< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti – Interjú Török Gáborral))) Lo scherzo è che Orban chiunque megverheti – Intervista con Gábor Török

| Mobile | RSS

Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti – Interjú Török Gáborral))) Lo scherzo è che Orban chiunque megverheti – Intervista con Gábor Török

2016. július 19. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti – Interjú Török Gáborral

fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Nem lefutott a 2018-as választás – mondja Török ­Gábor. A politológus szerint Lázár János politikai hulla vagy miniszterelnök is lehet, belőle viszont, hiába pletykálják, biztosan nem lesz jobbikos képviselőjelölt. Az MLSZ elnökségi tagját Felcsútról és a válogatott Eb-szerepléséről is kérdeztük.

– Kinek az érdeme a labdarúgó-válogatott Eb-bravúrja? Orbán Viktoré, Csányi Sándoré, MLSZ-elnökségi tagként egy kicsit az öné is vagy csak a szakvezetésé?

– Van egy vicces kollégám, aki azzal hívott fel a Norvégia elleni pótselejtező után, hogy az elnökségek közötti különbség döntött, ahogy az is kétségtelen, hogy amióta elnökségi tag vagyok, a férfiválogatott minden világversenyre kijutott.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Komolyra fordítva: ez nem a magyar futballból szervesen következő siker, inkább két jó választás következménye. Alapvetően Dárdai Pál és különösen Bernd Storck érdemének tartom a kijutást. Mondhatni, hogy őket az MLSZ választotta – de igaz, hogy Pintér Attilát is. A futballunk nem lett jobb az Eb-szerepléstől, ami történt, nem elfedi, hanem még jobban megmutatja a magyar labdarúgás válságát, hogy mekkora hiánya volt a tudásnak, és hogy az elmúlt évtizedekben az úgynevezett magyar futballszakma ellopta, elcsalta tőlünk a futballt, elhitette velünk, hogy tudja, mit csinál. Kellett egy ösztönös zseni meg egy tanult mester, akik németországi gyakorlat birtokában megmutatták, hogy ezzel az állománnyal is lehet sikert elérni. Nem hiszem, hogy Storck a világ legjobb edzője lenne, de nálunk egy hasonló sem volt az elmúlt évtizedekben. Talán valamekkora szerepe volt a körülmények javulásának is, bár sem a stadionok, sem a franciaországi luxushotelek nem játszanak a pályán, a felkészülés kétségtelenül zavartalanabb volt.

– A válogatott szereplése a stadionépítési programot is legitimálta?

– Ami az Eb alatt történt idehaza, szerintem nem alkalmas politikai haszonszerzésre. Törésvonalat a foci addig jelentett, amíg csak kudarcok voltak, a siker elmosta őket. Megszűntek a különbségek, ami nagy dolog, hiszen még a Combino villamosok megítélése is pártszimpátia-függő volt. Orbán Viktort senki sem szerette meg jobban az Eb miatt, a stadionprogram megítélése továbbra is ellentmondásos, de abban igaza van Mráz Ágoston Sámuelnek, hogy a kormányfő zoknit húzhatott az Achilles-sarkára.

– Sportszárat.

– Még jobb! A válogatott sikere átmenetileg talán tompít a sta­dion­építések bírálatán, de – maradva a példánál – a sportszár nem véd meg minden sérüléstől.

– Annál inkább, mert Felcsúton a stadionnál is több pénzből sportcsarnok épül fedett pályával. Ehhez mit szól?

– A Budapesti Labdarúgó Szövetség társadalmi elnöke is vagyok, amikor a fejlesztéseken gondolkodtunk, itt is előkerült, hogy kellene egy nagy, fűthető csarnok, ahol télen focizhatnak a gyerekek. Én annak örülnék, ha Budapesten is épülhetne ilyen, ahogy a felcsútihoz hasonló háromezres stadion is a fővárosban lenne igazán jól használható, például női válogatott meccseken.

– Az, hogy a magyar futballfőváros egy 1800 lelkes falu, ráadásul a miniszterelnök lakóhelye, politikai értelemben nem öngyilkosság?

– Azt szoktam mondani, hogy ebben biztosan nincs politikai számítás. Orbán Viktor és a futball kapcsolata a szenvedély szóval írható le. Szokás őt a legtudatosabban kalkuláló, ha tetszik, a leginkább számító politikusnak tartani, a labdarúgás iránti elkötelezettségére azonban ez nem jellemző, politikailag könnyen támadható döntéseket is hoz. Úgy gondolja: minden miniszterelnöknek lehet egy ilyen szenvedélye, vagy mondjuk úgy, elhivatottsága.

– Megnéztük volna, mi történik, ha Gyurcsány tízmilliárdért futópályát épít Pápára. Orbánnak miért nézik el mégis, ami Felcsúton történik? A jobboldalon beárazták, hogy ezzel együtt kell őt szeretni

– Egyrészt a futballszenvedély sok más embert is fűt. Nem biztos, hogy hasonló támogatást élvezne, ha bélyeggyűjtőszentélyeket építene.

Másrészt egészen más lesz a megítélése, ha elhagyja a politikai szerencse vagy fordul a széljárás. Akkor, utólag biztos sokan hibaként, zokni nélküli Achilles-sarokként fognak tekinteni erre. Addig viszont elfogadják.

– És mikor fordul a széljárás? Mintha szélcsend lenne: a Fidesz utcahosszal vezet.

– Szerintem nem vezet utcahosszal, és nem lefutott a 2018-as választás. A Fideszt a teljes népességben 25-30 százalékra mérik, ez nem az a támogatottság, amivel hátra lehet dőlni. Hat év kormányzás után komolyan számolni kell az amortizációval, és azokat, akik elpártoltak, nehéz visszaszerezni. Másfél-kétmillió szavazóval is lehet választást nyerni a magyar választási rendszerben, de csak akkor, ha a baloldal megint eltöketlenkedi a felkészülést, a Jobbik pedig nem tud kormányképes alternatívát állítani. Ha nem így történik, simán előállhat, hogy a Fidesznek nem lesz abszolút többsége. Valószínűleg másnak sem, és akkor egy új világ jön: koalí­ciót kell kötni valakivel, aki azt mondhatja, jó, de ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Nem olyan megcsontosodott, befagyott a magyar politika, mint amilyennek látszik.

– 2012-ben hasonló beszélgetéseket folytattunk: semmi nincs ­lefutva…

– Aztán jött Bajnai Gordon. Mielőtt belépett volna a színre, a Fidesz 21, az MSZP 15 százalékon állt a Mediánnál. Bajnai megjelenésével a sakktáblán a baloldal olyan rejtvényt kapott, amit nem tudott megoldani. Ha az MSZP összefogás, azaz Bajnai és Gyurcsány nélkül vághat neki a választásnak, akkor valószínűleg nincs kétharmad, a DK nincs bent a parlamentben. Nem így alakult, és a megoldhatatlan helyzet máig fennmaradt.

– Vezetője pedig továbbra sincs a baloldalnak – szemben a Jobbikkal.

– Ez a Jobbik egyetlen előnye, meg az, hogy még nem volt kormányon. Minden más ellene szól: a radikális múltja, a megkérdőjelezhető kormányzóképessége, az, hogy nincs véleményvezéri háttere, mainstream médiája, nincsenek volt – azaz visszaszerezhető – szavazói, el kell vennie másoktól, leginkább a Fidesztől.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Az idő a Jobbiknak dolgozik? Sok fiatal szimpatizánsa van, a Fideszről lemorzsolódók is nagyobb arányban választják, mint a baloldalt.

– A Jobbik stratégiája – amit mérséklődésnek szoktak leírni, én inkább fideszesedésnek hívom – arról szól, hogy a párt megváltoztatja a pozícióját. Olyan pozícióba akar lépni, ahol ott van vagy ott volt a Fidesz.

– Helycsere?

– Nem, mert a Fidesz nem lépett ki a szélsőjobboldalra, csak nyújtózkodik. De a Jobbik nyilvánvalóan a Fidesz helyére tör, ahogy a Fidesz 1993 után az MDF-ére. Csak akkor a demokrata fórum szétbomlóban volt, most meg van egy potens kormánypárt. A Jobbik stratégiája két pilléren nyugszik: a Fidesz meggyengülésén és a baloldal impotenciáján, mert ha a baloldal feltámad, akkor elviszi a protestszavazók nagy részét.

– Lehet erre, azaz külső tényezőkre alapozni?

– Nincs jobb. A másik lehetőség az lett volna, hogy a Jobbik marad ott, ahol volt, biztosan bejut a parlamentbe, de a 15-20 százalékos üvegplafont nem tudja áttörni. Szélsőséges politikával ennél többre nem lehet vinni.

– Biztos, hogy ez így is marad? Ausztriától Franciaországig mondhatunk ellenpéldákat.

– Az Európában sikeres radikális pártok is elmozdultak középre: az osztrák Szabadságpárt és a francia Nemzeti Front is „néppártosodott”. A Jobbiknak elsősorban a formai radikalizmusát kellett leküzdenie, ez zavarta a szavazókat, például a zászlóégetés. Az viszont nem, ha valaki azt mondja, hogy át kell gondolnunk az Euró­pai Unióhoz való viszonyunkat.

– Lázár János mondata – hogy nem tudna az uniós tagságunkra szavazni – nem zavaró?

– Nehezen tudok megbirkózni a Lázár-jelenség értelmezésével, noha vannak nem a sajtóból származó értesüléseim is. Hol úgy tűnik, ő a kormány legfontosabb embere, Orbán jobbkeze, a kijelölt utód, most a stratégiai kabinet irányítását is megkapta, közben van egy csomó olyan megjegyzése, amivel tudatosan ellenpontozza a kormányfőt, akár a vasárnapi boltzárra, a halálbüntetésre, az unióból való kilépésre gondolunk.

Ezek nem elszólások, valamiféle konfliktusra utalnak. Az sem lepne meg, ha Lázárból holnapra politikai hulla lenne, de az sem, ha miniszterelnök.

Mindent megtettem, hogy értsem a helyzetet, a legtöbb érintettel beszéltem róla, mégsem áll össze a kép. Abban sem vagyok biztos, hogy a Fideszben van a jövője, olyan nagy körülötte a bizonytalanság.

– Ahogy az ön szerepe körül is érezni ilyet. Említette, hogy első kézből szerzi az információit, nem a sajtóból, ez nem megszokott elemzőknél. Másrészt a korábban az egyrészt-másrészt mondatok, a véleménynélkülisége miatt támadott Török Gáborról mostanság azt hallani: jobbikos.

– Ezt könnyen meg tudom magyarázni. Túl azon, hogy érdekel, mi van a döntések mögött, ez a munkám is. Sólyom László mandátumának lejárta óta nem adok tanácsokat politikai szereplőknek, és ez így is marad, amíg nem találok olyat, akinek igazán szívesen adnék. Tanácsadói tevékenységem egy évtizede az ­üzleti élet felé mozdult: abból élek, hogy gazdasági szereplőknek politikai értelmezést adok. Szerintem ezt nem lehet egyszerű újságolvasóként megtenni, mert a politika igazán lényeges eseményei gyakran a paraván mögött történnek. Azt gondoltam, ha nem valakinek a tanácsadója vagyok, könnyebben tudok partneri viszonyba kerülni politikusokkal, rendszeres háttérbeszélgetéseket kérni.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Nekik miért jó ez?

– Mert így talán az ő értelmezésük is bekerül az elemzésbe. Ez persze forráskritikát igényel, néha próbálnak megvezetni, de mégis azt tapasztalom, hogy nyíltabban beszélnek velem, mint egy újságíróval, mert ezekből a beszélgetésekből nem lesz cikk. Ráadásul alapvetően a jelenség érdekel, nem a konkrét eset. Vannak politikusok, akik egy-egy döntésük előtt vagy után felhívnak, és elmondják, mi a mozgatórugó. Ez nagyon hasznos.

– Vona Gábor is csak egyike azoknak a politikusoknak, akikkel elbeszélget?

– Igen, a Jobbik politikusai közül ráadásul az egyetlen.

Illetve ­Novák Előddel sikerült még nemrég valamivel hosszabban beszélnem egy tévéstúdióban, miután eltávolították a frakcióból.

– Tanácsokat tehát nem ad Vonának?

– Ha ő vagy bármelyik másik politikus megkérdezi a véleményemet, természetesen elmondom, de nem vagyok sem Vona Gábor, sem más politikus tanácsadója. Nem tartanám egyébként ördögtől valónak, hogy az legyek, de ha így lenne, biztosan nem titokban tenném. Lám, még abból is hír lesz, ami nem igaz, hogy lehetne elhallgatni a valóságot. Idevágó történet, hogy az UD Zrt.-botrány kitörésekor behívtak két politológust a köztévébe elemezni, Somogyi Zoltánt és Giró-Szász Andrást, mindketten zavartan és kényszeresen sajtóhírekre hivatkoztak, amikor beszéltek. Évekkel később a bíróságon találkoztak a történet aktív szereplőiként. Ezt nem érdemes csinálni.

– Szóval ne higgyük el, amikor azt halljuk, akár jobbikos képviselőjelölt is lehet.

– Semmiképp. Biztos, hogy nem leszek az.

Falusi iskola

„Azt szoktam mondani, hogy nem tudtam teljesíteni az egyetlen választási ígéretemet, a 71-es út forgalmának csillapítását, és levontam a konzekven­ciát” – von mérleget a politológus, aki lakóhelyén, a Balatonfüredhez közeli Aszófőn négy évig önkormányzati képviselő volt. Valójában csak belekóstolt a helyi politikába, nem akart még egy ciklust vállalni. 2014-ben egyébként is jött a fülkeforradalom: az ácsként dolgozó polgármestert egy kertész váltotta, és a négytagú testület is szinte teljesen kicserélődött.

Török fontos tapasztalatnak tartja, hogy mennyire másként jelennek meg a politikai döntések a közmunkától a közműszolgáltatókig egy 400 lakosú településen, mint a fővárosban. Mint ahogyan érdekes kampánytapasztalatokat is szerzett. „Azt mondják, hogy a pártok felszántják a vidéket. Szó sincs erről. Lehet, hogy minket kerülnek ki, de 2008 óta lakom Aszófőn, azóta egyszer járt ott párt képviselője: az LMP-é.” A Balaton-felvidéki településre 2010-ben még az átélt fideszesség volt jellemző – mondja –, és bár a szavazatarányok nem sokat változtak azóta, a lelkesedés elmúlt vagy csökkent, inkább az alternatívahiány miatt maradt a többség a kormánypárt mellett.

– A veszprémi időközi választáson majdnem elindult.

– Hiba volt.

– Miből fakadt?

– Erre mondják, hogy akkor jó ötletnek tűnt. Ma is el tudom mondani, mi vonzott: megnéztem volna belülről, független szereplőként egy fontos választási kampányt. De a pártok észhez térítettek: még magam sem döntöttem, de Vona Gábor már bejelentette, hogy támogatnak, Schiffer András felhívott, hogy ők is ezen gondolkodnak, kerestek a Fideszből is, hogy indulok-e, közben Simicska Lajos is bejelentkezett, és ezt nem tudtam ­uralni. Bizonyos értelemben alulértékeltem a szerepemet.

– Úgy tűnt, eljátszott a lehetőséggel, hogy politikus lesz.

– Nem akarok hazudni, bennem is felvetődik néha, hogy milyen nagyszerű politikus lennék – szerintem mindenkinek, aki figyeli a magyar politikusokat, eszébe jut, hogy tudná ezt jobban csinálni. Nálam jobban kevesen tisztelik jobban a politikusokat, szerintem rettenetesen nehéz és lélekölő a munkájuk, ezért tényleg nem lenézően mondom, hogy azt az életformát, a szükséges agyi redukciót, a gondolkodásról való lemondást, a mindent felülíró lojalitást, a szabadsághiányt nehezen tudnám elviselni. Nem sok olyan politikai szerep van, amelyben hasznosabb munkát tudnék végezni, többet értenék a világból és jobban érezném benne magam, mint most.

– Nemrég egy előadáson arról beszélt, hogy a House of Cards (Kártyavár) mennyivel valóságosabban mutatja be a politika világát, mint a tíz évvel korábbi sikersorozat, a túlidealizált Az elnök emberei.

– Bár a House of Cards túlzásba viszi a cinizmust, így van. A politikának sajátos szabályai vannak, stratégiai játék, a mozgatórugója a hatalom, az, hogy valami hozza vagy viszi a szavazatot. Ez az amit igazolható módon lehet elemezni. De a politika nem csak ez.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Korábban, elemzőként, mégis csak az előbbi szemponttal foglalkozott, sokat is bírálták ezért.

– Mert igazolható állításokat a politikai siker, a hatékonyság szempontjából lehet megfogalmazni. Ami azon túl van, az értékrend kérdése, politikai vélemény. Kétségtelen, amióta azt gondolom, hogy a nyilvánosságnak szóló politikai elemzés halott, azóta gyakrabban engedem meg magamnak, hogy elmondjam, mi tetszik és mi nem. De ez már politika, nem elemzés.

– A nyilvánosságnak csak a politika maradt?

– A politika kiterjesztette a hatalmát a médiára, megölte a médialogikát, de legalábbis jól áll ebben a küzdelemben, és megszüntette az autonóm elemzői logikát is.

– A politika? Nem Orbán Viktor terjesztette ki a hatalmát mindenre?

– Nem hiszem, hogy ő egyedül. Kétségtelen, hogy Orbán Viktornak van a legnagyobb szerepe ebben, ahogy szinte mindenben a magyar politikában. A miniszterelnök a politika alrendszerének tartja a médiát, amely elősegítheti vagy hátráltathatja a politikai szereplők sikerét. Ugyanezt gondolja szerintem rólunk, a beszélő fejekről is. Azon a minimális szinten, amennyire fontosnak tartja a szerepünket,

úgy gondolja: „Ne bízzuk a véletlenre, inkább a mi emberünk üljön ott”.

Orbán ezzel mintát teremtett, és szerintem ez ma már konszenzusos vélemény a magyar politikában. Nem hiszem, hogy ez a gondolkodás meg fog változni.

– Az Orbán utáni jobboldalon sem? A Magyar Nemzetnek már arról­ beszélt.

Nem tudjuk, az mikor jön el. Nagyon más jobboldal lesz az, Orbán Viktornak hosszú lesz az árnyéka. Ha valaki ilyen tartós sikerszéria után bukik el, nagyon sok rom és törmelék marad utána. Lesz még a jobboldal olyan válságban, mint amilyenben most a baloldal van. Ez nem vágyakozás, hanem prognózis.

– Szabad-e arról beszélni, hogy lépjünk ki az Európai Unióból?

– Szerintem igen. Elfelejtjük, hogy az Európai Unió nem egy ezeréves birodalom, a megtartása nem önérték.

Még egy ezeréves birodalomé sem feltétlenül az, de egy olyan politikai konstrukció esetében, ami teljesen más volt harminc évvel ezelőtt, mint most, lehet arról beszélni, jól működik-e a jelenlegi formájában, és ott van-e a helyünk. Szabad, sőt kell erről vitatkozni. Az én viszonyom is ambivalens az Európai Unióval. Ha valami megkérdőjelezhetetlenné, dogmává válik, elveszítjük a mellette szóló érveinket. Sohasem értettem, hogy magukat liberálisnak gondoló emberek hogyan ítélhetnek vitaképtelennek bizonyos álláspontokat. Ez a hozzáállás vezetett oda, hogy elkezdtek engem nácizni, miután meghívtuk az egyetemre vitázni Vona Gábort és Gaudi-Nagy Tamást. Ahelyett, hogy vitában próbálták volna legyőzni őket, inkább a vitavezetőt akarták kizárni a szalonból.

– Ez csalódás?

– Huszonéves koromban az SZDSZ frakciója mellett kezdtem el dolgozni, és csalódás volt megélnem, hogy mennyire különböznek a szavak és a tettek a liberális táborban. Magamat XIX. századi értelemben vett nemzeti liberálisnak gondolom – ennyiben valóban benne vagyok érzelmileg –, és el sem tudom képzelni, hogy valakinél a liberalizmus a szabad vita tagadását jelentse.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Nemrég egy vezető baloldali politikustól hallottuk: az ideális miniszterelnök-jelölt párton kívüli, sikeres, külföldön már bizonyított. Mint Dárdai Pál. Dárdai legyőzné Orbánt?

– Könnyen lehet. Talán Király Gábor is. De kizártnak tartom, hogy bármelyikük elkövetné azt a hibát, hogy népszerű, mindenki által kedvelt emberként belépjen a teljesen más logikával működő politikai térbe.

– És ha eltekintünk a személyüktől, az látszik, hogy milyen karakterre van szükség? A Jobbikkal kapcsolatban említette a fideszesedést, Vona Gábor esetében az a kérdés: megverheti Orbán Viktort egy wannabe Orbán? Vagy egy antitézisre van szükség, mint amilyen Medgyessy Péter volt?

– Az a vicc, hogy bárki megverheti. Jó, Falus Ferenc talán nem, de neki is inkább a politikai szituáció miatt lett olyan a megítélése, amilyen. Amit meg lehetett csinálni 2002-ben, azt meg lehet tenni 2018-ban vagy 2022-ben is. Fontos a miniszterelnök-jelölt személye, de fontosabbnak tartom a konstrukciót, ami mögötte van. Bár van igazság abban, hogy ha ketten csinálják ugyanazt, az nem ugyanaz, ha ismét az egyébként nem egységes baloldalt próbálják mesterségesen egységesíteni, az szerintem ugyanoda vezet, mint 2014-ben. A politika alapvetően munkán alapul: ha a munka nincs elvégezve, a legjobb jelölt is vereségre van ítélve.

Meccs a macsópályán

„2005 óta Csányi Sándor tanácsadója vagyok, sok mindenről beszélgettünk, a futball is gyakran előkerült” – idézi fel Török Gábor, hogyan került a Magyar Labdarúgó Szövetség közelébe. Negyven éve néz meccseket („nem Orbán Viktor miatt szerettem meg a labdarúgást, mint néhányan a VIP-páholyokban”), és miután az OTP-vezér 2010-ben az MLSZ elnöke lett, a politológus többször jelezte neki: a női fociban van fantázia.

Török korábban is figyelte a női futballt („szombathelyi vagyok, a Viktória FC a legsikeresebb vidéki klub”), és idővel azt vette észre, jobban érdekli a női világbajnokság, mint a párhuzamosan futó Copa America. „Kicsit olyan, mint a férfi futball volt a két világháború között: nem olyan jó a focisták állóképessége, így technikásabb a játék” – mondja „a már-már feminista” politológus, aki szerint a nők esélyegyenlőségéhez „a macsóvilág központját kell megtámadni”. „A férfidominancia nálunk elsősorban a politikában, a szexben és a fociban jelenik meg, ezek férfilogikára vannak felépítve. Azt gondoltam, a politikán nem tudok alakítani, a szexben mit tudnék én tenni, de a fociban lehet változást elérni”.

Csányit meggyőzte, 2012-ben megbízták a női labdarúgás fejlesztési programjának elkészítésével, most az MLSZ női bizottságának elnöke. Török szerint a női futball az űrkutatáshoz hasonlít: hónapról hónapra olyan dolgok történnek meg, amelyekre korábban nem is gondoltak. A fejlesztési program lényege, hogy az első és a másodosztályú férfi csapatoknak kötelezővé tették a lány utánpótláscsapatok indítását. „Felcsúton is, ami többszörös macsóvilágközpont, megjelentek a lányok. Nem mondom, hogy mindenhol imádják őket, de ott vannak.” Néhány év alatt többszörösére nőtt az igazolt játékosok száma – a gyerekekkel együtt ma húszezren vannak –, az U15-ös csapatok száma tízről ötven fölé emelkedett, és jövőre akár a százat is elérheti, miután az NB III-ban is támogatás jár majd a lány utánpótláscsapat indításáért. Van honnan felzárkózni: a magyar női válogatott 1985-ben az első meccsén megverte a németeket, egy éve 12-0-ra kapott ki tőlük. A bajnoki döntőn (FTC–MTK) ezren voltak, a ferencvárosiaknak férfiakból álló szurkolói klubja van, „20-30 srác, rajonganak a csajokért, végigéneklik a meccset, szól a Hajrá, ­fiúk!, mert saját nóták azért még nincsenek, ami a Fradi-pályán szól, az megy a lányoknál is”.

forrás:mno.hu

Lo scherzo è che Orban chiunque megverheti – Intervista con Gábor Török

Autore: Peter Bita-Daniel Peto

il chiacchierone simbolo

www.fecsego.eu internazionale Buone notizie!

Io non corro nelle elezioni 2018 – dice Gábor Török. Secondo il politologo John Lazar cadavere politico o un primo ministro, che, tuttavia, a dispetto di voci Jobbik di certo non sarà un candidato. HFF è un membro del consiglio della squadra nazionale nel Campionato Felcsútról europea e sta eseguendo bene abbiamo chiesto.

– Chi è il merito della squadra di calcio del Campionato Europeo brillantezza? Orban Viktora, Sandor Csányi, membro del consiglio di amministrazione MLS come un po ‘anche il vostro o solo i tour professionali?

– C’è un collega divertente che mi ha chiamato da dopo il ripescaggio contro la Norvegia che la differenza tra le presidenze ha deciso, come è alcun dubbio che dato che sono un membro del consiglio di amministrazione, competizione a squadre maschile in tutto il mondo scese.
Foto: George Koncz / Népszabadság

Scherzi a parte: questo non è il futballból ungherese intrinseca al successo, ma piuttosto una conseguenza di due buone scelte. Fondamentalmente Dárdai Paul Bernd Storck ed in particolare considerare i meriti di uscita. Si potrebbe dire che hanno scelto HFF – ma è pur vero che Attila Pinter pure. Il calcio non ha il diritto al szerepléstől campionato europeo quello che è successo, non mascherato, ma ancora meglio mostrare la crisi calcio ungherese, quanto grande è stata la mancanza di conoscenza, e che negli ultimi decenni la cosiddetta professione calcio ungherese ha rubato noi attirato di calcio, ci ha ingannato si sa quello che sta facendo. Ho avuto un genio istintivo e un maestro imparato che ha mostrato la pratica tedesca di ritenendo che questo stock è quello di avere successo. Non credo Storck sarebbe miglior allenatore del mondo, ma non abbiamo avuto nessuno paragonabile negli ultimi decenni. Forse un certo grado di ruolo nel miglioramento delle condizioni, anche se nessuno degli stadi, non in alberghi di lusso in Francia non giocano sul campo, la preparazione è stato senza dubbio più agevole.

– Le apparizioni di squadra per il programma di costruzione di stadi si legittima?

– Quello che è successo a casa durante il campionato europeo, penso che non è adatto per guadagno politico. calcio linea di discontinuità fino contrattempi intese finché sono stati lavati via dal successo. Le differenze sono risolte, che è una grande cosa, come anche il Combino tram giudizio era simpatie del partito dipendenti. Viktor Orban nessuno è meglio a causa del Campionato Europeo, la percezione dello stadio del programma rimane controverso, ma ha ragione di Samuel Agoston Mraz, principale tallone d’Achille del governo del húzhatott calzino.

– Serrature sportive.

– Ancora meglio! Il successo della squadra può attenuare temporaneamente la critica della costruzione dello stadio, ma – ad esempio Rimanendo – il bar dello sport non può proteggere da eventuali danni.

– Tanto più che Felcsút più soldi allo stadio in costruzione coperto campo sportivo. Che ne dite di questo?

– Io sono un presidente sociale del Budapest Football Association, quando abbiamo pensato a dei miglioramenti, c’è anche sembrava essere un grande, sala riscaldata, dove i bambini possono giocare a calcio in inverno. Sarei grato se potesse costruire a Budapest, come il felcsútihoz simile tremila stadio sarebbe davvero utile, come ad esempio la nazionale femminile corrisponde nella capitale.

– Il fatto che la capitale calcio ungherese di un villaggio dedicato nel 1800, oltre alla residenza del primo ministro, in un non senso politico suicidio?

– Mi piace dire che questo non è sicuramente calcolo politico. Viktor Orban e il rapporto di calcio può essere descritto dalla parola passione. Come al solito, si calcola il più consapevolmente, se si vuole mantenere la maggior parte dell’impegno del politico di calcio, però, questo non è tipico, facilmente suscettibili di decisioni politiche. Si pensi, ogni primo ministro può avere una tale passione, o per così dire, vocazione.

– Avremmo guardato, cosa succede se Gyurcsány Papa tízmilliárdért pista costruita. Orbán perché guardare a ciò che sta accadendo Felcsút? Il diritto al prezzo, come lo amano con esso

– Prima di passione per il calcio riscalda molti altri. Non sono sicuro che il supporto simile godrebbe se bélyeggyűjtőszentélyeket build.

D’altra parte, la percezione sarà molto diverso se lascia la fortuna politica o si dei venti. Poi, in seguito certamente molti errori, come il tallone d’Achille in quanto questo sarà visto senza calze. Fino ad allora adottato.

– E quando si rivolge al vento? Come se sarebbe cullare il Fidesz utcahosszal piombo.

– Non credo di piombo utcahosszal e non aver corso nelle elezioni 2018. Il Fidesz misurato il 25-30 per cento della popolazione totale, questo non è il supporto, che si può appoggiare indietro. Dopo sei anni di governo devono essere seriamente presi in considerazione gli ammortamenti, e coloro che si sono allontanati, è difficile da riconquistare. E mezzo a due milioni di voti può vincere le elezioni con il sistema elettorale ungherese, ma solo se lasciato il grado di preparazione di nuovo eltöketlenkedi, Jobbik non è in grado di produrre un governo alternativo in grado di. In caso contrario, può essere agevolmente che Fidesz non avrà la maggioranza assoluta. Probabilmente nessun altro, ed è un mondo nuovo: una coalizione deve essere collegato a qualcuno che può dire, è buono, ma non il primo ministro Viktor Orban di essere. Non è così radicata, congelato in politica ungherese, come sembra.

– Nel 2012, abbiamo condotto una conversazione simile: niente lefutva …

– Poi è arrivato Gordon Bajnai. Prima di entrare in scena, il Fidesz 21, il partito socialista ha avuto il 15 per cento della mediana. Bajnai, l’aspetto della scacchiera sul lato sinistro era un enigma che non poteva risolvere. Se l’unità del Partito socialista, cioè senza Gyurcsány e Bajnai tagliò una scelta, probabilmente non si dispone di due terzi del DK non è in parlamento. Non è così formata e la situazione di stallo sopravvivere.

– Il leader non è ancora a sinistra – contro Jobbik.

– Questo è il migliore vantaggio, è che non vi era nessun governo. Tutto il resto di lui: un passato radicale, messo in dubbio la capacità del governatore, è la mancanza di sfondo e opinion leader, media mainstream, non era – che è recuperabile – gli elettori devono prendere dagli altri, la maggior parte di Fidesz.
Foto: George Koncz / Népszabadság

– Il tempo è Jobbik? Molti giovani sono simpatizzanti del Fidesz drop-out possono essere scelti più spesso di sinistra.

– La strategia di Jobbik – che di solito declino per descrivere, preferisco chiamarlo fideszesedésnek – è in procinto di cambiare la posizione del partito. Per uscire da una posizione in cui ci sia o ci fosse un Fidesz.

– Exchange Place?

– No, perché Fidesz non si è ritirato dalla parte opposta solo stretching. Ma Jobbik, Fidesz è ovviamente scoppia in luogo come il Fidesz-MDF è prevista per dopo il 1993. Solo allora è stata la szétbomlóban Forum Democratico, ora si tratta di un partito di coalizione potente. La strategia di Jobbik poggia su due pilastri: l’indebolimento del Fidesz e l’impotenza di sinistra, perché se resuscitato la sinistra, ci vorrà molto del protestszavazók.

– Forse questo, che i fattori esterni basa su?

– Non è migliore c’è. L’altra opzione sarebbe stata quella di avere un migliore soggiorno dove è stato, sicuramente ottiene in parlamento, ma non può sfondare soffitto di vetro del 15-20 per cento. Nella politica estrema non può prendere più di questo.

– Sei sicuro di rimanere in quel modo? Austria Francia diciamo contro-esempi.

– I partiti radicali di successo in Europa spostati anche in mezzo: il Partito della Libertà austriaco e il Fronte Nazionale francese è “néppártosodott”. Il Jobbik doveva prima superare la radicalità formale, è turbato dagli elettori, come ad esempio la combustione di bandiere. Ma non è così, se qualcuno dice che dovremmo prendere in considerazione il nostro rapporto con l’Unione europea.

– Frase János Lázár – che l’adesione all’UE non sarebbe in grado di votare per noi – non fastidioso?

– Posso difficilmente a far fronte con l’interpretazione del fenomeno Lazzaro, anche se non ci sono riferito dalla stampa. Dove sembra che lui sia figure più importanti del governo, la mano destra di Orbán, il successore designato, ora sta ricevendo il Gabinetto strategica gestita bene, mentre ci sono un sacco di commenti, che consapevolmente contrappunto al primo ministro o il boltzárra Domenica, la pena di morte dal casello UE pensarci.

Essi non lapsus, suggeriscono una sorta di conflitto. Non mi ha sorpreso se Lázárból domani sarebbe un cadavere politico, ma anche se il primo ministro.

Ho fatto del mio meglio per capire la situazione delle persone più colpite parlato a questo proposito, i conti non tornano. Non sono sicuro che il Fidesz ha un futuro, una grande incertezza intorno.

– Come si può sentire il tuo ruolo in tutto questo. Lei ha detto che si segnerà il informazioni di prima mano, non la stampa, non è analizzatori di solito. D’altra parte, la prima da un lato, sulle altre frasi a mano, senza attaccare a causa delle recensioni di questi giorni per sentir parlare di Gábor Török: Jobbik.

– Posso spiegare questo facilmente. Oltre al fatto che si cura di ciò che c’è dietro le decisioni, è il mio lavoro bene. Non me ne frega Laszlo Solyom dal momento che la scadenza del mandato del consiglio di attori politici, e rimarrà tale fino a trovare quello che avrebbe dato davvero i benvenuti. Consulenza mie attività dieci anni fa spostato al business: da operatori dal vivo per dare una interpretazione politica. Penso che questo non può essere fatto come un semplice lettore di news, eventi è veramente importante nella politica capita spesso dietro lo schermo. Ho pensato che, se io non sono consigliere di qualcuno, posso essere più facilmente partnership rapporti con i politici, regolari interviste fondo da porre.
Foto: George Koncz / Népszabadság

– Perché è buono per loro?

– Perché così forse la sua interpretazione è incluso nell’analisi. Naturalmente, questo richiede una fonte di critiche, a volte cercando instradato, ma trovo che apertamente parlando di me come giornalista, perché queste conversazioni non ci sarà nessun articolo. Inoltre, il fenomeno è principalmente interessato, non nel singolo caso. Ci sono politici che chiamano in prima o dopo una decisione è presa e dirci che cosa è la forza trainante. Ciò è molto utile.

– Gabor Vona è solo uno dei politici con cui parla?

– Sì, i politici Jobbik sono l’unica aggiunta.

Előddel e Novak sono stati solo un po ‘più a lungo per parlare con uno studio televisivo, aver tolto una frazione.

– Consigli, pertanto non si allena?

– Se lei o qualsiasi altro politico chiede il mio parere, vi dirò, naturalmente, ma non sono Vona Gabor, né alcun altro consulente politico. Altrimenti diavolo non mi può tenere premuto per essere, ma se lo ha fatto, di certo non l’avrebbe fatto in segreto. Beh, ci saranno novità da ciò che non è vero che si può nascondere la realtà. storia Rilevante per lo scandalo UD Zrt scoppiata, sono stato chiamato tra i due scienziati anni politici per analizzare Zoltan Somogyi giroscopio-sassone e Andrew erano entrambi imbarazzati e costretti a sajtóhírekre invocato quando si parla. Anni dopo si sono incontrati in tribunale come un partecipante attivo nella storia. Non si vuole fare.

– Quindi non credete a noi quando sentiamo, se Jobbik potrebbe essere un candidato pure.

– Niente da fare. Sei sicuro che non sarà in.
scuole rurali

“Mi piace dire che non ho potuto mantenere la mia promessa per l’unica scelta dell’attenuazione traffico 71 su strada, e disegnato le conseguenze” – von equilibrio di politologi, che il luogo di residenza era in Balatonfüred vicino Aszófő consiglio comunale per quattro anni. Infatti, dilettato solo nella politica locale, non voleva prendere un ciclo di più. Nel 2014 è arrivato il taxi comunque rivoluzione: a lavorare come falegname a sindaco di un giardiniere è stato sostituito, e il corpo da quattro membri è quasi completamente stato sostituito.

La Turchia ritiene importante sperimentare come apparire in modo diverso nelle decisioni politiche delle opere pubbliche del közműszolgáltatókig una città con una popolazione di 400 come capitale. Mentre la campagna maturato esperienze interessanti. “Si dice che arato le parti per la campagna. Non vi è alcun dubbio su questo. Essi possono provenire da noi, ma dal 2008 vivo a Aszófő, da allora, ci sono stato una volta rappresentante del partito LMP-E “nella colonia Balaton nel 2010, anche fideszesség sperimentato era tipico -. Dice – e anche se l’affluenza alle urne non è molto hanno cambiato da quando il recente entusiasmo o diminuire, ma piuttosto è dovuto alla maggior parte delle alternatívahiány da parte del partito di governo.

– In Veszprem da-elezione è quasi iniziato.

– E ‘stato un errore.

– Cosa ti fa piangere?

– Questo è detto che mi sembrava una buona idea. Oggi posso dire è ciò che mi ha attratto: Ho guardato dentro sarebbe un attore indipendente in un importante campagna elettorale. Ma le parti rinsavito dirottato non One’m deciso, ma Gábor Vona ha annunciato che sosterrà, András Schiffer mi ha chiamato che erano in questo modo di pensare, guardando al Fidesz è che sto andando, durante Simicska Louis viene registrato, e non sapevo dominano. In un certo senso, sotto-valutato il mio ruolo.

– Sembrava di essere giocato con la possibilità di diventare un politico.

– Non voglio mentire, a volte si pone è che ciò che un grande politico, sarei – Penso che tutti che guarda i politici ungheresi a rendersi conto che si poteva fare meglio. Meglio di quanto mi pochi meglio rispetto ai politici, credo che sia stato terribilmente difficile e l’anima-distruggendo il lavoro, così ho davvero non disdegnano di dire che il modo di vita, la riduzione del cervello necessaria, con la rinuncia pensiero, la fedeltà assoluta, deficit di libertà è difficile per loro di sopportare. Non molti hanno un ruolo politico, che è il lavoro più utile potrebbe essere effettuata più valore al mondo e mi sentirei meglio all’interno di quello che è ora.

– Recentemente in una conferenza ha detto che il castello di carte (di carte) quanto mostra più veramente il mondo della politica, come dieci anni fa serie Successo, túlidealizált gli uomini del presidente.

– Anche se il castello di carte strafare il cinismo, lo è. Ci sono regole speciali per la politica, giochi di strategia, i driver di potere, qualcosa di porta o prende i voti. Questo è ciò che può essere analizzato in modo verificabile. Ma non è solo la politica.
Foto: George Koncz / Népszabadság

– In precedenza, come analista, ha affrontato solo con l’ultimo aspetto, che è stato criticato così tanto.

– Perché le accuse verificabili di successo politico, in termini di efficienza può essere formulato. Al di là della questione dei valori e punti di vista politici. Senza dubbio, in quanto credo che l’analisi politica al pubblico è morto, dal momento che il più delle volte l’approvazione di me, per dirti quello che mi piace e cosa no. Ma questa è politica, non l’analisi.

– Il pubblico ha lasciato solo la politica?

– La politica ha ampliato il potere dei mezzi di comunicazione, con una serie di logiche dei media, o almeno buona in questa lotta, e ha abolito le analizzatori logici autonome.

– La politica? Viktor Orbán non ha esteso il potere di tutti?

– Non credo che sia solo. Non vi è dubbio che Viktor Orbán è il ruolo più importante in questo, come in quasi tutto nella politica ungherese. Il Primo Ministro del sottosistema criterio controlla i mezzi di comunicazione, che possono aiutare o ostacolare il successo dei giocatori politici. Credo che la stessa cosa su di noi, parlando testa su di esso. Al livello minimo, per quanto diamo importanza al ruolo,

pensa: “Non si fida al caso, ma piuttosto il nostro ragazzo seduto lì.”

Orban ha creato questo modello, e credo che questo è ora un parere consenso nella politica ungherese. Non credo che questo modo di pensare cambierà.

– Orban dopo l’scorretto? Magyar Nemzet si è parlato.

Noi non sappiamo quando arriverà. Molto diverso sarà il lato destro, Viktor Orban sarà lunga ombra. Se qualcuno cade dopo una storia di successo che dura, un sacco di rovine e macerie lasciato alle spalle. Si avrà una crisi sul lato destro che quel lato è ora sulla sinistra. Questa non è la lussuria, ma la prognosi.

– Open-E per parlare di uscire dall’Unione europea?

– Credo di sì. Dimentichiamo che l’Unione europea non è in un impero millenario, il mantenimento della non auto-valore.

Anche un impero millenario non è necessariamente, ma per una costruzione politica, che era molto diverso trent’anni fa, come oggi, essere sicuri di parlare, funziona bene nella sua forma attuale e non vi è a posto. Libero, o anche bisogno di discutere su di esso. Il mio rapporto con l’Unione europea è ambivalente. Se qualcosa è indiscutibile, diventa un dogma, perdiamo le nostre argomentazioni dalla sua parte. Non ho mai capito come le persone che pensano di se stessi come caso liberali controversie possono essere incapaci di certe posizioni. Questo atteggiamento ha portato a me nácizni iniziato, essendo stato invitato al campus per discutere Gaudi-Nagy e Gábor Vona Thomas. Invece di dibattito hanno cercato di sconfiggerli, tanto più essi volevano parlare di escludere il direttore del salone.

– E ‘deludente?

– Nei miei vent’anni ho iniziato a lavorare in aggiunta alla fazione SZDSZ, vivere e la delusione non era molto diverso dalle parole e le azioni del campo liberale. Io XIX. nazionale liberale senso think-secolo della parola – in tal senso sono davvero emotivamente – e non riesco a immaginare che la relazione negazione libero dibattito qualcuno liberalismo.
Foto: George Koncz / Népszabadság

– Recentemente, un anziano politico di sinistra sentito: Fuori il candidato ideale per il primo partito ministro, di successo, dimostrato all’estero. Come Paolo Dárdai. Dárdai sconfitto Orban?

– Può darsi. Forse Gabor Kiraly pure. Ma per me inconcepibile che qualcuno di loro fanno l’errore di essere popolare, amato da tutti come un essere umano per entrare politica spaziale che operano in logica completamente diversa.

– E se si prescinde la személyüktől, si vede, che carattere avete bisogno? Per quanto riguarda il citato fideszesedést Jobbik, Gabor Vona per la domanda: megverheti Viktor Orban Orban è un wannabe? O antitesi di un bisogno di quanto non fosse Peter Medgyessy?

– La battuta che chiunque megverheti. Buono, Ferenc falus forse no, ma è diventato ancora di più a causa della percezione della situazione politica così com’è. Che cosa si potrebbe fare nel 2002, che potrebbe essere fatto nel 2018 o nel 2022 pure. E ‘importante che il candidato premier, ma credo che più importante per la costruzione di ciò che è dietro di esso. Mentre non vi è verità in questo, se due di loro stanno facendo la stessa cosa, non è la stessa in cui si sta cercando di artificialmente ri-unificare un altrimenti frammentata sinistra, porta nello stesso posto credo, che nel 2014. La politica basata essenzialmente sul lavoro: se il lavoro non viene fatto, il miglior candidato è destinata alla sconfitta.
Partita la macsópályán

“Sono Sándor Csányi consigliere dal 2005, un sacco di cose di cui abbiamo parlato è stato il calcio è spesso” – evoca Gábor Török come sia arrivato da nessuna parte vicino alla Hungarian Football Association. Quarant’anni di guardare le partite ( “non mi piace perché Viktor Orban al calcio di alcuni dei VIP-lodge”) e, dopo il capo OTP nel 2010 divenne presidente della HFF, il politologo ripetutamente indicato a lui, il calcio delle donne è una fantasia.

Turchia aveva anche guardato calcio femminile ( “Sono in Szombathely, di maggior successo del club del paese di FC Victoria”), e nel corso del tempo ho notato più interessato nella Coppa del Mondo femminile come un parallelo Coppa America. “Un po ‘come è stato nel calcio maschile tra le due guerre mondiali: non così buona resistenza calciatori, in modo più tecnico del gioco” – dice “la quasi femminista” politologo che ha dimostrato che le donne hanno pari opportunità nel “centro del macsóvilág essere contestata”. “Il libro è in primo luogo il predominio maschile in politica, il sesso e il calcio sembra férfilogikára sono costruiti. Ho pensato, non posso mettere una politica, che cosa potrei fare di sesso, ma nel calcio si può fare la differenza. “

Csányit convinto nel 2012 ha affidato la preparazione del programma di sviluppo del calcio femminile, HFF è ora presidente del comitato delle donne. Secondo il calcio delle donne turche è simile all’esplorazione dello spazio: mese in mese queste cose accadono, che non avevano nemmeno pensato. Il programma di sviluppo è quello di rendere le squadre prima e seconda divisione degli uomini le hanno reso obbligatorio per le squadre le ragazze juniores da iniziare. “Felcsút, che è un macsóvilágközpont multipla, le ragazze è apparso. Non per dire che tutti li amano, ma ci sono “alcuni anni si è moltiplicato il numero di giocatori confermati -. Con i bambini di oggi, ventimila persone lì – e il numero di squadre U15 Series è salito a più di dieci a cinquanta, e il prossimo anno fino a cento può anche accedere dopo le squadre juniores della ragazza avrà un supporto di start-up per la NB-III pure. Dobbiamo recuperare il ritardo con la nazionale femminile USA nel 1985, il primo gioco di battere i tedeschi 12-0 è stato ricevuto da loro un anno fa. La finale di campionato (FTC MTK) c’erano migliaia di persone, il club dei sostenitori francescani abitanti delle città-maschio ‘è “20-30 ragazzi sono appassionati di pulcino dato végigéneklik il gioco, tutto su i capelli, ragazzi!, Perché le loro canzoni non ho ancora, che è il Ferencváros Tack è in procinto di andare alle ragazze troppo. “

Fonte: mno.hu

Leave a Reply 1251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |