< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Bruno Ganz svájci színész, A bukás című filmben Hitler megformálója 75 éves

| Mobile | RSS

Bruno Ganz svájci színész, A bukás című filmben Hitler megformálója 75 éves

2016. március 22. | hozzászólás | Kultúra

Bruno Ganz svájci színész, A bukás című filmben Hitler megformálója 75 éves

Bruno Ganz svájci színész a Sajtó- és fotóarchívum 2016. 12. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

brunoganz


Bruno Ganz svájci színész a Remember című film bemutatóján.
Velence, 2015. szeptember 10.
MTI/EPA/Claudio Onorati
Bruno Ganz svájci színész, A bukás című filmben Hitler megformálója 75 éves, 1941. március 22-én született Zürichben.

Egy svájci apa és egy olasz anya gyermekeként jött a világra, s még tizenévesen elhatározta, hogy színész lesz. Középiskolai éveit követően szülővárosában folytatott színi tanulmányokat, emellett egy könyvesboltban dolgozott, s elvégzett egy elsősegélynyújtó tanfolyamot is. Tizenkilenc évesen debütált a filmvásznon A fekete keménykalapos férfi (Der Herr mit der schwarzen Melone) című alkotásban. Miután első filmes próbálkozása nem keltett túl nagy visszhangot, inkább a színházzal kezdett foglalkozni, a filmhez csak évekkel később tért vissza.
Az 1960-as évektől jelentős színházi karriert futott be: a német közönség Göttingenben és Brémában láthatta, majd előbb a zürichi színháznak, 1970-ben pedig a berlini Schaubühne társulatának lett tagja. Két évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékokon Thomas Bernhard osztrák író A tudatlan és az őrült (Der Ignorant und der Wahnsinnige) című drámájának ősbemutatóján nyújtott alakításáért az év színésze díjjal tüntették ki. 1996-ban rá hagyományozták az Iffland-gyűrűt, amelyet minden évben a legkiemelkedőbb német nyelvű színpadi színész kap meg. 2000-ben több hétig készült Peter Stein rendezésében Goethe Faustjának (I-II.) maratoni hosszúságú előadására, 2003-ban pedig a bécsi Burgtheaterben debütált Szophoklész Oidipusz Kolónoszban című darabjában. Felolvasásokon is szívesen vesz részt, CD-ken több német klasszikus is az ő hangján szólal meg.
Filmes pályafutása az 1970-es években indult, a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt. Első jelentősebb sikerét Wim Wenders Az amerikai barát című thrillerében (1977) érte el. A következő évben Sir Laurence Olivier partnere volt A brazíliai fiúkban, majd a Werner Herzog rendezte Nosferatu, az éjszaka fantomjában.
Ő formálta meg az egyik angyalt Wim Wenders Berlin fölött az ég (1987) című alkotásában, s játszott a Távol és mégis oly közel című folytatásban is (1992). Eljátszotta a Kenyér és tulipánok főszerepét, és szerepelt a Luther Márton életéről forgatott drámában. 2004-ben egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta A bukás – Hitler utolsó napjai című német filmben. A náci Németország végnapjait bemutató drámában Adolf Hitlert formálta meg.
Játszott A mandzsúriai jelöltben, Francis Ford Coppola instruálta az Ifjúság fiatalság nélkül című második világháborús filmben, s szerepet kapott a Baader-Meinhof-csoportról készült alkotásban is. A Stephen Daldry rendezte A felolvasó a háborús bűnök feldolgozásával foglalkozott, majd egy nyugdíjas Stasi-ügynök bőrébe bújt (Ismeretlen férfi), amelyet a Bille August rendezésében forgatott Éjféli gyors Lisszabonba követett. Az ezerarcú színész A Vatikán című televíziós sorozatban VI. Sixtus pápát alakította.
Számos kitüntetése mellett csillaga díszíti a német hírességek sétányát, megkapta az Európai Filmakadémia életműdíját (2010), valamint a legjelentősebb német televíziós elismerést, az Arany Kamera-életműdíjat (2014). A világhírű színész 2010 és 2013 között a Német Filmakadémia elnökeként tevékenykedett.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: