< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Cseh László revansra vágyik Brazíliában

| Mobile | RSS

Cseh László revansra vágyik Brazíliában

2016. március 31. | hozzászólás | Sport

Cseh László revansra vágyik Brazíliában
fecsego_avatar1

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Úszás. Újabb aranyakkal gyarapítaná huszonkét olimpiai érmes gyűjteményét Michael Phelps, az amerikai legenda a riói olimpián

szerző:Salánki Miklós
A férfi 200 méteres pillangóúszás lehet a riói olimpia úszóversenyeinek egyik legizgalmasabb összecsapása, amelyben a tizennyolcszoros olimpiai bajnok Michael Phelps és a világbajnok Cseh László csatázhat az aranyéremért.

Cseh László 20160331Cseh László szorgalmasan készül Rióra (Fotó: MH)

Vitathatatlanul minden idők legeredményesebb férfi úszója az amerikai Michael Phelps, aki huszonkét olimpiai érmével – amelyből tizennyolc arany – , huszonhat világbajnoki címével és harminckilenc világcsúcsával megelőzte honfitársát, Mark Spitzet, aki az 1972-es müncheni olimpián rekordot jelentő hét aranyérmet nyert. „Mindenki Spitzhez hasonlít, de hangsúlyozom, nem az volt a célom, hogy őt túlszárnyaljam. Az első Michael Phelps akartam lenni, nem a második Mark Spitz. Gyerekként is erről álmodtam, olyat tenni, ami korábban senkinek sem sikerült” – árulta el Phelps, aki a 2008-as pekingi olimpia mind a nyolc számában, amelyikben elindult, aranyérmes lett. Három számban, 200 m pillangón, 200 m és 400 m vegyesen Cseh Lászlót megelőzve nyert.

Fellélegeztek riválisai, amikor Phelps a 2012-es londoni olimpia után bejelentette, hogy visszavonul, „Voltak csúcsok és hullámvölgyek is a karrieremben, de elértem azt, amit mindig is szerettem volna. Olyan dolgokat tettem, amikre más korábban nem volt képes.” Civilként a többszörös milliomos Phelps botrányaival hívta fel magára a figyelmet, 2014 szeptemberében gyorshajtáson és újabb ittas vezetésen kapták, amiért egy év felfüggesztett büntetést kapott, a szövetség pedig hat hónapra eltiltotta a versenyzéstől. Az olimpiai bajnok visszamenekült az uszodába, újra elkezdett keményen edzeni, s a tavalyi amerikai bajnokságon 200 méter vegyesen, 100 méter pillangón és 200 méter pillangón is győzött. Az utóbbi számban 1:52.94 perccel nyert – a 2009-es világcsúcsa (1:51.51) óta nem úszott ennyire remek időt –, míg a kazanyi világbajnokságon Cseh 1:53.48 perces idővel lett első. Mindketten utolsó olimpiájukra készülnek.

„Azért úszom még ünnepnapon, karácsonykor és a születésnapomon is, hogy jó formában legyek Rióban. Mindig a lehető legjobban akarok felkészülni egy-egy megmérettetésre, meg akarom tenni, ami tőlem telik. Bármi áron” – idézi az Olympic.org Michael Phelpset, aki azt üzente a riválisainak: „Harmincéves vagyok, és szinte gyorsabban úszok, mint valaha.”

Az Egerben készülő Cseh László az amerikai úszó üzenetére így rea­gált: „Örülök, hogy Phelps úgy döntött, hogy visszatér. Azt én is el tudom mondani, hogy harmincévesen jó erőben és a felkészülési időszaknak megfelelő formában érzem magam. Az április 12-én kezdődő országos bajnokság megfelelő időpontban van, mert visszajelzést kapunk az eddig elvégezett edzésmunka hatékonyságáról. Az olimpiai felkészülésemben fontos állomás lesz a májusi londoni Európa-bajnokság.”

Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Cseh László eddigi felkészülése jól sikerült, s 200 pillangón nagy csatát vívhat Phelps-szel. „Van miért visszavágnia Cseh Lacinak, s hiszen, hogy sikerülhet!” – mondta bizakodva a kapitány.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 3536 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: