< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas, többszörös Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő 5 éve halt meg

| Mobile | RSS

Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas, többszörös Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő 5 éve halt meg

2016. március 22. | hozzászólás | Kultúra

Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas, többszörös Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő 5 éve halt meg

Elizabeth Taylor amerikai filmszínésznő a Sajtó- és fotóarchívum 2016. 12. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

elisabethtaylor

Elizabeth Taylor amerikai filmszínésznő.
A kép készítésének pontos helye és időpontja ismeretlen.
MTI/CP
Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas, többszörös Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő 5 éve, 2011. március 23-án halt meg Los Angelesben.

Teljes nevén Dame Elizabeth Rosemond Taylor 1932. február 27-én született Londonban. Szüleivel, akik amerikai állampolgárok voltak, 1939-ben költözött vissza Los Angelesbe. Ambiciózus anyjának köszönhetően már tízévesen filmszerepet kapott, majd a Metro-Goldwyn-Mayerrel kötött több évre szóló szerződést, így a nézők szeme láttára nőtt fel. Az óriás című 1956-os filmben James Dean volt a partnere, és egy év múlva Oscar-díjra jelölték. Tizenhét évesen férjhez ment a hotellánc-örökös Nicky Hiltonhoz, akitől egy év múlva elvált, hogy az idősödő pályatárs Michael Wildingnek nyújtsa kezét. Őt Mike Todd producer kedvéért hagyta ott 1957-ben, aki egy év múlva repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Utóbbi volt a színésznő egyetlen házassága, amely nem válással végződött. A közönség rokonszenvét negyedik házasságával vesztette el, mert férje, Eddie Fisher énekes viszonyuk kezdetén még nős ember volt.
1960-ban első alkalommal kapott Oscar-díjat a Modern kaméliás hölgy (Butterfield 8), valamint Golden Globe-díjat a Múlt nyáron, hirtelen legjobb női főszerepéért. A híres-hírhedt Kleopátra alakításáért 1963-ban egymillió dollárnál nagyobb gázsit mondhatott magáénak a színésznők közül elsőként. Richard Burtonnel (Antonius) a forgatás során szövődött románcáról minden újság címlapon számolt be. A pár tizenegy filmben szerepelt együtt, Taylor a Nem félünk a farkastól című filmben nyújtott alakításáért kapta meg második Oscar-díját. Férjével hitelesen alakították a folyton marakodó házaspárt, hiszen a valóságban is se veled-se nélküled viszonyban éltek. A színésznő kétszer ment hozzá Burtonhöz, és utána még két válással végződött házassága volt. Házasságaiból négy gyermeke született.

elisabethtaylor2

James Dean amerikai filmszínész és Elizabeth Taylor amerikai színésznő az Óriás (Giant) című film egyik jelenetében.
Egyesült Államok, 1956.
MTI/EPA
Minden idők egyik legnagyobb filmcsillaga a nyolcvanas évektől kevesebbet szerepelt a filmvásznon, a lapok alkohol- és kábítószer-függőségéről, súlyproblémáiról, betegségeiről cikkeztek. A filmezéstől 2003-ban vonult vissza, pályafutása során több mint hetven filmben játszott. Sztárallűrjei ellenére művészként abszolút profiként viselkedett, a forgatásokra mindig pontosan jelent meg, szerepét tudta, ritkán kellett miatta jelenetet ismételni.
Az alig 154 centi magas színésznő rendkívüli mértékben vonzódott az ékszerekhez és a szerencsejátékokhoz, de megengedhetette magának ezeket a költséges szenvedélyeket, mert azon kevés nő közé tartozott, aki saját erejéből lett dollármilliárdos: nevével luxuscikkeket forgalmaztak, az ingatlanügyekhez is volt érzéke. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokat jótékonykodott is, főként az AIDS megelőzésére és gyógyítására ajánlott fel nagy összegeket, megkapta a humanitárius Oscar-díjat. Nagy-Britanniában – lévén brit állampolgár is – a lovagi címnek megfelelő “dame” rangra emelték.
Élete végén sokat betegeskedett, végül tolószékbe kényszerült. Szívelégtelenség miatt a kaliforniai Cedars-Sinai kórházban szállították, ahol 2011. március 23-án hunyt el. Egyszer azt mondta, hogy sírjára a következőket véssék: “Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívják.”

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: