< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Feljelentést tesz az MSZP posta-ügyben

| Mobile | RSS

Feljelentést tesz az MSZP posta-ügyben

2016. július 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Szabó Brigitta írása

Feljelentést tesz az MSZP posta-ügyben
fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!Magyarország

egnagyobb állami cégének befolyásolására 50 millió forint is elég

Hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanújával, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Magyar Postát érintő tulajdonosi döntések következményei miatt. A politikus arra kéri Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy rendeljen el nyomozást az ügyben. Akarata összecseng Lázár János miniszterével, aki korábban arra szólította fel a nyomozóhatóságokat, hogy az általa felügyelt postát és takarékszövetkezeti integrációt érintően még a névtelen feljelentéseket is vegyék komolyan.

Bohócsipkát húztak Spéder Zoltánék Orbán Viktor fejére azzal, ahogyan a szeme előtt, kormányzati jóváhagyással átvették a Magyar Posta feletti irányító befolyást – állítja Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Miközben a miniszterelnök mindent központi befolyás alá akar vonni, s ehhez még törvényeket is alkottat az Országgyűléssel, Magyarország legnagyobb állami tulajdonú vállalatában a 75 százalék plusz egy szavazatával egyetlen döntést sem tud önállóan meghozni – mondta a 168 Órának. A szocialista politikus, a „Ki a posta ura ma?” címmel tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, s arra kéri Polt Péter, legfőbb ügyészt, hogy rendeljen el nyomozást az ügyben.
Fotó: Soós Milán

Ahogyan azt a 168 Óra megírta (Egy részvény mind fölött), 2013. decemberében a Takarékbank 50 millió forintért megvásárolt egyetlen darab B-sorozatjelű részvényt, amivel 100 forintos alaptőkeemelést hajtott végre a több mint 14 milliárd forint alaptőkéjű Magyar Postában. A részvény olyan extra jogokat adott a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó – a Magyar Nemzeti Bank által elmúlt héten több mint 100 millió forintra bírságolt – Takarékbanknak, amelyekkel megkerülhetetlenné és meghatározóvá vált a Magyar Postát érintő fontos döntésekben. A magyar állam mára oda jutott, hogy a kisebbségi tulajdonosok nélkül cselekvőképtelen. Szakács László szerint beszédes az időrend. Először a Takarékbank megveszi 50 millió forintért a különleges részvényt, amelyhez akkor még csak a könyvvizsgáló kiválasztásának joga kapcsolódott. Majd az állam eladja a Takarékbankban lévő többségi részesedését, ami a Spéder-érdekeltségű Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-hez kerül, majd csak ezek után – a 2014. évi országgyűlési képviselő választások előtt közel két héttel – adják meg a különleges jogokat a B-részvénynek. Szakács László szerint ilyen véletlenek ritkán történnek.

A B-sorozatjelű részvény tulajdonosa jelöli ki a Magyar Posta igazgatósága és felügyelőbizottsága tagjainak felét, ő mondja meg, ki legyen a könyvvizsgáló. Az általa kijelölt embereket a társaság közgyűlése még leváltani sem tudja. Az államnak abba sincs beleszólása, ha a Takarékbank eladja részvényeit valakinek, persze ez fordítva már nem így van. Az olyan döntések esetében, amikor a tulajdonosok egyhangú jóváhagyása szükséges, a Takarékbank bárminek keresztbe tehet, révén a szavazata éppen annyit ér, mint a magyar államé. Szakács László szerint külön figyelmet érdemel, hogy a B-sorozatjelű részvény tulajdonosa nemcsak arra képes, hogy az igazgatóság tagjainak a felét kijelölje, de a Takarékbank bármikor eladhatja a jolly joker részvényt a saját részvényeseinek, illetve a részvényesek bármely tulajdonosának. Ha tehát a Takarékbank úgy dönt, hogy legyen a 100 forintos névértékű részvény a Spéder Zoltán-féle FHB Jelzálogbanké, akkor egyszerűen eladhatja neki, az állam egy szót sem szólhat.
Fotó: Soós Milán

Az állami tulajdon emellett azzal is sérült, hogy miközben a nemzeti vagyonról szóló törvény kimondja, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban az állam tulajdonrésze nem csökkenhet 75 százalék plusz egy szavazat alá annak érdekében, hogy akár egyedül is meghozhasson fontos, kétharmados szavazattöbbséget igénylő döntéseket, a posta alapszabálya eltér az előbbi törvénytől, ugyanis bizonyos ügyeket a részvényesek szavazatának 80 százalékához köt. Így például az összes részvényes 80 százalékának egyetértése szükséges az alapszabály módosításhoz, az osztalékfizetéshez, az alaptőke fel-, vagy leszállításához.

Szakács László szerint feltételezhető, hogy az állam nevében a Magyar Posta felett tulajdonosi jogokat gyakorló személyek – szándékosan vagy gondatlanságból – megszegték az állami vagyon hatékony, és gondos kezelésére vonatkozó kötelezettségüket, amikor a Magyar Posta Zrt. irányítási jogait jelentős részben, ellenszolgáltatás nélkül átengedték egy magánbefektetői körnek. Ez az irányítási jog csökkenésében testet öltő kötelezettségszegés ugyanakkor azzal a következménnyel járt, hogy az állam nem, vagy nem az általa elvárt mértékben juthat hozzá a társaság működésének hasznához, a részvényei után fizetendő osztalékhoz, továbbá nincs ráhatása a Magyar Posta Zrt. által végzett beszerzésekre, igénybevett szolgáltatások kiválasztására, illetve a Magyar Posta Zrt. irányítása alatt álló vállalkozások tulajdonosi szerkezetének esetleges átalakítására, azok működtetésére. Mindez 2013 óta forint tízmilliárdokban mérhető hátrányt is okozhatott a Magyar Államnak. Másik oldalról azonban azt is jelenti, hogy a Magyar Posta Zrt. felett az államot megillető irányítási jog átengedésével harmadik személyek jutottak indokolatlan és jogosulatlan előnyhöz.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |