< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Szexkalauz VIII. Henrik korából///Sex-Führer VIII. Henrik Ära

| Mobile | RSS

Szexkalauz VIII. Henrik korából///Sex-Führer VIII. Henrik Ära

2016. július 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Szexkalauz VIII. Henrik korából

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

BBC History Magazin követés

A hat feleséget elfogyasztó angol király, VIII. Henrik uralkodása idején az egyháznak, az államnak és az orvosoknak is egészen különös elképzeléseik voltak a helyes nemi életről. Lauren Johnson történész néhány pontban összefoglalta ezeket a BBC History magazinnak.
1. Szerdán ne élj nemi életet!

Az egyház olyan szigorú szabályokat állított fel, hogy mikor, hol és hogyan hálhatnak egymással az emberek, hogy mai szemmel úgy tűnhet, minden ilyesfajta cselekedet tiltott volt. Tilos volt szexelni szerdán, pénteken, vasárnap, böjt idején, adventkor és pünkösdkor, a nagyobb ünnepek előtt, amikor a nő menstruált, a szülés előtti utolsó hónapokban, a szülés után egy hónapig, illetve amíg az anya szoptatott, valamint áldozás előtt három napon át, azon kívül nappal, meztelenül és a misszionárius pózon kívül bárhogyan.

Valójában minden szexuális tevékenység, amely a „természetes rend ellen való” volt, vagyis nem szaporodás céljából történt, szodómiának számított.
2. Csak házasság kötelékében…

Az egyetlen szexuális tevékenység, amelyet a korabeli egyház engedélyezett, az a „házastársi kötelesség”, azaz a házasságon belüli nemi élet volt, gyereknemzés céljából. De az egyház ekkor még nem sajátította ki egy az egyben a házassági szertartást. 1509-ben például csak annyi kellett a házassághoz, hogy a két fél tanúk előtt megesküdjön és utána megüljék a nászt. Ez a bizonytalan rendszer gyakran vezetett ahhoz, hogy a felek valamelyike később nem ismerte el a házasságot, és ezzel tiltott közösüléssé változtatta a „házassági szerződés beteljesítését”.


GettyImages-113493538
Fotó: UniversalImagesGroup

VIII. Henrik barátja, Charles Brandon ezen a téren kifejezetten gátlástalan volt. Először olyan kétes körülmények között házasodott össze egy fiatal nemes kisasszonnyal, Anne Browne-nal, hogy még lányuk születése után is tagadni tudta a házasság tényét. Ezután elvette Anne nagynénjét, aki 20 évvel idősebb volt nála. Két év alatt annyi pénzt vasalt ki új feleségéből, amennyit csak tudott, majd érvénytelennek nyilváníttatta a házasságot, és visszatért Anne-hez. Mindez teljesen törvényesnek számított.
3. Sokasodj és szaporodj (különösen, ha király vagy…)!

A királyok és királynők számára az utódnemzés nem csupán morális kötelezettséget jelentett, hanem a dinasztia érdekeit is szolgálta. VIII. Henrik jól tudta, milyen ingatag lehet a helyzet, ha nem felel meg az elvárásoknak. Anyja, Yorki Erzsébet nyolc gyermeket szült (az utolsó szülésbe belehalt), de 1509-re csak hármuk maradt életben, és Henrik volt az utolsó fiú. Ezért volt létfontosságú a Tudor-ház túlélése szempontjából, hogy első feleségével, Aragóniai Katalinnal összehozzanak egy gyereket – lehetőleg fiút.

Sajnos a házasság első pár évében nem mentek jól a dolgok. 1510 januárjában Katalin gyereke halva született, és májusban egy álterhességből megszégyenülten került ki. Az 1511-ben, újévkor született walesi herceg két hónapra rá meghalt. A királyi tanácsadók már az első házassági évforduló előtt a királyné terméketlenségéről morogtak. Még szülőhazájának nagykövete is elítélte túlzásba vitt böjtölését, mondván, hogy rendszertelen menstruációt okoz.
4. Élvezd az életet…!

Az orvosok is megosztottak voltak a szexualitás kérdésében. Hippokratész és Galénosz nagy hatású írásai alapján úgy vélték, hogy a túl kevés szex nem tesz jót az ember egészségének, és akár a körülötte élőket is veszélyeztetheti. Szerintük mindkét nem termel „magot”, amellyel új életet teremthetnek, és ennek egyensúlya a testben fontos az egészség megőrzéséhez. Ez a kettős-mag elmélet azt a felvilágosultnak ható szemléletet hozta magával, hogy a gyereknemzéshez mindkét félnek ki kell adnia a magját, azaz elérni az orgazmust.

GettyImages-51244396
Fotó: Hulton Archive

A 11. században Avicenna írt arról, hogyan lehet észrevenni a közelgő női orgazmust, és a perzsa tudós, filozófus elmélkedése latinra fordítva a 15. században és a 16. század elején széles körben elterjedt. Ezt azonban nem teljesen így képzelték el a korban: az orvosi doktrína szerint majdnem minden nedvesedés „magnak” számított, tehát amíg a nő „egészségének” úgymond jót tett a nemi élet, az élvezet nem volt lényeges szempont.
5. …de ne vidd túlzásba!

Az egyház többek között azért tiltotta annyira a szexualitást, mert attól tartott, egyéb – kevésbé bocsánatos – bűnökre csábíthatja az embereket. Margery Kemple 15. századi misztikus annyira zavarba jött a házastársi kapcsolat során átélt élvezetektől, hogy megkérte férjét, éljenek tisztán. Attól tartott, hogy „mértéktelen szerelmükkel és élvezetükkel magunkra haragítottuk Istent”.

Egyes gondolkodók szerint bármennyi nemi élvezet túl sok volt. Arisztotelész figyelmeztetett, hogy a szexualitás elhomályosítja az értelmet, John Fisher rochesteri püspök pedig 1509-ben azt állította, hogy a „hús mocskos vágyai” károsak a férfiak számára: „az orvosok szerint az embert jobban bántja egy kis mag elvesztése, mintha tízszer annyi vére folyna”.
6. Felejtsd el a fogamzásgátlást!

Az egyház elítélte a fogamzásgátlást, kivételnek egyedül az számított, ha a nő előreláthatólag belehalt volna a szülésbe. A penitenciáléknak nevezett papi kézikönyvek kifejezetten aggodalmasak voltak a megszakított közösülés terjedése miatt, s az egyházfiak számára azt tanácsolták, hogy ne kérdezősködjenek sokat a nyájukba tartozók szexuális életéről. Úgy tűnik, áldásosnak tartották a tudatlanságot.

GettyImages-51246604
Fotó: Rischgitz

Az orvosi szövegek által támogatott fogamzásgátlási módszerek helyenként annyira bizarrok, hogy nehéz elképzelni, hogy bárki is komolyan vette volna őket. Az egyik fogamzásgátló kenőcs például mákból, tojásfehérjéből, libazsírból, mézből és „női tejből” készült.

A Trotula című nagy népszerűségnek örvendő orvosi könyv egy helyen azt mondja, hogy a nő úgy is megelőzheti a teherbeesést, ha egy menyét levágott heréit hordja a nyakában – ami egész biztos megfagyasztotta körülötte a légkört.
7. Szegd meg a szabályokat!

Ha belegondolunk, hogy mennyire ellentmondtak egymásnak az orvosi és az egyházi formulák, nem meglepő, hogy a 16. századi emberek sokkal aktívabb szexuális életet éltek, mint azt az egyházi intelmek alapján gondolnánk.

A házasságtörés ugyan tiltott volt, de gyakran megesett, ami nem meglepő, ha belegondolunk, hogy a kényszerházasságoknak milyen nagy divatja volt a nemesség és a királyi család körében. Mialatt Aragóniai Katalin az első gyerekével terhesen feküdt, VIII. Henrik és barátja, William Compton egyaránt a már férjezett Lady Anne Hastings kegyeit kereste. Compton kapcsolata olyan belsőséges maradt Anne-el, hogy halálakor fél vagyonát ráhagyta – bár ez nem akadályozta meg abban, hogy a felesége mellé temettesse magát.

A király félrelépéséről tudósító spanyol nagykövet nem az uralkodót, hanem Katalint hibáztatta, mert „mérgelődött” az affér miatt. „Azt hiszem, ebben az ügyben megértem a királyt – írta a nagykövet. – Házasemberként tudok egyet s mást az ilyenfajta dolgokról.” Tekintve, hogy bármit csinált az ember, nem jöhetett ki jól belőle, a kora újkori angolok többsége úgy gondolta, hogy a nemi élet igazán megéri a kockázatot.

A teljes cikk a magyar BBC History 2016. júniusi számában olvasható.

forrás:index.hu
Sex-Führer VIII. Henrik Ära

[Bildunterschrift id = “attachment_76574” align = “alignleft” width = “150”] www.fecsego.eu 1OO Ländern auf allen Kontinenten www.fecsego.eu 1OO Ländern auf allen Kontinenten [/ caption]

Gott segne und die www.fecsego.eu internationalen Nachrichtenportal Ungarn schützen!

BBC History Magazine Verfolgung

Ein Hut Frau des englischen Königs raubend, VIII. Während der Herrschaft von Heinrich der Kirche, der Staat und die Ärzte waren ganz besonderes ist ein Ideen gutes Sexualleben. Lauren Johnson, ein Historiker einige dieser Punkte ein BBC History Magazin zusammengefasst.
1. versteckt am Mittwoch nicht weg, Sex zu haben!

Die Kirche hat eine strenge Regeln auf, wann, wo und wie die einzelnen hálhatnak Menschen eingerichtet, dass aus heutiger Sicht mag es scheinen, er jede Art von Aktion verboten hatte. Tilos hatte Sex am Mittwoch, Freitag, Sonntag in der Fastenzeit, Advent und Pfingsten, ein Hauptfeiertagen unterziehen, wenn ein Frauen für einen Monat letzten Monate vor der Geburt ein, nachdem ein Confinement menstruieren oder bis die Mutter gestillt und die Gemeinschaft drei Tage zuvor draußen, nackt und Missionar in irgendeiner Weise stellt außen leben.

In der Tat, jede sexuelle Aktivität, die “gegen die natürlichen zerteilen” Es war, das war nicht der Zweck der Reproduktion, dem Tag der Sodomie ein.
2. Nur das Band der Ehe …

Die einzige sexuelle Aktivität, die georgische Kirche erlaubt ein, die “eheliche Pflicht”, dass Sex in der Ehe ein es ein Kind zum Zwecke der Fortpflanzung hatte. Aber die Kirche war noch nicht eine in-ein Trauung erworben. Zum Beispiel im Jahr 1509 hatte es gerade genug, um ein Ehe zu schwören, und dann megüljék ein ein Hochzeit von Zeugen vor den beiden Seiten. Dieses System ist oft unsicher ein, um eine der Parteien ein führte später weigerte, die Ehe zu erkennen, und das ist verboten közösüléssé verändert ein “Ehevertrag Erfüllung.”

Gettyimages-113493538
Foto: UniversalImagesGroup

VIII. Henrys Freund, Charles Brandon ein diese skrupellosen speziell in der Gegend hatte. Zuerst heiratete ein junger Adliger Fräulein Anne Browne dubiosen Umständen, auch nach der Geburt ihrer Tochter heißt ein der Lage, die Tatsache der Ehe zu verweigern. Dann nahm er seine Tante Anne, der 20 Jahre älter ist als er bei sich hatte. In zwei Jahren so viel Geld von seiner neuen Frau ausgebügelt, wie er damals erklärt wurden ein verheiratet und kehrte zu Anne ungültig konnte. Dieses Datum ist völlig legitim.
3. multiplizieren und zu reproduzieren (insbesondere, wenn ein König …)!

Die Könige und Königinnen für die Fortpflanzung ist nicht nur moralis Verpflichtung gemeint, sondern ist ein Dynasty Interessen gedient. VIII. Henry wusste, wie wankelmütig Situation ein, wenn Sie nicht Ihren Erwartungen entsprechen. Seine Mutter, Elisabeth von York gebar acht Kinder (die letzte bei der Geburt gestorben), aber ab 1509 nur drei von ihnen überlebten, und Henry war der letzte Junge. Daher ein Tudor-Dynastie das Überleben der ersten Frau von entscheidender Bedeutung war, Katharina von Aragon gesetzt, ein Kind bis – vorzugsweise Jungen.

Leider ein ersten Jahren der Ehe, die Dinge nicht gut ein gegangen. Im Januar 1510 Catherine Kind tot geboren wurde und im Mai in der Schwangerschaft war eine Schande. Im Jahre 1511 wurde Prinz von Wales Neujahrs zwei Monate später getötet. Ein königlicher Berater vor dem ersten Jahrestag der Königin ein fruchtlos Murren der Versöhnung. Auch Geburtsort ist Botschafter verurteilt die übermäßige Fasten, zu sagen, dass die Ursache unregelmäßige Menstruation.
4. Genießen Sie das Leben …!

Ärzte Ist ein wurden auf die Frage der Sexualität geteilt. Hippokrates und Galen sie als einflussreiche Schriften, die zu wenig Sex ein für die Gesundheit der Menschen nicht gut ist, und ich will ist ein Menschen um sie herum in Gefahr. Nach ihnen entweder nicht produzieren “Samen”, das neue Leben schaffen können, und dieses Gleichgewicht ist wichtig, ein Körper Gesundheit zu erhalten. Diese Dual-Core-Theorie wurde Hato aufgeklärten Ansatz Ihnen ein, dass Kinder nicht ein kochen beide Parteien ein Kern ausstellen muss, also einen Orgasmus zu erreichen.

Gettyimages-51244396
Foto: Hulton Archive

Im 11. Jahrhundert schrieb Avicenna darüber, wie Sie ein kommenden weiblichen Orgasmus und die persische Gelehrte bemerken kann, Philosoph, Meditation in Latein ein 15. Jahrhundert übersetzt und Anfang des 16. Jahrhunderts weit verbreitet. Dies ist jedoch nicht so ganz an diesem Tag und Alter vorgestellt: die medizinische Lehre in fast allen Feuchtigkeit nach dem “Kern” So, während ein Nein “Gesundheit”, so ein zu sprechen gutes Sexualleben zu tun, ich hatte das Vergnügen ist nicht ein wichtiger Gesichtspunkt.
5. … aber es nicht übertreiben!

Die Kirche wurde so ein, einschließlich Sexualität deaktiviert, aus Angst, andere – weniger verzeihlich – Verbrechen, die Menschen locken. Kemple 15. Jahrhundert mystische Margery war so peinlich, ein Vergnügen eheliche Beziehung Soran erlebt, dass er ihren Mann sauber zu leben gefragt. Es befürchtet, dass “Binge szerelmükkel und élvezetükkel uns Gott zu provozieren.”

Einige Denker, nach einer beliebigen Anzahl von sexuellen Genuss zu viel. Aristoteles davor gewarnt, dass ein Sexualität den Intellekt verschleiert, John Fisher von Rochester Bischof und 1509 behauptete, dass ein “Fleisch schmutzigen Wünsche” für schädlich ein Männer “, die Ärzte sagten die Menschen mehr beunruhigende Verlust eines kleinen Samen sind, wie zehnmal Vere fließende “.
6. Vergessen Sie über Empfängnisverhütung!

Die kirchliche Verurteilung der Empfängnisverhütung ein, egal, die Ausnahme nur, wenn eine Frau bei der Geburt zu haben, wird erwartet, dass ein ein gestorben. Ein penitenciáléknak genannt priesterlichen Handbücher waren besonders besorgt wegen der Ausbreitung ein unterbrochen Geschlechtsverkehr, und für die Kinder der Kirche geraten wurde, nicht viel ein Herde gehören, zu seinem Sexualleben zu kérdezősködjenek. Es scheint, dass es ein Segen ein Ignoranz angesehen wurde.

Gettyimages-51246604
Foto: Rischgitz

von den medizinischen Texten Verhütungsmethoden unterstützt manchmal so bizarr, dass es schwer vorstellbar ist, dass jemand würde sie ernst nehmen ist. Eine empfängnisverhütende Salbe wie Mohn, Eiweiß, libazsírból, Honig und “weiblich” Milch “Produkte.

Ein Trotula war groß populäre medizinische Bücher an einem Ort steht, dass is a Frau so ein kann eine Schwangerschaft verhindern, wenn abgetrennten Hoden eines Wiesel ein um den Hals trägt – das ist sicher gefror um Einems Atmosphäre.
7. Brechen Sie die Regeln!

Wenn Sie darüber nachdenken, wie viel widersprachen einander in der medizinischen und religiösen Formeln, nicht überraschend, dass ein 16. Jahrhundert lebten die Menschen viel mehr aktives Sexualleben, könnte man denken, Minze unter den religiösen Ermahnungen.

Ein Ehebruch hatte die gleiche verboten, aber es oft passiert ist, was nicht verwunderlich ist, wenn man bedenkt, dass ein Zwangsverheiratungen haben die große Mode ein unter dem Adel und der königlichen Familie. Während Katharina von Aragon, die erste schwanger, lag ihr Kind VIII. Henry und sein Freund, beide William Compton war auf der Suche Eine verheiratete Lady Anne Hastings begünstigt. Compton war eine intime Beziehung mit Anne-weg zu seinem Tod ihm die Hälfte seines Vermögens zu verlassen – obwohl dies nicht, dass er von temettesse ein Frau neben ihm nicht verhindern würde.

Der König beiseite Kraft Korrespondent spanische Botschafter an den Kaiser, aber Catherine verantwortlich gemacht, weil “schnaubte” wegen der Affäre. “Ich glaube, ich, diesen Fall zu verstehen, ein König – schrieb ein Botschafter – .. Married Man, wie ich das eine oder andere diese Art von Sachen wissen,” Wenn man bedenkt, dass alles, was Sie für ein tat, kommen sie nicht gut aus ihm heraus, ein Früh in der Mehrzahl der modernen britischen gedacht, dass ein ein Sex wirklich das Risiko wert.

Ein vollständigen Artikel in der Juni 2016 Ausgabe von BBC History ungarischen lesen.

Quelle: index.hu

Leave a Reply 3263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |