< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 55 éve Jeruzsálemben megkezdődött Adolf Eichmann, a náci holokauszt egyik fő felelősének pere

| Mobile | RSS

55 éve Jeruzsálemben megkezdődött Adolf Eichmann, a náci holokauszt egyik fő felelősének pere

2016. április 10. | hozzászólás | Kultúra

55 éve Jeruzsálemben megkezdődött Adolf Eichmann, a náci holokauszt egyik fő felelősének pere

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

fecsego_avatar1

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 15. hét érdekes eseményei


Adolf Eichmann hamis útlevele, amellyel 1950-ben Argentínába érkezett.

Buenos Aires, 2007. május 30.
MTI/EPA/Cezaro De Luca

55 éve, 1961. április 11-én Jeruzsálemben megkezdődött a Moszad által Argentínában elrabolt Adolf Eichmann, a náci holokauszt egyik fő felelősének pere.

Az 1906-ban született Eichmann ifjúkorát – Hitlerhez hasonlóan – Linzben töltötte. 1932-ben Bécsben lépett be a náci pártba, ahol a “zsidókérdés” szakértője lett. Az 1938-as Anschluss után ő “tisztította meg” Bécset a zsidóktól, Nyugat-Európa lerohanása után hatékonyan és lelkesen szervezte a zsidók jogfosztását, kirablását és deportálását, majd a zsidókérdés “végső megoldásáról” döntő 1942. januári wannseei tanácskozás után a megmaradt zsidóság azonosítását, összegyűjtését és megsemmisítő táborokba szállítását. Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után az ő irányításával kezdődött meg a gettósítás és deportálás, Auschwitzban több mint 400 ezer vidéki magyar zsidó pusztult el. A deportálásokat a nyáron a nemzetközi tiltakozás hatására Horthy Miklós kormányzó leállította. Eichmann ekkor távozott, de a nyilasok október 15-i hatalomra jutása után visszatért, ő javasolta a gyalogmenetek indítását Bécs felé. A háború végén amerikai fogságba esett, de sikerült megszöknie, néhány évig álnéven gazdálkodott, majd 1950-ben hamis útlevéllel, Ricardo Klement néven Argentínába menekült.
Az őt lankadatlanul kereső izraeli titkosszolgálat, a Moszad végül nyomára akadt, s 1960. május 11-én elrabolták, hogy Izraelben állíthassák bíróság elé. Miután az akció keltette hullámok elcsitultak, 1961. április 11-én Jeruzsálemben megkezdődött a zsidó állam történetében mérföldkövet jelentő pere. Izraelben addig hallgatás uralkodott a holokausztról, de Eichmann felelősségre vonásával ez megváltozott. A per és a kivégzés olyan volt, mint egy terápia a társadalom számára, a holokausztra való emlékezés azóta az izraeli identitás része lett.
Eichmann pere a nürnbergi mellett a legnagyobb nyilvánosságot kapott tárgyalás volt a második világháború alatt a nácik által elkövetett bűnökkel kapcsolatban. Az igen alapos eljárás során – hatalmas nemzetközi érdeklődés közepette – feltárták a népirtó náci politika ideológiai alapjait, mechanizmusát is. A magát mindvégig parancsvégrehajtónak nevező Eichmannt a bíróság mind a 15 vádpontban, így a zsidó nép és az emberiség elleni, továbbá háborús bűnökben és bűnös szervezetek tagságában is bűnösnek találta, s 1961. december 15-én másodfokon halálra ítélte. Eichmannt 1962. május 31. éjszakáján felakasztották, hamvait a tengerbe szórták – ez volt Izrael történelmének első és utolsó polgári bíróság ítélete alapján végrehajtott kivégzése.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 2736 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: