< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elkaszálhatják Matolcsyék önfinanszírozási programját

| Mobile | RSS

Elkaszálhatják Matolcsyék önfinanszírozási programját

2016. április 18. | hozzászólás | Közélet

Elkaszálhatják Matolcsyék önfinanszírozási programját

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja MAGYARORSZÁGOT!

Nagy Márton, az jegybank alelnöke nemrég még azzal indokolta, hogy hamarosan véget érhet az MNB önfinanszírozási programja, hogy szerinte az elérte a célját, hiszen csökkentette az ország sebezhetőségét és mérsékelte a hosszú távú lejártatú állampapírok hozamát. A program keretében az MNB gyakorlatilag arra kényszerítette a bankokat, hogy állampapírokat vásároljanak.
Rogán Antal és Nagy Márton a jegybank alelnöke – Fotó: MTI/Illyés Tibor
Nem önszántukból döntöttek így

Csakhogy a Világgazdaság szerint más is állhat a program visszavonása mögött, mivel az Európai Központi Bank az éves jelentésében az EU alapszerződésével ellentétesnek ítélte azt. Ezen kívül az EKB szinte az összes Matolcsyhoz köthető, unortodox lépésbe belekötött, és még a tiltott monetáris finanszírozás kérdését is felvetették.

Korábban a Standard & Poor’s (S&P) is úgy értékelte, hogy az MNB működése kockázatot jelent, mivel akár az inflációs célt is megboríthatja, hogy a jegybank a kamatcsereügyletekkel kamatkockázatot vállal át a bankoktól. A hitelminősítő szerint a jegybank azért nem emel kamatot, hogy elkerülje a veszteséget. Többek között ezzel indokolták a felminősítés elmaradását is.

Matolcsy György hétfőn a parlamentben azzal indokolta, hogy év elején megduplázták az MNB vezetőinek fizetését, hogy 2010 óta „gazdaságtörténeti jelentőségű tetteket” hajtottak végre.

forrás:444.hu

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: