< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Charlotte Bronte angol írónő, a Jane Eyre című regény szerzője 200 éve született

| Mobile | RSS

Charlotte Bronte angol írónő, a Jane Eyre című regény szerzője 200 éve született

2016. április 18. | hozzászólás | Kultúra

Charlotte Bronte angol írónő, a Jane Eyre című regény szerzője 200 éve született

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen


Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Charlotte Bronte angol írónő a Sajtó- és fotóarchívum 2016. 16. hét érdekes emberei sorozatban

Charlotte Bronte írónő portréja (George Richmond festménye, 1850).
MTI/CP
Charlotte Bronte angol írónő, a Jane Eyre című regény szerzője 200 éve, 1816. április 21-én született Thorntonban.

Apja anglikán lelkész volt, aki több egyházkerületben is szolgált, míg végül feleségével és hat gyermekével Haworthben telepedett le. A négy idősebb lány, köztük Charlotte is, kezdetben a Cowan Bridge-i Lelkészlányok Iskolájába jártak, itt szerzett nem túlságosan kedvező tapasztalataikat Charlotte később a Jane Eyre-ben írta meg. Édesanyjuk halála után a lányok visszakerültek Haworthbe, ahol nagynénjük segédkezett nevelésükben. A négy gyerek valóságos mesevilágot épített fel magának: már igen fiatalon romantikus történeteket írtak és meséltek egymásnak, képzeletjátékokat találtak ki, és eljátszották ezek szerepeit.
1831-ben Charlotte-ot egy Roe Head-i iskolába küldték tanulni, innen azonban egy év múlva hazatért, hogy húgait tanítsa. 1835-ben ismét Roe Headbe ment, immár tanárnak, mert keresetére nagy szüksége volt a családnak. Néhány év után nevelőnői állást vállalt. Charlotte és testvére, Emily saját iskolát akartak nyitni, ezért tapasztalatszerzés és nyelvtanulás céljából 1842-ben Brüsszelbe mentek, az Héger-internátusba. Nagynénjük halála miatt hamarosan haza kellett utazniuk, de 1843 elején Charlotte visszatért az intézetbe diáktanárnak. Ekkor azonban már egészen másfajta tapasztalatokra vágyott, mert beleszeretett az igazgatóba, akinek féltékeny felesége nem nézte jó szemmel a bimbózó románcot. Charlotte hazatérése után több levelet is írt Héger-nek, ám a férfi tapintatosan visszautasította közeledését.
1844-ben megpróbálkozott az oly régóta álmodott iskola megnyitásával, de a távoli Haworth egyetlen diákot sem vonzott. 1845-ben Charlotte rábukkant Emily néhány versére, s ez vezetett a három nővér közös verseskötetének kiadásához, a saját költségükön kiadott könyvből azonban csak két darab kelt el. Nem sokkal később a kiadó azzal utasította vissza Charlotte Az angoltanár című regényét, hogy cselekményekben gazdagabb, izgalmasabb művet szeretnének látni. Ekkor gyorsan befejezte a Jane Eyre-t, és benyújtotta a kiadónak. A könyvet elfogadták, 1847 októberében meg is jelentették. Az önéletrajzi ihletésű mű hatalmas sikert aratott, leginkább azzal, hogy elbeszélésmódjával személyessé s ezáltal hihetővé tudta tenni a történetet. A romantikus regényből tucatnyi filmváltozat született, 1996-ban Franco Zeffirelli rendezett filmet Charlotte Gainsbourg és William Hurt főszereplésével.
A sikerek után sötét időszak következett: 1848-49-ben három testvére is meghalt. Charlotte befejezte Shirley című regényét, majd Londonban töltött hosszabb időszakot. A Villette című regénye 1853-ban jelent meg. A következő évben, a sokadik vőlegényjelölt jelentkezése után végül igent mondott apja káplánja, Arthur Bell Nicholls házassági ajánlatára. 1854 júniusában összeházasodtak, s végleg Haworthben telepedtek le. Férje ugyan kevésbé volt intellektuális érdeklődésű, de Charlotte boldog volt, hogy önmagáért szeretik, rövid házasságuk kiegyensúlyozott volt. Terhességét azonban súlyos betegség kísérte, amelyben 1855. március 31-én meg is halt.
Szűk témakörben mozgó író volt, ám kiváló mesemondó, művei magukon viselik az alkotó képzelet, az igazi szenvedély jegyeit. 2016 februárjában születésének 200. évfordulója alkalmából tárlat nyílt kézirataiból, portréiból és egyéb személyes tárgyaiból a londoni National Portrait Galleryben.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 2788 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: