< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Portik szerint hamarosan bukni fog a belügyminiszter, Pintér Sándor

| Mobile | RSS

Portik szerint hamarosan bukni fog a belügyminiszter, Pintér Sándor

2016. június 25. | hozzászólás | Közélet

Portik szerint hamarosan bukni fog a belügyminiszter, Pintér Sándor

Két újabb merénylettel hozta összefüggésbe Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás mai tárgyalásán az egykori Conti Car-főnök, Radnai László. A kecskeméti maffiaperben tizenkét évre ítélt keresztapa szerint az Energol-vezér adott utasítást saját jobbkeze, a Kacsa becenevű Lendvai János, valamint volt bűntársa, Zsóvár Imre lelövetésére is. Mindkét férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélték a támadást. Portik pedig kedden ismét Pintér Sándorra “vallott”, aki “hamarosan bukni fog”, mivel szerinte “Tanyi Györgyéknek gyilkossági ügyekben van bizonyítékuk ellene”.

PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu

Portik egykori üzlettársa, a 12 évre ítélt egykori keresztapa, Radnai László tanúvallomásával folytatódott az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság pere kedden a Fővárosi Törvényszéken. A felbujtással vádolt Energol-vezérre több leszámolásban is vallomást tevő, jelenleg csalás és orgazdaság miatt gyanúsított Radnai korábban már kétszer is farkasszemet nézett Portikkal a bíróságon. Legutóbbi találkozásukkor, 2013 novemberében a Prisztás-gyilkosság tárgyalásán például személyeskedésig fajuló vita alakult ki közöttük. Radnai akkor Portik fejéhez vágta, hogy neki köszönheti a kecskeméti maffiapert, Portik pedig az egykori Conti Car-főnök szemére vetette, hogy részben miatta ül a vádlottak padján és ő, illetve volt üzlettársa, Csüllög Zsigmond „élve akarják eltemetni”.

Radnai László első nagy “fellépése” a Prisztás-gyilkosság ügyében Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu
Büszkén vallott Boros meggyilkolásáról Portik

A mai tárgyalásra bilincsben és vezető száron érkező Radnai újra beszélt Portikkal való megismerkedéséről, valamint a Conti Car és az Energol közös olajozásáról, ami után a conti carosok pénze Portikéknál maradt – állította Radnai. Elhangzott az is, hogy Borosnak is részesedést ígértek az alvilág bankárának is nevezett Kisbandi által hozott üzletből, cserébe azért, hogy a pentitó elvállalta a nagykőrösi olajtelep őrzését. Mivel Boros a pénzét nem kapta meg, a kecskeméti maffiaperben 12 évre ítélt keresztapa szerint a későbbi áldozat ezért döntött úgy, hogy kipakol a rendőrségen az olajmaffiáról. A conti caros hozzátette, ő is úgy gondolja, hogy az Energol Rt-re tett terhelő vallomása miatt kellett meghalnia Borosnak (azt azonban Radnai „elfelejtette” megemlíteni, hogy a pentitó a Conti Car vezetői vonatkozásában is súlyos kijelentéseket tett). Radnai a gyilkosság kapcsán elmondta, az Aranykéz utcai robbantást is ugyanazon a „házas találkozón” hozta szóba Portik, amelyen üzlettársával, Csüllög Zsigmonddal 1999 év elején vettek részt és ahova csuklyába vitte őket Portik Tamás Érd környéki búvóhelyére az azóta már vélhetőleg meggyilkolt Radics Attila. Mint az a Prisztás-perben is elhangzott, Portik a találkozón „bevallotta”, hogy energolos cégtársaival együtt ölette meg, illetve lövette le Prisztás Józsefet, Domák Ferenc Cinóbert, valamint a merényletet túlélő Totka Pált. Az egykori olajos állítólag ezek után még „büszkén mesélte”, hogy „ő ölette meg Borost”, de mivel erre Radnaiék „rosszul reagáltak”, nem ment bele a robbantás részleteibe.
Drobilich aggódott Rohácért

Az egykori maffiavezérnek az energolos Drobilich Gábor is panaszkodott arról, hogy Portik „milyen problémákat okozott ezekkel az őrültségekkel”, azaz Boros Tamás és Fenyő János meggyilkolásával. Radnai a korábbi meghallgatásaihoz hasonlóan elmondta, hogy Drobilich félt attól, hogy összehozzák Jozef Roháccsal, ezért megkérte Radnait, hogy a rendőri kapcsolatain keresztül tudja meg, megtalálták-e a Fenyő-gyilkosság helyszínén Rohác DNS-ét. Drobilich arra is megkérte barátját, tudakolja meg rendőri kapcsolatain keresztül, hogy az Aranykéz utcai parkolóház kamerája rögzítette-e Rohác arcát a robbantás előtt. Radnai a meggyilkolt Boros József Károlyt egyébként „klasszikus szélhámosként” jellemezte, aki a 90-es években rászokott a drogra, továbbá „behízelegte magát különböző üzletekbe, azután részesedése lett”. Szerinte „Óriás” Tamásnak sok ellensége volt, mivel mindenkit „átvert és becsapott”, ráadásul még a volt miniszterelnöknek, Boros Péternek is sok kellemetlenséget okozott azzal, hogy az éjszakában azt híresztelte, hogy rokonok – hangzott el a tárgyaláson.
Kacsát Portik Tamással együtt fogták el és tartóztatták le Fotó: MTI

Kacsát Portik Tamással együtt fogták el és tartóztatták le, de nem emeltek vádat ellene. Fotó: MTI
Portik meg akarta öletni Kacsát?

Radnai annyit tudott még a robbantás körülményeiről, hogy a Portik jobbkezének számító Lendvai János valamilyen megfigyelő szerepet töltött be a merényletnél. Kacsát ezzel meg is gyanúsították, de utóbb nem emeltek ellene vádat. A jelenleg csalással és orgazdasággal vádolt tanú elmondta még, hogy Lendvai később „eltávolodott Portiktól”, emiatt a harmadrendű vádlott megbízást adott bizalmasa megöletésére. Radnait erről az Energol-vezér egyik embere, Karalyos Gábor tájékoztatta. Kacsára 1999. november 11-én lőtt rá ismeretlen tettes a VIII. kerületi Békési utcában. Lendvai Jánost saját Audi A–8-asában érte a támadás, miután kilépett a konditerméből. A nyolc lövés közül három lövedék eltalálta, és súlyosan megsebesítette. Kacsának volt még ereje, hogy saját lábán visszatérjen az épületbe, ahonnan két alkalmazott kórházba szállította.
Az Energol-vezér lövette fejbe Zsóvárt?

A tanú vallomásából az is kiderült, hogy az Aranykéz utcai robbantás ügyében koronatanúként szereplő Zsóvár Imrét is Portik Tamás lövette fejbe 1999-ben. Az okokról Radnai annyit tudott, hogy Zsóvár Szlovákiában beszélt a rendőröknek a magyarországi olajos csoportokról és a vallomásáról elsőként tudomást szerző Portik bosszúból elhatározta, eltünteti egykori bűntársát. Radnai hangsúlyozta, az energolos volt cégtársai ezen a merényleten is megrökönyödtek, mert szerintük elég lett volna „annak a pénzéhes disznónak” valamivel többet fizetni, hogy megmásítsa vallomását. A tanú arról nem tett említést, hogy ki volt a Zsóvár elleni gyilkossági kísérlet végrehajtója, azonban az ügy sértettje a Fenyő- és a Prisztás-gyilkosság korábbi tárgyalásán Rohácot és körét hozta összefüggésbe megtámadásával, megbízójuknak pedig, hasonlóan

Radnaihoz, Portik Tamást nevezte meg.
rohac 10a

Rohác úgy gondolja, Radnai Pintéréket is átverte. Fotó: Mészáros Péter PestiSrácok.hu
Rohác tudja, “miért engedte ki Radnait Pintér”

Rohác észrevételében annyit fűzött hozzá a tanú által elmondottakhoz, hogy Radnai hiteltelen és hazudik, illetve „tudja miért engedte ki őt Pintér”: „megváltozott a politikai helyzet” és „most kell a jobboldalnak”. De a volt keresztapa őket is „megcsalta”, ezért „visszakerült a börtönbe” – fejtette ki véleményét az elsőrendű vádlott. A négy halálos áldozattal járó merénylet felbujtójaként vádolt Portik Tamás is sok megjegyzést fűzött egykori „kollégája” szavaihoz, de észrevételei alig érintették a ma tárgyalt eljárást. Ehelyett Portik újra Pintér Sándorról beszélt, akinek állítása szerint a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással is vádolt Vizoviczki László (akit Portik hivatásos rendőrként emlegetett) volt az „embere”, a Lakatos-merénylet miatt előzetesben lévő Tanyi György pedig a végrehajtója, a „gyilkosa”. Szerinte Pintér különben is „közel van a bukáshoz”, arról nem beszélve, hogy „Tanyiéknak bizonyítékuk van Pintér ellen, gyilkossági ügyekben”.
Doszpot segítségével úszta meg Tanyi a felelősségre vonást?

Az energolos megemlítette, hogy újra elővették a Seres-ügyet is, amelyben egyik bizalmasa, Szemán József a koronatanú. Arra azonban az olajos nem tért ki, hogy az 1997-es sikertelen merénylet, vagy az 1999-es tahitótfalui gyilkosság miatt nyomoz újra az NNI. Portik rátérve Borosra elmondta, hogy egy „erőszakos ember volt”, amit az is bizonyít, hogy az 1996-os „Csaszi-gyilkosság után gépfegyverrel rohangált a Conti Carban”. Elmondása szerint az emberölés helyszínén ott lévő Tanyi György csak Radnai hívó szavára jött haza külföldről. Portik utalta arra, Radnai elérte az ügyön nyomozó Doszpot Péternél, hogy Tanyit ne tartóztassák le. A volt olajos a tárgyaláson büszkén ecsetelte azt is, hogy amíg a Conti Car-főnök körül „úgy hullottak az emberek, mint a legyek”, addig neki „a barátai közül, valamint a környezetéből nem halt meg senki”. Az olajmaffiózó utóbbi mondata miatt Csicsák Zoltán ügyész megdöbbenésének adott hangot, aki, mivel Portik összes ügyében felügyeli a nyomozást, vélhetően könnyen cáfolni tudná ezt az állítást. A tárgyalás azzal ért véget, hogy Cserni János bíró kivezettette Portikot a teremből, mivel a vádlott többszöri felszólításra sem volt hajlandó a per tárgyában kérdezni a tanút. A tárgyalás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címlapfotó: Mészáros Péter/PS
forrás:Pesti Srácok.hu

Leave a Reply 1856 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: