< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Csődben az irodalomoktatás: Csukás és Lackfi együtt kongatja a vészharangot

| Mobile | RSS

Csődben az irodalomoktatás: Csukás és Lackfi együtt kongatja a vészharangot

2016. április 28. | hozzászólás | Kultúra

Csődben az irodalomoktatás: Csukás és Lackfi együtt kongatja a vészharangot

fecsego_avatar1

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi híportált és óvja Magyarországot!

szerző:László Dóra

Csődben az irodalomoktatás: Csukás és Lackfi együtt kongatja a vészharangot

Andersennel egy napon, április 2-án született Csukás István író. 80. születésnapján köszöntötte őt egy irodalmi folyóiratban fiatalabb pályatársa, Lackfi János is, akiről Csukás mindig elismerően nyilatkozott. Rendhagyó születésnapi beszélgetés a csütörtöki Heti Válaszban.
Hirdetés

Csukás István többször is elmondta már, hogy a kávéház volt az igazi egyeteme. Ez volt egykor az írónemzedékek találkozóhelye, ahol a pályatársak egymással „testközelségbe” kerülhettek, eszmét cserélhettek, olykor vad kártyacsaták közepette. Csakhogy napjainkra a kávéház irodalomszervező szerepét átvette a Facebook, ott is a Lackfi János által elindított Verslavina, melynek második hulláma az oktatásügy visszásságait figurázza ki.

Csukás Istvánt egykor Kormos István „beszélte rá”, hogy gyerekeknek írjon, és ő soha nem bánta meg, hogy megfogadta a tanácsát. Korábbi interjúkban már utalt rá: a fiatalabb írónemzedékből például Lackfi János az, aki a gyerekek nyelvén éppúgy ért, mint a felnőttekén. Mivel nyílt titok, hogy figyelik egymás munkásságát, adódik a kérdés: mi a közös a két íróban? Hiszen az egyikük nyolcvanéves, másikuk szinte feleannyi. Az egyik városlakó, a másik vidéki, az egyik gyermektelen, a másik nagycsaládos. Az egyik töltőtollal ír, a másik virtuális tintával, mégis nyilvánvaló a kapcsolódás. Például egyikük sem fellegjáró, hanem nagyon is praktikus ember, s mindkettejüknek határozott véleménye van az irodalomoktatásról.

A páros nagyinterjú az április 28-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 2772 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: