< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

| Mobile | RSS

Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

2016. május 15. | hozzászólás | Kultúra

Krími tatár

Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2016-os győztese, Jamala ukrán énekesnő, aki 1944 című háborús dalával kicsi borsot tört Oroszország orra alá
Az Eurovíziós Dalfesztivál 2016-os győztese, Jamala ukrán énekesnő, aki 1944 című háborús dalával kicsi borsot tört Oroszország orra alá
Fotó: Andres Putting / EBU
Freddie megtette, amit lehetett, vagyis jól énekelt, de 108 pontja csak a 19. helyre volt elég. Ukrajna egy háborús, nem habkönnyű dallal nyert, az újonc Ausztrália nagyot ment, 2. lett, Oroszország pedig a 3. helyen zárt.

Nem volt igazán kiemelkedő/különleges/polgárpukkasztó dal/előadás/énekes az idei Eurovíziós Dalfesztivál mezőnyében, egyedül talán az ukrán versenyzőnek sikerült nagyon is jó értelemben belegázolnia az országok közötti ügyekbe. Jamala a kevés anyanyelvet is használó versenyzők egyike volt, krími tatár nyelven (és angolul) énekelt a háborúról, és ha már Krím, akkor az 1944 című szám aktuális áthallása is egyértelmű. Mindeközben sem szakállat, sem gigantikus ruhakölteményt nem viselt.

A végén aztán nagyon éles versenyben éppen az oroszoktól függött, hogy Ukrajna megnyeri-e a versenyt, és igen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, végül meg is nyerte, Oroszország a 3., az újonc Ausztrália pedig a 2. lett. Utóbbiról az utolsó előtti pillanatig úgy tűnt, hogy megnyeri a versenyt. Rövid kommentekkel egyébként itt meg is tudja hallgatni a verseny összes dalát.

Na de, ez a verseny sajnos nem az ilyen fontos kiállásokról szól, hanem a habkönnyű szórakozásról, hiszen minek is kellene problémákról énekelni, amikor a szerelemről meg arról is lehet, hogy mennyire jó a dal, amit éppen énekelnek.

Freddie a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a stockholmi Ericsson Globe arénában
Freddie a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a stockholmi Ericsson Globe arénában
Fotó: Andres Putting / EBU

Freddie mondanivalója sem éppen az élet keménységéről szólt, inkább arról, hogy légy egyedi, és erre légy büszke is. Mindenesetre hangjával és színpadi megjelenésével könnyen feledtetni tudta, hogy a mezőny elején, ötödikként lépett színpadra. Nem volt nehéz visszaidézni a huszadik versenyző után sem az előadást, sem magát a dalt, pedig utóbbit őszintén nem hallottam még kettőnél többször, egyszer a magyar kvalifikációs verseny döntőjében, és most, a stockholmi közvetítés alatt.

Ezen az estén ez összesen 108 pontra volt elegendő, amely a 19. helyet jelenti a sorban. Egyébként az első magyar versenyző, aki részt vehetett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi döntőjében, Bayer Friderika volt 1994-ben. Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával a 4. helyen végzett, ezzel még mindig övé a legjobb magyar szereplés.

Az 1956 óta zajló Eurovíziós Dalfesztivál 61 versenye során összesen 63 győztest ünnepeltek (volt, hogy holtverseny alakult ki), és ebből a 63 dalból egy svájci kutatócsoport megnézte, mik kellenek ahhoz, hogy valaki megnyerje a versenyt:

  • harci kürtök nem ártanak
  • dobok, félmeztelen dobosokkal
  • egy nagymama mindig jól jön
  • egy öregember is mindig jól jön
  • mutassuk be hazánkat, és lehetőleg egy senki által sem ismert, autentikus népi hangszert
  • a szakáll egyáltalán nem hátrány
  • a hegedű nem maradhat el
  • egy DJ, ha úgy csinál, mint aki scratch-csel
  • formabontó öltözet
  • a dal pedig szóljon olyan dologról, ami mindenkit érint (hát persze hogy a szerelemről vagy a békéről – és 2017-ben talán a háború is felkerül a listára)

Lehet próbálkozni.

Jövőre is lesz ilyen nagy játék, és mivel már Kínában és az USÁ-ban is közvetítették a versenyt, még az is lehet, hogy ahogy Ausztrália, úgy ők is beneveznek.

Az Eurovíziós Dalfesztiválra.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 2802 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: