< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Meghalt Somló Tamás

| Mobile | RSS

Meghalt Somló Tamás

2016. július 19. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Meghalt Somló Tamás

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen


www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, az LGT tagja: 68 éves volt, évek óta súlyos betegséggel küzdött.

Hatvannyolc éves korában meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja. A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál – közölte Presser Gábor, az LGT vezetője a család és a zenekar felhatalmazásával.

Somló Tamás az egyik tehetségkutató műsor zsűrijében
Fotó: Origo

Az általános iskolában hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott. Még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig, de kedvence a szaxofon maradt. Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzőbe, cirkuszi zenebohóc lett.
Körbeutazta a világot

Artistaként körbeutazta a világot, ám végül a zenészi pályát választotta. Somló Tamás 1964-től 1967-ig az Omega, 1969 és 1971 között a Kex, később a Non Stop, majd 1973-tól a Locomotiv GT tagja volt. Basszusgitárosnak hívták a távozó Frenreisz Károly helyére. A legenda szerint a hangszeren még nem igazán tudott játszani, de egy hónap múlva már kifogástalanul pengette.

Az LGT-vel tíz magyar és hét angol nyelvű stúdióalbumot készített.

Legismertebb dalai közé tartozott az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress, az Annyi mindent nem szerettem még. Az LGT mellett szólóban is készített hat lemezt.

1973-ban lett az LGT tagja: basszusgitározott és szaxofonozott
Fotó: Origo

Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyiségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. Ő énekelte az Álom című számot az 1996-os Elvarázsolt Edda-dalok albumon, a Patika (1996) című televíziós filmsorozat két betétdalát adta elő, szerepelt a szerzeménye az 1999-es Hippolyt című filmvígjátékban. Jótékonysági koncerteken vett részt, rendszeresen fellépett nosztalgiakoncerteken és fesztiválokon.

A zenélés mellett már ősz fejjel, 2004-ben szerzett jogi diplomát, ennek megszerzését még az Omega együttes diplomás zenészei láttán tűzte ki céljául. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Somló Tamás temetéséről a család később intézkedik.
Súlyos beteg volt

Somló nemrégiben azt mondta a Hot magazinnak, hogy egy tumort találtak a belében az orvosok.
A zenész gyógyszeres kezelést kapott, és havonta kellett kontrollra mennie. A kezelések hatására fél-háromnegyed év után teljesen eltűnt a daganat.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 443 megnézve, 1 alkalommal mai nap |