< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Végre kiderült: 12,3 millió forintba került az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok utáni nyomozás

| Mobile | RSS

Végre kiderült: 12,3 millió forintba került az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok utáni nyomozás

2016. június 23. | hozzászólás | Közélet

Végre kiderült: 12,3 millió forintba került az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok utáni nyomozás

fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó!

Nem sajnálta a pénzt a rendőrség annak kiderítésére, hogy ki tehetett zsebre két iPhone 4s-t az Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén való szórakozás közepette. Más lopási ügyekben gyakran egy hónap után eredmény nélkül zárják le az eljárást, most viszont 12,3 millió forintot költöttek rá az adófizetői forintokból. A Készenléti Rendőrség Hivatala az adatigénylés teljesítését mintegy nyolc hónapig elhúzta.

szulinap_superhero5 (1)

Idáig titkolózott a rendőrség és különböző kifogásokat keresve nem adta meg, hogy mennyi pénzt fordított arra, hogy megtalálja az Orbán Viktor miniszterelnök lányának az esküvőjén ellopott két mobiltelefon tetteseit. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogsértőnek mondta a rendőrség azon hozzáállását és kötelezte a testületet az összeg közlésére, de továbbra is húzódoztak a tájékoztatástól.

Miután egy újabb közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Készenléti Rendőrséghez (KR) és felhívtuk a figyelmüket a NAIH állásfoglalására, nagy nehezen teljesítették a nyomozás költséginek kiadását.

A telefonok ellopását – mint a hvg.hu megírta – az egyik felszolgáló szellőztette meg, miután nem tetszett neki, hogy DNS-minta adására akarják kényszeríteni. De nem csak őt, hanem a kiszolgáló személyzetet, több tucat embert kötelezett erre a rendőrség. Ráadásul annak kiemelt szerve, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztálya. A férfi számításai szerint a DNS-minták elemzése 1,3 millió és 7,8 millió forintra is rúghatott.

A DNS-mintába azért kapaszkodott bele a rendőrség, mert az egyik telefon tokján nem csak a tulajdonos, hanem egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették. Erről pedig azt feltételezték, hogy a tolvajé. Ezért kértek minden tanúként meghallgatott embertől, összesen 26 személytől DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni.

A becslés azonban nagyon szerénynek bizonyult. Az összeg ugyanis pontosan 12 355 811 forint volt – derült ki a Készenléti Rendőrség Hivatalának az Átlátszónak június 15-én megadott tájékoztatásából. A büntetőeljárás teljes költségének nagy részét a Bűnügyi Szakértő és Kutatóintézet által elvégzett hemogenetikus szakértői vizsgálatok tették ki, ez 12 339 193 forintot jelentett. Emellett – a KR által megadottak alapján – 14 478 forintot költöttek egyéb szakértői díjazásra.

A nyomozás a hatalmas anyagi ráfordítás ellenére sem lett eredményes, és mint a sajtóban már megjelent, megszüntették az eljárást.

Így jutott el az Átlátszó az adatok megismeréséhez

A nyomozásért egyébként először a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) Nyomozó Főosztályának Életvédelmi Főosztálya felelt, később pedig a Vagyonvédelmi Főosztály, erről a döntést országos rendőrfőkapitány és az NNI főigazgatója, Bezsenyi Mihány dandártábornok hozták meg.

A Készenléti Rendőrség (KR) tájékoztatása szerint a szokatlan nyomozási hév jogalapját egy rendelet teremtette meg, amely a főkapitány számára lehetővé teszi, hogy az elkövető vagy az elkövetés körülményeire tekintettel bármely nyomozást a KR hatáskörébe utaljon.

A rendőrség első körben azért nem válaszolt az Átlátszó adatigénylésére, mert szerinte a nyomozás minden részlete személyes adat. Továbbá próbálkozott még a testület azzal is, hogy az adatigénylés az eljárás irataiban való betekintéssel egyenértékű, amire a büntetőeljárás törvény alapján nincs jogunk.

A NAIH azonban úgy foglalt állást, hogy mi iratbetekintést nem kértünk, így ez a korlátozás esetünkben nem hívható fel, a közérdekű adatok pedig kivételt képeznek a büntetőeljárás titkossága alól. Különös tekintettel arra, hogy a törvény indokolása szerint társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a folyamatban lévő és a befejezett ügyekről a közvélemény tájékozódni tudjon, a közérdekű adatok megismerhetőségéből és a sajtószabadságból ez következik.

És mivel a büntetőeljárást megszüntették (helyesen: felfüggesztették), és minősített adatot nem kértünk, semmi nem indokolta a tájékoztatás megtagadását. Ami most végre meg is történt.

forrás:atlatszo.hu

Leave a Reply 821 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: