< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tudja, melyik a legmagasabb hegy a Naprendszerben?/// ¿Sabe usted que es la montaña más alta del sistema solar?

| Mobile | RSS

Tudja, melyik a legmagasabb hegy a Naprendszerben?/// ¿Sabe usted que es la montaña más alta del sistema solar?

2016. június 22. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Tudja, melyik a legmagasabb hegy a Naprendszerben?

A Mauna Kea és a Mount Everest is eltörpül a Naprendszer leghatalmasabb hegye, az Olympus Mons égbenyúló orma mellett. Ha a Földön állna ez a hatalmas pajzsvulkán, a csúcsa a földi sztratoszférába nyúlna, kétszer olyan magasra, mint ahol az utasszállító gépek repülnek.

Nemcsak a magassága, hanem az alapterülete is imponáló

A naprendszerbeli legek versenyében a vörös bolygó, a Mars büszkélkedhet a legmagasabb hegy birtoklásával.  Az Olympus Mons a Mars egyik legérdekesebb felszíni képződményén, a hatalmas kiterjedésű vulkáni fennsíkon,

a Tharsis régióban található.

Az Olympus Mons legmagasabb pontján a legfrissebb MOLA mérések szerint, 21 283 méter magasra emelkedik a marsi felszín fölé.

Az Olympus Mons felülnézeti képe. A hatalmas vulkán a Naprendszer legmagsasbb hegye

Forrás: NASA/MOLA

(Korábban egyes mérési eredmények 27 000 méterben adták meg a hegy magasságát, és ezt az értéket helyesbítették a MOLA precíziós mérései.) Összehasonlításként, a Mount Everest tengerszinttől mért magassága 8 848 méter,  a Földön a tengeraljzattól mérve mért legmagasabb hegy a hawaii Mauna Kea vulkán pedig  10 000  méterre emelkedik.

Az Olympus Mons, a mauna Kea és a Mount Everest magasságát összehasonlító ábra

Forrás: Wikimedia Commons

A Naprendszer vulkánfejedelme az alapjánál 550- 600 kilométer átmérőjű. Ha a hegyet például Franciaország közepén helyeznénk el képzeletben,

az ország területének legnagyobb részét lefedné a gigászi tűzhányó.

A  Tharsis régióban, az Olympus Mons alatt  további három, egymástól egyenlő távolságra fekvő  óriásvulkán, az Asraceus, a Pavonis, és  az Arsia Mons található, igaz hogy ezek magassága „csak” 15 000 méter körüli.

A Tharsis régióban található vulkáni lánc, a kép bal felső sarkában az Olympus Mons látszik

Forrás: NASA

A három vulkán egy valamivel több, mint 1500 kilométeres láncot alkot, egymástól egyenlő 700 km-es térközzel.

Mitől növekedhetett ilyen gigászira?

Önként adódó kérdés, hogy a Földnél jóval kisebb Marson hogyan létezhet egy ekkora hegy?

A fő ok, hogy a Marson nincsenek lemeztektonikai folyamatok,

azaz egy-egy kéreg alatti vulkáni forró pont, a hosszú évmilliók során nem mozdult el, így a vulkán aktív időszakában a láva is mindig ugyanott ömlött ki, folyamatosan építve a tűzhányót.

Így nézhet ki a távolból az Olympus Mons, a Mars felszínén

Forrás: NASA/ESA

Az Olympus Mons marsi időskálán mérve fiatal hegynek számít, keletkezését mintegy 30 millió évvel ezelőttre teszik a bolygógeológusok.  A Mars Express úrszondának 2004-ben a vulkán oldalán sikerült

olyan megdermedt lávafolyásokat azonosítania, amelyek legfeljebb kétmillió évesek.

Egyes kutatók, köztük W.K. Hartmann szerint elképzelhető, hogy valamilyen minimális posztvulkáni tevékenység még napjainkban is folyhat az óriásvulkán mélyén.

Az Olympus Mons lejtőoldaláról készített felvétel. A kép bal felső részén két fiatal, nagyjából 2 millió éves lávafolyás nyoma látható

Forrás: ESA

Az Olympus Mons csúcsát egy 90 kilométer széles kaldera uralja, hat egymást fedő kráterrel.  A hatalmas kalderába először 2004 februárjában sikerült „bekukkantani”, az Európai Űrügynökség (ESA) első Mars szondája, a Mars Express jóvoltából.  A kutatók becslése szerint a hatalmas vulkánt évmilliók alatt körülbelül 100 ezer kitörés építette fel jelenlegi magasságára.

Az Olympus Mons

Forrás: ESA

Az Olympus Mons azért  őrizhette meg szinte maradéktalanul az eredeti struktúráját, mivel a rendkívül ritka légkör és a felszíni víz hiánya miatt a Marson minimális az erózió.

forrás:origo.hu

¿Sabe usted que es la montaña más alta del sistema solar?

El Mauna Kea y el Everest se empequeñece la montaña más poderoso en el sistema solar, Olympus Mons se eleva el pico de la adición. Si la Tierra sería este volcán enorme escudo, la punta tocando la estratosfera suelo, dos veces más alta que la de los que el pasajero que vuela máquinas.
No sólo la altura, pero el tamaño es impresionante

El avance del sistema solar concurso del planeta rojo, Marte tiene la montaña más alta de la posesión. Olympus Mons en Marte es una de las formaciones más interesantes de la superficie, la gran meseta volcánica,

ubicada en la región de Tharsis.

Olympus Mons, el punto más alto de la más reciente MOLA mediciones, 21 283 metros de altura sobre la superficie de Marte.

Vista superior de la Olympus Mons. La enorme montaña volcánica en el sistema solar legmagsasbb

Fuente: NASA / MOLA

(Anteriormente algunos resultados de la prueba fue de 27 000 metros en las alturas de las montañas, y este valor se corrigió para mediciones de precisión Mola.) A modo de comparación, la medición del Monte Everest desde la altura del nivel del mar de 8848 metros, la montaña más alta de la Tierra mide desde el tengeraljzattól medida en el volcán Mauna Kea 10 000 metros y subiendo.

Olympus Mons, la altura cifra comparativa Mauna Kea y el Everest

Fuente: Wikimedia Commons

El volcán en el sistema solar regla de los 550- a 600 kilómetros de diámetro en la base. Por ejemplo, si su imaginación para poner la montaña en el centro de Francia,

La mayor parte del territorio del país para cubrir el gigantesco volcán.

Durante la región de Tharsis, Olympus Mons otros tres equidistantes mentira volcán gigante, el Asraceus la Pavonis, Arsia y situado a la vuelta de la altura que son “sólo” 15 000 metros.

ubicada en la región de la cadena volcánica de Tharsis, la esquina superior izquierda de la imagen parece Olympus Mons

Fuente: NASA

Los tres volcanes forman un poco más de 1.500 kilometros de cadena larga, cada uno igual a 700 kilometros espaciado.
¿Qué hacen estos han aumentado gigászira?

Los voluntarios que surgen pregunta es cuánto más pequeño que la Tierra puede haber una enorme montaña como en Marte?

La razón principal es que no hay tectónica de placas en los procesos de Marte,

que no se mueve durante el transcurso de una costra de punto caliente volcánico, las largas millones de años, por lo que un período activo de lava del volcán está vertiendo fuera del mismo lugar, la construcción de forma continua en el volcán.

Así que mira desde una distancia de Olympus Mons en Marte

Fuente: NASA / ESA

La escala de tiempo medido formación joven cuestión de montaña marciana Olympus Mons hace hace unos 30 millones de años en el bolygógeológusok. La sonda espacial Mars Express en 2004, logró el lado del volcán

un lávafolyásokat congelada identificar que hasta dos millones de años.

Algunos investigadores, entre ellos W. K. Según concebible que algunos de Hartmann actividad post-volcánica mínimo puede aún ser profundidades de flujo del volcán gigante.

grabaciones realizadas por Olympus Mons lejtőoldaláról. flujo de lava dos jóvenes, alrededor de 2 millones de años rastrear la parte superior izquierda de la imagen

Fuente: ESA

Olympus Mons punta de una caldera-90 kilometros de ancho está dominado por seis cráteres superpuestos. La enorme caldera en febrero de 2004 por primera vez logró “dar un vistazo”, la Agencia Espacial Europea (ESA), la primera sonda de Marte, la Mars Express de cortesía. Los investigadores estiman que millones de años por debajo de la erupción masiva del volcán alrededor de 100 mil construyeron su altura actual.

Olympus Mons

Fuente: ESA

Olympus Mons está casi completamente őrizhette a la estructura original, ya que es extremadamente raro debido a la atmósfera y la falta de agua superficial en Marte mínimo la erosión.

Fuente: origo.hu

Leave a Reply 3163 megnézve, 1 alkalommal mai nap |