< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az almások arcára fagyhat a mosoly

| Mobile | RSS

Az almások arcára fagyhat a mosoly

2016. április 21. | hozzászólás | Közélet

Az almások arcára fagyhat a mosoly

fecsego_avatar1

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportál és óvja Magyarországot

Több tízezer tonna magyar gyümölcs áll a hűtőraktárakban, pedig a tárolási szezon hamarosan véget ér. A gazdák a magas árakban bízva tároltak, de az olcsó lengyel alma mindent tönkre tett.
Több tízezer magyar alma áll a hűtőházakban, de kétséges, el tudják-e adni a termelők. A magyar gazdák ugyanis úgy gondolták, tavasszal jobb áron értékesíthetik, Lengyelországban viszont csaknem egymillió tonna halmozódott fel, és ezeket a boltok nagyon olcsón megvásárolták.

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondja, a lengyelek már látták, hogy ezt a mennyiséget nem fogják tudni eladni, ezért hirtelen dömpingáron (70-90 forintért) elárasztották Európát, többek közt Magyarországot is. Ledó Ferenc hozzátette: a magyar almát Romániából is kiszorítja az olcsó lengyel gyümölcs, a magyar termelők így nagyon sok pénzt veszíthetnek.
Az almások arcára fagyhat a mosoly

A magyar gazdáknak most több lehetőségük is van: vagy tovább tárolják a gyümölcsöt, úgy, hogy vállalják az elkerülhetetlen minőségromlást és plusz tárolási költséget, vagy a konzervüzemeknek adják el a gyümölcsöt, ám azok most nem igazán dolgoznak fel almát, ha pedig mégis beindítják a gyártósorokat, a felvásárlási ár akkor is csak 20-50 forint lesz, vagy most eladják a korábban kevesellt 70-90 forintért.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: