< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tíz településen sztrájkolnak szerdán az önkormányzati köztisztviselők

| Mobile | RSS

Tíz településen sztrájkolnak szerdán az önkormányzati köztisztviselők

2016. június 22. | hozzászólás | Közélet

Tíz településen sztrájkolnak szerdán az önkormányzati köztisztviselők

fecsegő szimbolum
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Szerdán reggel 8-tól 10 óráig sztrájkol megyénk 10 településén a polgármesteri hivatalok 400 dolgozója, 30 százalékos béremelés a cél. Ezzel Csongrád megye a legaktívabb az országban.
Szerdán reggel 8-tól 10 óráig sztrájkol megyénk 10 településén a polgármesteri hivatalok 400 dolgozója. Ezzel Csongrád megye a legaktívabb az országban – tudtuk meg Farkas Andreától. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) megyei titkára megjegyezte: az országban közel 100 településen összesen 2500 köztisztviselő csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Céljuk a 30 százalékos béremelés, mert 8 éve változatlan az illetményük. Megírtuk: a polgármesteri hivatalok kimaradtak abból a béremelésből, amit júliustól a kormányhivatalok dolgozói megkapnak (2016. május 25.: 30 százalékkal emelkedik a kormánytisztviselők bére).

Hogy mely települések érintettek, csak szerdán hozzák nyilvánosságra. Megegyezés szerint a minimális szolgáltatást ellátják a hivatalnokok. Magyarán a sztrájkolók is a munkahelyükön lesznek, és halaszthatatlan ügyekben eljárnak. A polgármesterek és jegyzők nem sztrájkolhatnak, mert ők munkaadóknak számítanak, viszont szimpatizálhatnak.

– A hivatali szakszervezet csatlakozott a felhíváshoz. A 348 dolgozó 61 százaléka sztrájkol. Megértem őket – mondta el érdeklődésünkre Mózes Ervin. A szegedi címzetes főjegyző hozzátette, a munkateher egyforma a kormánytisztviselőkön és az önkormányzati köztisztviselőkön, ezért nem ért egyet a bérrendszer kettéválasztásával. A szegedi hivatalban szerda reggel minimálisan az időpontra érkezőket fogadják, a kitűzött szemléket lebonyolítják, és haláleseteket lehet bejelenteni. Működik a telefonközpont és a portaszolgálat.

– Szolidáris vagyok – mondta kérdésünkre Botka László polgármester. Szegeden a hivatali dolgozók éves bére járulékokkal együtt 1,2 milliárd forint. Ebből az állam idén 513 millió forintot fizet. Jövőre kevesebb mint 300 millió érkezik. Az önkormányzat ennek ellenére a tisztviselők 88 százalékának ad magasabb bért, mint a bértábla alapján járna. Így tudják csak biztosítani, hogy a garantált bérminimumot elérjék.

forrás:dm.hu

Leave a Reply 894 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: