< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Polgári engedetlenségek a taxisoktól a csavarkulcsos Orbánig))) Civil disobedience is a taxi driver from the screw Orban Key

| Mobile | RSS

Polgári engedetlenségek a taxisoktól a csavarkulcsos Orbánig))) Civil disobedience is a taxi driver from the screw Orban Key

2016. március 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Polgári engedetlenségek a taxisoktól a csavarkulcsos Orbánig

Szerző:Dercsényi Dávid

 www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Polgári engedetlenségre készül kis túlzással (vagy majd meglátjuk) a fél ország, ami viszonylag ritka madár minálunk. Persze volt egy pár emlékezetes eset, köztük olyan, amelyben részt vett a jelenlegi kormányfő vagy elődje, Gyurcsány Ferenc, és akadt, amelyikben Sólyom László volt alkotmánybíró és akkor még csak leendő államfő volt a húzónév. Ami a világot illeti, polgári engedetlenség nélkül Kelet-Európában még mindig kommunizmus lenne, Amerikában pedig nem lennének egyenjogúak a feketék.

A Tanítanék tanármozgalom március 30-án reggel 8 órától egyórás akciót szervezett, a pedagógusok az iskolák előtt tiltakoznak majd, néhol a diákokkal vagy a szülőkkel együtt az oktatási rendszer megváltoztatásáért.

A demokráciában az ilyen tiltakozó akciókat polgári engedetlenségi mozgalomnak hívják, és a lényegét, illetve ellentmondását a még konzervatív-liberális Tamás Gáspár Miklós ragadta meg egy az 1990-es taxisblokád után született cikkében. Amikor egy állampolgár lelkiismereti okok miatt egy kormányzati döntés ellen tesz, azt elszabotálja, vagy tiltakozik ellene, kétféle reakció születik. Egy demokrata azt kérdezi, hogy az engedetlen állampolgár milyen jogon bírálja felül a többség által megválasztott képviselő (tehát egy politikus) döntését, egy liberális viszont azt firtatja, hogy mi a biztosíték arra, hogy a választáson történt egyszeri többségi akaratnyilvánítás mindig is helyes válaszokat ad. A filozófus arra jut, a “polgári engedetlen” – ha önzetlen érdekből, a büntetést vállalva megtagadja az engedelmességet a törvényes hatalomnak – az alkotmány barátja.

“A magyar ember olyan fajta, hogy kiáll az igazáért, ha kell. Sőt harcol is érte, ha muszáj, de nem keresi feleslegesen a bajt. Tudja, gyakran többre juthat béketűréssel, mint kardrántással” – ezt már Orbán Viktor mondta idén március 15-én (beszéde még verset is ihletett). Való igaz, az 1989 utáni (és előtti) történelmünk a polgári engedetlenség tekintetében össze nem hasonlítható mondjuk a görög társadalom által produkált legújabb kori tiltakozástömeggel, de pár példát azért találunk arra, amikor összeszerveződött egyének kinyilvánítják, hogy elégedetlenek az alkotmányos hatalommal.

<iframe width=”600″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/khh0zDrwGZY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Taxisblokád, 1990.A rendszerváltás utáni első ilyen rögtön a leghangosabb, legerősebb volt, kicsit még a rendszerváltó idők hangulatát hordozta magán: ez volt a taxisblokád. A kormány 1990. október 25-én váratlanul bejelentette, hogy 65 százalékkal emeli a benzin árát, az áremelésre az olajár emelkedése és a(z akkor még) szovjet szállítások csökkenése miatt volt szükség, és az országnak 3-4 napra elegendő tartaléka maradt. A taxisok hasztalan próbáltak a kormánnyal tárgyalni, ezért megszervezték a blokádot: először Budapestet, majd több országos nagyvárost is lezártak autóikkal, nem engedték a ki-bemenő forgalmat, csak a mentőket, egyéb megkülönböztető jelzésű járműveket és az élelmiszer-szállítmányokat engedték közlekedni. Ekkor Antall József miniszterelnök kórházban volt, a kormány nem állt a helyzet magaslatán, Göncz Árpád köztársasági elnök pedig az áremelés visszavonását kezdeményezte a kormánynál. Végül három nappal később megegyeztek a felek, a benzináremelés nem, lesz olyan drasztikus. A közvéleményt megosztotta a blokád, de rengetegen szimpatizáltak a taxisokkal. A blokád után megindult volna a jogi felelősségre vonás, mivel a taxisok nem jelentették be 72 órával előbb a demonstrációt, és közérdekű üzem működését bénították meg. Végül Göncz Árpád köztársasági elnök közkegyelemről nyújtott be törvényjavasalatot, ezt elfogadták így az érintettek megúszták a büntetést. (Ha napról napra szeretné újraizgulni az eseményt, ide kattintson!)

 

<iframe width=”600″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/OK5jFG2C90A” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Erzsébet hídi csata, 2002.

2002. július 4-én reggel 9 órakor ötven tüntető, tíz elakadásjelzőt villogtató autóval meglepetésszerűen lezárta az Erzsébet hidat, hatalmas torlódás alakult ki pillanatok alatt. A radikális jobboldali, a Lelkiismeret 88 csoporthoz tartozó tüntetők (köztük a most – nem ezért – terrorizmussal vádolt Budaházy György) a 2002-es, Fidesz által elvesztett parlamenti választás szavazatainak újraszámlálását követelték, szerintük választási csalás miatt nyertek a szocialisták. A rendőrség megpróbálta helyreállítani a rendet, ekkor több tüntető megsérült, hét embert előállítottak. 11 óra után a rendőrség csatárláncot alkotva letolta a hídról a tiltakozók tömegét, amely addigra 3-500 főnyire duzzadt, és megjelent körükben Makovecz Imre építész is. Délben végül megindult a forgalom a hídon. Az ügy nyomán eljárás indult, amely 2008-ban fejeződött be, a bűnösöket 30 nap közérdekű munkára ítélték, mert nem jogszerűen tiltakoztak.

 

Újabb csata, ezúttal a Zengőn

Sólyom László legemlékezetesebb kiállása arra az időszakra tehető, amikor még nem is volt köztársasági elnök, csak a(z őt később államfőnek javasló) Védegylet egyik aktivistája. 2004-ben civilek többszáz fős csoportja mászott fel a Mecsekben lévő Zengő-hegyre, hogy megakadályozzák egy korszerű NATO-radarállomás felépítését. Az építtető fakivágásra készült a természetvédelmi területen, ahol a híres bánáti bazsarózsák nyílnak, és volt is rá engedélye, de a civilek körbevették a fákat, és kisebb dulakodás árán sikerült is megvédeniük a virágokat. Az ellenállás hatására a honvédelmi minisztérium le is mondott erről a helyszínről, de Sólyom László államfőként a második számú helyszín, a Tubes kiválasztását is bírálta. Egy újabb vereség a civilektől egyik kormánynak sem hiányzott, a radarállomás ezért végül a Tolna megyei Medinán épült fel.

Medinára került a 3D radar

Fotó: MTI / Sóki Tamás

 

Kordonbontás, 2007.

“Ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatniuk demokráciavédelemből” – mondta Orbán Viktor 2007. február 2-án, amikor a Fidesz-frakció nekiállt, és lebontotta a Parlamentet körülvevő kordont. A történet előzménye, hogy 2006. október 23-a, a zavargások és a téren kibontakozó össznépi politikai táborozás és tiltakozó akciósorozat megszüntetése után a rendőrség műveleti területnek kiáltotta ki a Kossuth teret, majd körbekerítette, mondván, azzal a Parlament zavartalan megközelítését biztosítja. Az adminisztratív intézkedés politikai szándékokat fedett el, nevezetesen, hogy ne lehessen újra tüntetni a téren.

<iframe width=”600″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/J99L8W1tSYs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

A közéleti vita szintet lépett azzal, hogy a Fidesz parlamenti frakciója megjelent a kordonoknál, és Orbán Viktorral az élen nekiállt, és lebontotta a kordonokat. Orbán közölte, ha kell, lemondanak a mentelmi jogukról. A képviselők ellen rendzavarás miatt indult eljárás, végül a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette azt, nem látván bizonyítva a szabálysértés tényét. Plusz úgy látta, hogy a képviselők tulajdonképpen nem a rendőri intézkedést akadályozták, hanem az egyet nem értésüket fejezték ki, ráadásul az aktus békés és károkozástól mentes volt. Vagyis a bíróság a polgári engedetlenség tényét értékelte. Manapság mintha más és ellentmondásos lenne a bíróság álláspontja, úgy tűnik, az NVI-nél fellépő kigyúrt kopaszokkal nincs baja, Gulyás Márton aktivistát viszont első fokon bűnösnek mondták ki egy intézménytábla levételéért. A kettős mércén publicistánk rendesen ki is akadt.

 

<iframe width=”600″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/Y6cHgH0_anM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

LMP-s leláncolások, 2011–12.

2011 decemberében tervezte elfogadni a harmadik Orbán-kormány a választójogi törvényt, a stabilitási törvényt, az új jegybanktörvényt és a házszabály módosításait – ezeket az ellenzék akkoriban a demokráciára nézve végzetesnek minősítette. December 23-án az LMP tiltakozó megmozdulást szervezett a Parlament elé, majd pár képviselőjük és szimpatizánsuk is odaláncolta magát a bejárathoz. A tiltakozók az “Ugye, nem árulod el a demokráciát?” feliratú, a kormánypárti képviselők fotóit ábrázoló képekkel várták a fideszeseket, hogy így hassanak rájuk. A rendőrség előállította a tiltakozókat, köztük a velük egyetértő Gyurcsány Ferenc exkormányfőt. Később az Országgyűlés eljárási kegyelmet gyakorolt az érintett képviselőkkel szemben, amiből ők nem kértek, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.

2012 júliusában LMP-s és PM-es képviselők és aktivisták láncolták le magukat a Közgép Soroksári úti telephelyének bejáratához. A tiltakozók a tulajdonos Simicska Lajosnak juttatott állami megrendelések ellen kívántak fellépni, amelyek értéke 300 milliárd forint volt. (Ez még ajóval  G-nap előtt volt, akkor még Simicska kapta a legnagyobb állami megrendeléseket.) A tüntetőket elvitték a rendőrök, a Közgép pedig perek sokaságával fenyegetőzött. Végül a tüntetőkre a gyülekezési joggal való visszaélés miatt 100 ezer forintos büntetést szabott ki a rendőrség, a Közgép nagy nyilvánosság előtti rágalmazási pert indított, amelyhez a képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére lett volna szükség. Simicska cége azt is sérelmezte, hogy “az elkövetők a közlekedési útvonalat akadályozva, jogszerűtlen demonstrációt tartottak, ez pedig riadalmat és üzemzavart okozott a telephelyen”. Végül 2014. március 25-én mindenkit felmentett a bíróság.

<iframe width=”600″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/2oEpLJwTgSY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Bárki fogna polgári engedetlenségi akcióba, a TASZ kisokosát érdemes elolvasni, hogy tudja, mi meddig hány méter.

Polgári engedetlenség a világtörténelemben
A polgári engedetlenség eszméjének megalapozójaként Henry David Thoreau XIX. századi amerikai írót, filozófust szokták emlegetni, aki „A polgári engedetlenség iránti kötelesség” című művében azt írta, egy magasabb rendű törvény alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat. Thoreau legtudatosabb követője volt Mahatma Gandhi, aki szerint a polgári engedetlenség „az ember veleszületett joga, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül”, de csak akkor szabad élni vele, ha az engedetlenek ezt megelőzően már minden más tiltakozási formát (például tárgyalás, petíció, jogi út) kipróbáltak – Gandhi erőszakmentes tiltakozása nyomán vált független állammá India.

A leghíresebb polgári engedetlenségi mozgalmak között sorolja fel a Wikipédia például az 1989-es Tienanmen téri tiltakozást, az Európai Parlament Szaharov-díjával kitüntetett, a politikai foglyok kiszabadításáért fellépő kubai Fehér Nők Mozgalmát, de a sztrájkokkal kezdődő, majd tüntetésekkel és zavargásokkal folytatódó 1953-as, vérbefojtott kelet-berlini felkelést is. Sok polgári engedetlenség segített 1989-ben a berlini fal ledöntésében is, illetve a csehszlovák bársonyos forradalomban (a fideszes Deutsch Tamás ezért ült Prágában pár napot). Az amerikai történelem tele van nevezetes polgári engedetlenségi akciókkal, kezdve az 1773-as bostoni teadélutántól, amely az amerikai függetlenségi háború kitörésének közvetlen előzménye volt, a fekete polgárjogi mozgalmakig, amelynek startja akkor dördült el, amikor Rosa Parks az alabamai Montgomeryben a buszon leült a fehéreknek fenntartott helyre, aztán számtalanszor élt ezzel az eszközzel Martin Luther King is. A vietnami háború ellenzői például elégették behívóikat, a bevonulni nem hajlandó Muhammad Ali a börtönt és világbajnoki címe elvesztését is vállalta meggyőződéséért. De a legújabb korban például Al Gore amerikai exalelnök, Nobel-békedíjas környezetvédő a szénbányák nyitása elleni, kimondottan a polgári engedetlenséget alkalmazó tiltakozásra szólított fel a 2000-es évek elején.

forrás:hvg.hu

Civil disobedience is a taxi driver from the screw Orban Key

Civil disobedience is a bit of exaggeration (or will see) half the country, which is relatively rare bird in our country. Of course there were a few memorable cases, including one in which participated the current prime minister and his predecessor, Ferenc Gyurcsany, and lost, in which the Constitutional Court, László Sólyom was and then she was just pulling a future state name. As far as the world without civil unrest in Eastern Europe would still be communism, America would not be the equal rights of blacks.



The teacher taught from 8 am to movement organized a one-hour action on March 30, teachers will protest in front of the school, sometimes with the students and their parents with the educational system for changes.

In a democracy such protest actions href=”http://mek.oszk.hu/11400/11426/11426.pdf” civil disobedience movement called and the essence and contradictions even the conservative-liberal Gaspar Miklos Tamas grabbed one born after the 1990 taxisblokád art. When a citizen makes against a government decision for reasons of conscience, I sabotaging or protests against, two reactions are born. A Democrat is asking that the disobedient citizens what right override elected by the majority of Members (ie a politician) decision with a liberal hand, he inquires what is the guarantee that the election takes place once a majority the will always give the correct answers. The philosopher concludes, “civil disobedient” – if unselfish interest, the penalty for committing refusing to obey a lawful power – the Constitution friend.

“The Hungarian people are so kind that stands true for you, it must Moreover fighting for it if you must, but do not seek unnecessary trouble you know, often more than to get patience as kardrántással..” – This is already Viktor Orban said this year on March 15 (the word One poem inspired ). Indeed, after 1989 (and before), history of civil disobedience in respect of which are not comparable, say, produced by the Greek society in contemporary protest crowd, but a few examples so we can find out when they organized individuals declare that they are dissatisfied with the constitutional power.

& lt; iframe width = “600” height = “400” src = “https://www.youtube.com/embed/khh0zDrwGZY” frameborder = “0” allowfullscreen & gt; & lt ; / iframe & gt;
Taxisblokád, 1990 immediately after the system first of these is the loudest, most powerful was a bit more atmosphere in Transitional Times carried private. This was the taxisblokád . The government on 25 October 1990, unexpectedly announced that it will increase by 65 percent the price of gasoline, the price increase of oil price rise and (z then) Soviet operations was necessary because of the decrease, and the country remained a sufficient reserve of 3-4 days. The taxi drivers futile attempts to bring the government to negotiate, so they organized the blockade, first Budapest and several national major cities also closed their cars were not allowed in and out of the input traffic, only an ambulance and other vehicles discriminatory marked and food supplies were allowed to travel. Then Prime Minister Antall was in hospital, the government was not on top of things, President Árpád Göncz and the withdrawal of the price increase initiated by the government. Finally, three days later, the parties agreed on the petrol price increase is not going to be as drastic. Public opinion is divided on the block, but a lot of people much more sympathetic to the taxi. After the blockade had begun legal liability because the taxi drivers are not announced 72 hours before the demonstration, and operation of the plant crippled in the public interest. Finally, President Arpad Goncz amnesty törvényjavasalatot submitted, accepted this way of those involved escaped punishment. (If you want to re excited about the event from day to day, href=”http://hvg.hu/tudomany/20101024_memento_1990_taxisblokad” click here !)


& lt; iframe width = “600” height = “400” src = “https://www.youtube.com/embed/OK5jFG2C90A” frameborder = “0” allowfullscreen & gt; & lt ; / iframe & gt;
Elizabeth Bridge Battle., 2002

July 4, 2002, at 9 am fifty protesters, ten hazard warning blinker car href=”http://index.hu/belfold/hid0704/” surprise closed the Elizabeth Bridge, huge congestion emerged in no time. The radical right-wing protesters belonging to the group of 88 Conscience (including the now – not so – accused of terrorism Budaházy George) in 2002, lost by Fidesz parliamentary elections demanded a recount of votes, according to the Socialists won the election because of fraud. The police tried to restore order, when several demonstrators were injured, seven people have been prepared. After 11 hours, the police pushed the bridge, forming a chain striker mass of protesters that had 3-500 people often swollen and appeared among Makovecz architect Imre. At noon, the traffic finally began on the bridge. Following the case proceedings, which in 2008 completed and the guilty are sentenced to 30 days community service because it is not lawful protest.


another battle, this time sounding

László Sólyom be the most memorable stance in the period when he was not president of the republic, only (he was later head of state z proposing) Védegylet one activist. In 2004, a group of several hundred civilians climbed up the mountain Mecsek in Zengő to prevent the construction of a modern NATO radar station. The builder made of tree felling in the conservation area, where the famous Banat peonies bloom, and even had her permission, but the civilians surrounded the trees, and small scuffle at the price managed to defend the flowers. As a result of the resistance of the Ministry of Defence said about the scene down, but László Sólyom Head of State criticized the second largest venue, the selection also Tubes. A new government has lost none of the civilians were missing, so eventually the radar station was built in the Tolna county Medina.

Medina has a 3D radar

Photo: Thomas MTI / Soki

Kordonbontás, 2007th

“If someone else does not, the representatives must present an example demokráciavédelemből” – said Viktor Orbán on 2 February 2007, when the Fidesz faction began, and pulled down a cordon around Parliament. The story of history that after 23 October 2006 to the riots and emerging field nationwide political camp and protest action series to eliminate the police operation area declared Kossuth Square, and around gripped saying by ensuring Parliament smooth approach. The measure is covered by administrative policy intentions, namely that can not be re-listed on the square.

& lt; iframe width = “600” height = “400” src = “https://www.youtube.com/embed/J99L8W1tSYs” frameborder = “0” allowfullscreen & gt; & lt ; / iframe & gt;
The public debate has levels that Fidesz parliamentary faction of the kordonoknál released, and Viktor Orbán was in the forefront of her, and pulled down the kordonokat. Orban said if you need to renounce their immunity. The proceedings initiated against MPs for disorderly conduct, and then the Pest Central District Court has abolished it, not seeing the fact of proving the offense. Plus he could see that the deputies did not actually prevented the police action, but the disagreement was expressed, moreover, the act was peaceful and non-injurious. In other words, the court assessed the fact of civil disobedience. Today, like other controversial and would be the court’s view, it seems to occur at the NVI bulk up bald with no trouble, Martin Gulyas activists found guilty in the first instance, however, a university board levételéért. The double standard href=”http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20160322_Gulyas_a_garazda_PKKB_itelet_NVI_kopaszok” publicist who is normally broken .


& lt; iframe width = “600” height = “400” src = “https://www.youtube.com/embed/Y6cHgH0_anM” frameborder = “0” allowfullscreen & gt; & lt ; / iframe & gt;
LMP and leláncolások, 2011-12.

In December 2011, designed to accept a third Orbán government, the electoral law, the stability law, the new central bank law and changes to the House rules – those of the opposition at the time of the fatal qualified for democracy. On December 23, LMP protest rallies organized href=”http://hvg.hu/itthon/20111223_lmp_parlament_rendorseg” to the Parliament and a few representatives and sympathizers also chained themselves to the entrance . The protesters of “You do not tell me democracy?” labeled pro-government MPs photos depicting images of Fidesz expected to be able so to them. The police produced the protesters, including agreeing with them exkormányfőt Ferenc Gyurcsany. Later in the National Assembly on procedural grace against the Members concerned, which they did not ask for, and the European Court of Human Rights in Strasbourg turned.


July 2012 LMP’s and PM’s representatives and activists
href=”http://hvg.hu/itthon/20120711_lmp_kozgep_aktivistak” chained themselves down Közgép Soroksári travel site of the entrance. The protesters Simicska Louis granted the owners intended to act against the government orders, which amounted to HUF 300 billion. (This was before ajwain href=”http://hvg.hu/itthon/20150206_Simicska_az_Indexnek_Orban_Viktor_egy_gec” G- day, then Simicska received the highest state orders.) The demonstrators took the police, the Public Computer threatened by a multitude of lawsuits. Finally, because of the abuse of assembly demonstrators to HUF 100 thousand fined by the police, the Public Computer launched a libel suit before the general public, which would have required lifting the immunity of deputies. Simicska company also complained that “the perpetrators of the transport route prevented an illegal demonstration was held, and this caused alarm and malfunction of the site.” Finally, on March 25, 2014 acquitted all the court.

& lt; iframe width = “600” height = “400” src = “https://www.youtube.com/embed/2oEpLJwTgSY” frameborder = “0” allowfullscreen & gt; & lt ; / iframe & gt;

Anyone can begin civil disobedience action, HCLU href=”http://tasz.hu/gyulekezesi-jog/tasz-tanacsok-polgari-engedetlenkedoknek” kisokosát worth reading to know what many meters long.




Civil disobedience in the history of the world

The idea of ​​civil disobedience megalapozójaként Henry David Thoreau XIX. century American writer, philosopher, used to be called, who in his work “the Duty of Civil Disobedience,” he wrote entitled, on the basis of a higher law duty of every person to refuse to cooperate and bear the penalty involved if the government engaged in unfair policy. Thoreau most conscious follower of Mahatma Gandhi, who said civil disobedience “man’s inherent right, which can not give up without self-esteem loss”, but only if allowed to live with it, if disobedient, before it had any other protest forms (eg, negotiation, petition legal way) tried – Following Gandhi’s nonviolent protest became an independent state in India.

Among the listed href=”https://en.wikipedia.org/wiki/Examples_of_civil_disobedience” most famous civil disobedience movements such as Wikipedia the 1989 Tiananmen Square protests, the European Parliament’s Sakharov Prize awarded, caused the release of political prisoners in Cuba White Women’s Movement, but starting in the strikes and demonstrations and unrest continued in 1953, vérbefojtott uprising in East Berlin as well. Many civil disobedience helped in 1989 to the fall of the Berlin Wall as well, and the Czechoslovak Velvet Revolution (Fidesz Tamás Deutsch therefore met in Prague for a few days). American history is full of famous civil disobedience actions, beginning with the 1773 Boston teadélutántól, which was the American Revolutionary War, the outbreak of the direct antecedent of the black civil rights movements which STARTED be fired when Rosa Parks in Montgomery, Alabama on the bus sat in the whites reserved place, then countless times used this tool to Martin Luther King as well. For example, opponents of the Vietnam War burned behívóikat, Muhammad Ali refused to go down to the jail and the loss of world title undertook convictions. But in the modern era such as Al Gore exalelnök US, Nobel Peace Prize-winning environmentalist against the opening of coal mines, specifically using civil disobedience to protest called for the early 2000s.

Source: hvg.hu

Leave a Reply 1253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |