< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Klasszikus profiterol

| Mobile | RSS

Klasszikus profiterol

2016. április 17. | hozzászólás | Konyhaművészet

Klasszikus profiterol

75 perc rafinált átlagos 6 adag

Hozzávalók

A tésztához:
6 dkg vaj
7,5 dkg liszt
2 db tojás
A csokoládészószhoz:
6 dkg vaj
17,5 dkg barna cukor
2 tk kakaópor
A töltelékhez:
3 dl tejszín
néhány csepp vaníliaaroma

Elkészítés

1.

A vajat egy lábasba tesszük, és felolvasztjuk másfél deciliter vízzel együtt. Felforraljuk a keveréket, levesszük a tűzről, majd fakanállal, gyors mozdulatokkal simára keverjük benne a lisztet addig, hogy a tészta elváljon az edény falától. 10 percig hűlni hagyjuk. Villával enyhén felverjük a tojásokat, majd egyenként, a tésztához dolgozzuk őket, míg sima és fényes nem lesz.
2.

1 centiméter széles nyílású habzsákba töltjük, és 16–20, diónyi halmot halmozunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsit a sütő középső rácsára helyezzük, és a fánkokat 220 fokon 15–20 percig sütjük vagy amíg megemelkednek és szép aranybarnára sülnek.
3.

A sütőből kivesszük a fánkokat, és csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra. Kissé bevágjuk oldalt egy éles késsel mindet, hogy eltávozhasson belőlük a gőz. Visszatesszük a sütőbe, és további 5–10 perc alatt ropogósra sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a fánkokat majdnem teljesen félbe vágjuk. Ha a közepükben nyers lenne a tészta, kikaparjuk egy teáskanállal. A szószhoz felolvasztjuk a vajat kis lángon egy deciliter forró vízzel együtt. Hozzáadjuk a cukrot, majd a kakaót, és addig keverjük, míg a cukor teljesen felolvad. Felforraljuk, majd további 4-5 percig főzzük, míg kissé besűrűsödik, és félre tesszük.
4.

A tejszínt habbá verjük a vaníliával, és a tölteléket a fánkokba kanalazzuk. Mindet süteményestálra halmozzuk, és meglocsoljuk a csokiszósszal. A megmaradt szószt tálaláskor kis kancsóban kínáljuk a fánkok mellé.

forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 3075 megnézve, 1 alkalommal mai nap |