< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Két hónapig repülhet megszakítás nélkül a nagy fregattmadár

| Mobile | RSS

Két hónapig repülhet megszakítás nélkül a nagy fregattmadár

2016. július 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Két hónapig repülhet megszakítás nélkül a nagy fregattmadár

A vándormadarak világszerte nagy távolságokat tesznek meg, miközben körbeutazzák a Földet. A legkitartóbbak, úgy tűnik, a fregattmadárfélék: ezek az állatok akár két hónapot is a levegőben tölthetnek, anélkül, hogy leszállnának vagy pihennének.

Egy biológuscsoport nemrég bejelentette, hogy készítettek egy új tanulmány a nagy fregattmadárról (Fregata minor). A madár az Indiai- és a Csendes-óceán környékén őshonos. A kutatók azt találták ki, hogy ultrakönnyű GPS nyomkövetőket szereltek a madarakra, hogy négy tucat madarat figyeljenek velük 2011 és 2015 között.

Elképesztő dolgot figyeltek meg: a fregattmadarak akár 56 napig is röpülhetnek 4 kilométeres magasságban, és csak hatpercenként kell egyet csapnia a szárnyaival, hogy szinten tartsa magát.

Tudtuk, hogy a fregattmadár napokig a levegőben maradhat, de hogy két hónapig [folyamatosan], az teljesen váratlanul ért minket.

– mondta Henri Weimerskirch, a tanulmány vezető szerzője.

A 10 gramm tömegű nyomkövetőket a madarak nyakára szerelték. A napelemmel működő detektorok érzékelik az állatok pozícióját, figyelik a szívverésüket, a gyorsulásukat és a röpülési magasságukat, de a repülésüket nem befolyásolja.

A kutatók már korábban is tudták, hogy a fregattmadár szárnyára nehezedik a legkisebb felületi terhelés – vagyis a testsúlyukból a lehető legkevesebbet terhelnek a szárny teljes felületére. Bár alapvetően tengeri madarak, a nagy fregattmadár tollai nem víztaszítók, így nem szállhatnak le a víz felszínére. Ezért nem tudták megállapítani – egészen mostanáig –, hogy indulhatnak olyan hosszú vándorutakra a madarak.

Mint kiderült, a fregattmadarak úgy repülnek, mint a hullámvasút, kihasználva az Indiai-óceán sajátos időjárását. Ahelyett, hogy folyamatosan csapkodnának a szárnyaikkal, stukaként zuhannak alá, majd a légkör felhajtóerejét meglovagolva ismét a magasba húznak. Naponta 740 kilométert tesznek meg, és közben csupán 10 percet töltenek táplálkozással. A szívverésük eközben olyan alacsony volt, mintha nem is repülnének, hanem a fészkeiken ücsörögnének – vagyis a repülés szinte nem is igényelt tőlük erőfeszítést.

forrás:index.hu

Leave a Reply 3231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |