< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megint főszerepben a Matolcsy-rokon bankár

| Mobile | RSS

Megint főszerepben a Matolcsy-rokon bankár

2016. május 21. | hozzászólás | Közélet

Megint főszerepben a Matolcsy-rokon bankár

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen


Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

A csődbe ment Buda-Cash ügyfeleinek maradék megtalált vagyonát most éppen arra hivatkozva nem adják ki, hogy meg kell várni, amíg a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás bankja megkap egy engedélyt. A felszámoló a hvg.hu kérdésére azt mondta, ez nem így van, ám ezt részben saját közleménye is cáfolja.

Másfél hete nagy öröm érte a Buda-Cash Brókerház jónéhány ügyfelét. Online értesítették őket, hogy kiadható számukra a hazai értékpapírokban szunnyadó és immár több mint egy év elmúltával felleltnek tekinthető vagyonuk. Ilyenkor elméletileg már csak egy utalási megbízást kell adniuk, és – szakszóval – transzferálják is, vagyis áthelyezik az értékpapírokat a megadott számlára, amely felett ismét szabadon rendelkezhetnek a befektetők. A valóság azonban közel sem ilyen rózsaszín.

Az ügyfeleknek nagyon kellene a vagyon

Több ügyfél és a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Dióslaki Gábor is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy az újabb reménysugár ellenére a befektetők még mindig nem jutnak hozzá pénzükhöz. A Buda-Cash még működő ügyfélszolgálatán volt, akinek csak utaltak rá, hogy a késlekedés oka a Növekedési Hitel Banknál (NHB) keresendő, de volt, akinek kerek-perec azt mondták, hogy az NHB-nak előbb meg kell kapnia az engedélyt az ügyfélszámlák átvételére, utána az ügyfélnek nyilatkoznia kell, hogy otthagyja-e az NHB-nál a befektetését, és csak utána kaphatja kézhez a tavaly február óta befagyott vagyonát.
© Túry Gergely

Idén februárban ugyanis – egyedüli pályázóként – az NHB Bank nyerte el a lehetőséget, hogy vezesse a Buda-Cash mintegy 15 ezer ügyfelének az értékpapírszámláját. Az NHB az a bank, amely a jegybankelnök Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekkörébe tartozik. A bank és a Szemerey családhoz köthető vállalkozások több módon is jól jártak azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt hónapokban milliárdokat osztott szét alapítványain keresztül a hazai üzleti és kulturális élet számos szereplőjének.

Hiába telt el azonban újabb három hónap a felszámolói pályázat eredményhirdetésétől, az engedély még nem született meg.

Mondhatnánk azt is, hogy a felügyeletet ellátó MNB a rokon bankjával szemben is éppen annyira szigorú, mint bárki mással.

(Nemrég például négymilliós bírsággal is sújtotta különböző hiányosságok miatt.) Ez még akár így is lehet, csakhogy ettől még egyetlen ügyfelet sem küldhetnének el a Buda-Cash Ménesi úti irodájából. Márpedig elküldenek. Pedig a fellelt vagyon kiadásához már semmilyen egyéb feltételt nem köthetnének, hiszen a befektetési vállalkozásokról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: „haladéktalanul” ki kell adni az ügyfélvagyont.

Az NHB-nek nagyon kellenek az ügyfelek

Az NHB azonban jó eséllyel elvesztene minden olyan potenciális ügyfelet, aki előbb hozzájutna a vagyonához, mintsem hogy megtörténik az állomány átruházása az NHB-hoz. Márpedig az üzlet, tehát a pályázaton elnyert lehetőség azért érte meg az NHB-nak, mert ezzel a Matolcsy-rokon bankár ölébe hullhat 16 ezer ügyfél, a kezelt több 10 milliárd forintos vagyonnal együtt.

Ez különösen értékes egy névváltoztatáson átesett, gyakorlatilag új kisbanknak, amelynek eszközei alig 250-ed részét teszik ki az OTP-ének, és a legutóbbi, még 2014-es beszámolója szerint csaknem 200 millió forintos veszteséggel tevékenykedik. Még akkor is, ha más bankok valóban nem nagyon érdeklődtek a lehetőség után. Információink szerint nemcsak a brókercég kétes ügyletei miatt, hanem azért sem volt kecsegtető lehetőség, mert az ügyfelekre is úgy tekintettek, mint akik szeretik „okosban” csinálni a pénzügyeiket.

Az NHB viszont lecsapott arra a lehetőségre is, hogy átvegye a másik bedőlt brókercég, a Quaestor befektetési alapjainál a befektetési jegyek forgalmazását. Ez újabb 6 ezer ügyfél, további néhány milliárd forint vagyonnal. Ha ezek a számlák nála maradnak, az NHB egyszeriben megduplázza eddigi teljesítményét.

A Buda-Cash nevében eljáró Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy visszautasítaná a vagyonkiadást, szerinte az folyamatosan zajlik. Arra hivatkozott, hogy a felszámolás alatt álló brókercégnél bűncselekmények gyanújával nyomoznak, ezért fokozottan kell ügyelniük az ügyfelek és adataik valódiságára. A napokban elutasított ügyfeleknél azonban elmondásuk szerint szó sem volt arról, hogy csupán az azonosításukat kérték volna.

A PSFN ugyanakkor közleményt is kiadott a témában, amely közvetve mégis arra utal, hogy az állomány-átruházás engedélyezésének elhúzódása lassítja az ügyfélvagyonok kiadását. Mint fogalmaznak,

„az állomány-átruházás után a vagyonelemek kiadása fel fog gyorsulni, hiszen a pályázaton nyertes banknak az ügyfél-azonosításra és vagyonkiadásra komolyabb erőforrások állnak rendelkezésre, mint a felszámolás alatt álló társaságnak”.

Az NHB-nek nagyon kellene egy országos hálózat is

Erről a komolyabb erőforrásról azonban még semmit sem tudni. A tőzsdei befektetők érdekképviselete már a pályázat eredményének februári kihirdetésekor kifogásolta, hogy habár a kiírás szerint feltétel, hogy a nyertes országos lefedettségű legyen, az NHB-nak mindössze egyetlen budapesti bankfiókja van. Érdeklődésünkre az NHB-nál csak annyit mondtak, hogy ők is az engedélyezésre várnak, de arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy lesznek-e új fiókjaik, vagy megkötötték-e a szerződéseket partnerekkel, ügynökökkel az országos lefedettség érdekében.
© Túry Gergely

Pedig a csőd előtt a Buda-Cash-nek országosan 10-11 fiókja volt. Ezzel az egyik legkönnyebben utolérhető befektetési szolgáltatónak számított, miután valóban vannak olyanok, akik megelégszenek egyetlen, budapesti ügyfélfogadási lehetőséggel, a többit interneten intézik. Az NHB-nak azonban nem ez az ígérete. A honlapján jelenleg is azt üzeni, hogy „országos elérést biztosít majd az ügyfeleknek az ügyintézés megkönnyítésére”.

Azt azonban egyelőre senki sem árulja el, mikortól kezdődhet meg az ügyintézés az NHB-nál. Kérdésünkre az MNB sem válaszolt. Kétségtelen, hogy az állomány-átruházás nem gyors folyamat. Sokszor történik ilyen például nyugdíjpénztárak összevonásakor, és ez olykor egy évet is igénybe vesz. Igaz, az ügyfélszám is több tízezer, a vagyon pedig százmilliárdos is lehet.

A Buda-Cash kisbefektetői így akár több éven át nélkülözhetik azt a vagyont is, amelyet legalább megtaláltak, 60-65 milliárd forintnak pedig bottal üthetik a nyomát. Közben a brókercég csalással és sikkasztással vádolt négy vezetője közül már senki sincs őrizetben, áprilistól mindegyikük házi őrizetben néz elébe a büntetőeljárásnak.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 142 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: