó egyes termékek tölteléket (mák, dió, lekvár, túró stb.) is tartalmaznak. A termékcsoport jellegzetes termékei a leveles rúd, a leveles pogácsa, a rongyos kifli, a túrós és a lekváros táska, a leveles csigák, búrkiflik, a tiroli rétesek. – így ír a csigáról a MÉK.

Ilyennek kell lennie:

  • Alak: a termékre jellemző; ne legyen torz.
  • Felület: aranysárgából vörösesbarnába hajló színű; a termékre jellemző felületű.
  • Bélzet: laza, leveles szerkezetű.
  • Íz és illat: a termékre jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy illatú.

“Mindenkinek van köze a kakaós csigához ebben az országban” – kezdte beszédét Septe József, aki arra szeretné felhívni a figyelmet ezzel a versennyel, hogy milyen a jó kakaós csiga és hol lehet ilyet megtalálni. Ebben segíthet a Magyar Pékség védjegy, amit azok a pékségek kaphatnak meg, melyek magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel készítik a mindennapi kenyeret.

De nem is csigáznánk tovább az érdeklődést a lényeg, hogy a hagyományos kategória nyertese a Kiscipó pékség lett  Püspökladányból, akik sok kis csigával operáltak, a kreatív kategóriát pedig a sokorópátkai Pedro pékség nyerte, Vajda Péter munkájával. A pékség neve talán onnan lehet ismerős, hogy ők vitték el a tavalyi Szent István napi kenyér első helyét is, Vajda pedig ráadásul a pékválogatott tagja is. És most figyeljenek: a cégnek jelenleg 12 boltja van, ám mindegyikbe csak három nyertes csiga érkezik naponta. Ezért Vajda tájékoztatása szerint fel lehet majd iratkozni az ország legkreatívabb csigájára, és ha elég gyors volt, az öné lehet. A díjnyertes termék 400 forintba fog kerülni és fehércsokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal van díszítve.

Na de milyen a jó kakaós csiga? – ezt már megpróbáltuk egyszer kideríteni, most feltettük a kérdést az egyik zsűritagnak is.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pékszövetség alelnökének elmondása szerint leveles szerkezetű, megfelelő a töltelék mennyisége, a hajtások száma megfelelő, nem égett, nem túlsült, enyhén karamelizált. Nagyon fontos a frissesség, mert minél frissebb, annál jobb. “Ennek a terméknek a magyar Élelmiszerkönyv szerint 56 százalék zsírtartalmának kell lennie, ha beleharapunk érezni, hogy száraz-e esetleg. Ez lehet a sütéstől, vagy attól, hogy kispórolták belőle a zsiradékot” – mondta el a szakember, hozzátéve: egy jó szakember ránézésre megmondja, margarin vagy vaj került-e a termékbe, de mivel az első olcsóbb, ezért nagy valószínűség szerint a termékek része margarinból készül.

forrás:index.hu

Leave a Reply 3141 megnézve, 1 alkalommal mai nap |