< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Így lesz balhé abból, hogy Orbán ad 56 milliót egy falunak))) Ce sera donc la difficulté du fait que Orbán donnera 56 millions un village

| Mobile | RSS

Így lesz balhé abból, hogy Orbán ad 56 milliót egy falunak))) Ce sera donc la difficulté du fait que Orbán donnera 56 millions un village

2016. július 22. | hozzászólás | Közélet

Így lesz balhé abból, hogy Orbán ad 56 milliót egy falunak

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Mi történik, ha az önkormányzat több százezer forintot szed be a lakóktól útépítésre, de aztán váratlanul besegít az állam is? Remeteszőlősön a lakók egy része visszaköveteli a pénzét, a polgármester viszont azt mondja, az út megépült, és kéri, hogy az elégedetlenek az egész közösség érdekét nézzék.

Elegáns szürke térkő, ameddig a szem ellát, az egyhangúságot csak a gyalogosok helyét kijelölő bordó darabok törik meg, ahogy húsz centinként sorjáznak az úton. A főváros budai agglomerációjában, Remeteszőlős főutcáján, pontosabban egyetlen hosszabb utcáján, a Patak sétányon vagyunk. Jobbra-balra régi, kisebb házak és új építésű, elegáns, nagy ingatlanok váltják egymást.

.

Az, hogy a sétány most ilyen legyen, ne pedig poros-murvás földút, 115 millió forintjába került a Nagykovácsiról 2002-ben leváló, és azóta önálló önkormányzatnak. Ennek 30 százalékát fizették a lakók. Aki egyben oda tudta adni a pénzt, attól 245 ezer forintot, a részletben fizetőktől 295 ezret szedtek be.

Ha csak ennyi történt volna, mindenki elégedett lenne. Egy váratlan fordulat miatt azonban a 800 lelkes faluban vannak, akik úgy érzik, hogy átverte őket az önkormányzat.

A beruházással sokáig semmi problémája nem volt senkinek. A sétány kiépítésére az önkormányzat pályázott, az akkor még 143 milliósra becsült beruházásra százmilliót kaptak EU-s forrásból, a maradék önrészt nekik kellett összeszedniük. Mivel ennyi pénze nem volt a kis falunak, hitelt vettek fel, majd 2011 nyarán beszedték rá a pénzt a lakóktól, hogy törleszteni tudjanak. Ezt mindenkivel előre egyeztették, nem volt meglepetés senkinek.

A térkövezés 2011 novemberében lezárult, a sétányt átadták, az építkezés végül olcsóbb is lett, mint tervezték, így ennyivel kevesebb támogatást kaptak. Ez után jött a fordulat, ami bár jól hangzik, valójában megkeserítette sokak hozzáállását a dologhoz: 2012 októberében Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságait.
A térkőre a lakók szavaztak. A polgármester szerint ez nem drágább, mint az aszfalt, viszont könnyebben javítható
A térkőre a lakók szavaztak. A polgármester szerint ez nem drágább, mint az aszfalt, viszont könnyebben javítható
Fotó: Bődey János

Remeteszőlősön ezzel a település összesen 56 milliós hitele nullázódott. Egyrészt a Patak sétány említett 34 milliós hitele, másrészt egy másik útfelújítás, a Sirály-Rigó-Királyka utcai burkolás és vízelvezetés 22 milliós kölcsöne. Arra nem nyert pályázatot a község, ott saját erőből, plusz hitelből csinálták meg 36 millióért az utat, amire 47 lakótól szedtek be egyenként félmilliót.

Az állam által elengedett – hivatalosan: konszolidált – hitelekre, azok törlesztésére beszedett pénzt viszont nem kapják vissza a lakók.

Beszéltünk helyiekkel, de nem akartak névvel szerepelni. Azt mondták, próbálták megtudni az önkormányzattól, hogy hova lett a pénzük, illetve igyekeztek elérni, hogy ha nem is adják vissza, legalább épüljön belőle valami, de nem jártak sikerrel. “Nincs óvodánk, nincs iskolánk, lehetne fejleszteni belőle” – mondta egy remeteszőlősi.

Az ügyet az egyik lakó kezdeményezésére a helyi Párbeszéd Magyarországért is felkarolta, közérdekű adatigényléssel próbálták meg kideríteni a részleteket, de – mint Hegyesi Beáta, PM-es politikus az Indexnek mondta – épp a leglényegesebb adatokat nem küldték el nekik, amiből kiderülne, hogy hova lett a pénz.

Szathmáry Gergely független polgármester viszont nyilatkozott, amikor megkerestük. Azt mondta, tud arról, hogy néhány lakó elégedetlen a történtekkel, és valahol meg is érti őket.
DSC 9387
Fotó: Bődey János

“Azt kérem ugyanakkor mindenkitől, hogy ne csak egyetlen kiragadott részlet alapján ítélje meg a dolgokat, hanem nézze az egész képet. A pénzzel a közösségi forgótőkéhez járultak hozzá a lakók, nincs közvetlen pénzügyi kapcsolat a két dolog között. Fontos, hogy amire adták a pénzt, azt mi teljesítettük, a két említett út megújult, ugyanakkor a további útberuházásokhoz is kell az önerő” – magyarázza a polgármester.

Szathmáry azt mondja, azóta további utcákat burkoltak le, az Ördögárok patak fölötti hidakat is felújították. “Remeteszőlős összetartó közösség, együttműködve tudunk fejleszteni úgy, hogy nem rokkanunk bele” – magyarázza, hangsúlyozva, hogy jogásztól is kértek szakvéleményt, hogy rendben van-e így a történet, és igen volt a válasz. Azt is mondta, hogy Remeteszőlősön nagyon erős az önkéntes együttműködés, minden beruházás így zajlik, ezek is így történtek.

A polgármester két további dologra is felhívja a figyelmet, “hogy teljes legyen a kép”. Egyrészt az adósságkonszolidációval, és az azzal együtt járó finanszírozásváltozással egyáltalán nem járt jól a település. “Az elengedett hitelekre évi hatmilliós volt a törlesztőnk, a finanszírozás átalakításával viszont ezzel egyidejűleg évi 22 milliót veszített a település” – mondja.
A két “hiteles” út kereszteződése. 245-től 500 ezerig terjedt a lakók hozzájárulása
A két “hiteles” út kereszteződése. 245-től 500 ezerig terjedt a lakók hozzájárulása
Fotó: Bődey János

A másik ügy egy technikai dolog: a sétányra felvett hitelhez részletfizetéssel hozzájáruló lakók egy lakástakarékba fizettek, amihez 50 hónap után, jóval az útépítés után, idén januárban jutott hozzá az önkormányzat, vagyis ha szigorúan értelmezzük, a pénz eleve nem mehetett a Patak sétányra – érvel a polgármester.

forrás:index.hu

Ce sera donc la difficulté du fait que Orbán donnera 56 millions un village

[Caption id = “attachment_76574” align = largeur “de AlignLeft” = “150”] pays 1OO de www.fecsego.eu, sur tous les continents www.fecsego.eu 1OO pays sur tous les continents [/ caption]

www.fecsego.eu nouvelles internationales Bon!

Qu’est-ce qui se passe lorsque des centaines de milliers de forints prennent le gouvernement dans un salon de la construction de routes, mais aidé de façon inattendue par l’Etat? Remeteszőlősön certains des résidents récupérer leur argent, le maire dit, cependant, la route a été construite, et demande à être insatisfaits de l’aspect de l’ensemble des intérêts de la communauté.

Elégant pavage pierre grise aussi loin que l’œil peut voir, la monotonie ne désignait les piétons emplacement bordeaux morceaux que huit pouces par le flash sur la route. Nous sommes Buda l’agglomération de la capitale, Remeteszőlős rue principale, ou plutôt une longue rue, le flux de promenade. A droite et à gauche, âgés de plus petites maisons et nouvellement construites, de style, de grandes propriétés changer l’autre.

.

Le fait que le passage de ceux-ci ont maintenant, plutôt que d’une route poussiéreuse de gravier saleté, 115 millions de forints dans le Nagykovácsiról était lâche en 2002 et a depuis l’autonomie gouvernementale. Ils ont été payés pour 30 pour cent des résidents. Qui est aussi capable de donner de l’argent là-bas, à partir de 245 000 HUF, 295 000 en versements payeurs récupérés.

Si seulement cela était arrivé, tout le monde serait satisfait. Cependant, en raison d’un tour inattendu sont enthousiastes village de 800 personnes qui se sentent dupés la municipalité.

Le problème n’a pas été quelque chose d’investir à personne pendant une longue période. La promenade construire l’autorité locale demandée, alors 143 millions de personnes ont été estimées à investir des centaines de millions de fonds de l’UE, avec les excès restants, ils avaient pris. Parce que tant d’argent n’a pas été dans le petit village, emprunté, puis récupéré dans l’été 2011, l’argent de la résidence pour être en mesure de rembourser. Cela a été convenu à l’avance avec tout le monde, il a été une surprise pour personne.

Le pavage a été achevée en Novembre 2011, a été remis à la promenade, le bâtiment est devenu finalement moins cher, comme prévu, en laissant beaucoup moins de soutien. Puis vint le tour des événements, qui, bien que ça sonne bien, vraiment aigri l’attitude de beaucoup de choses: Octobre 2012 Le Premier ministre Viktor Orban a annoncé que le gouvernement de l’État de prendre en charge les dettes.
L’espace entre les résidents ont voté. Selon le maire, ce n’est pas plus cher que l’asphalte, mais facilement réparable
L’espace entre les résidents ont voté. Selon le maire, ce n’est pas plus cher que l’asphalte, mais facilement réparable
Photo: John Bodey

Remeteszőlősön avec le règlement des prêts totalisant 56 millions été réinitialisé. Tout d’abord, 34 millions de facilité de crédit mentionnée dans le ruisseau Walk, d’autre part une autre réhabilitation de la route, mouette-Rigo-chardonnerets pavage des rues et des prêts de drainage de 22 millions. Il n’a pas gagné un appel d’offres du village, où leurs propres efforts, plus de 36 millions de ces prêts ont fait le voyage, qui a eu 47 lakótól dans chaque demi-million.

publié par l’état – officiellement: Consolidated – prêts, pour rembourser l’argent qu’ils ont recueillis, cependant, ne seront pas retournés aux résidents.

Nous avons parlé à la population locale, mais nous ne voulions pas être inclus dans le nom. Ils ont dit que le gouvernement local a essayé de savoir où ont leur argent, et ils ont essayé de réaliser que si vous ne donnez pas de retour au moins une partie de celui-ci devrait être construit, mais sans succès. “Il n’y a pas la maternelle, pas d’école, il pourrait être développé à partir de ce” – a déclaré dans un Remeteszőlős.

Le cas du Dialogue local pour la Hongrie a également embrassé l’initiative de, une information résidentielle publique igényléssel essayé de trouver les détails, mais – comme Hegyesi Beata PM et les politiciens de l’indice dit – il suffit de l’information la plus essentielle n’a pas été envoyé à eux, qui se révéla être de devenir argent.

Szathmary indépendante maire Gregory, cependant, a dit lors d’un contact. Il a dit qu’il sait que certains insatisfait résidentiel avec ce qui est arrivé, et quelque part, vous pouvez les comprendre.
DSC 9387
Photo: John Bodey

“Je demande en même temps à tout le monde, non seulement pour juger sur la base d’un bref extrait des choses, mais pour voir le tableau d’ensemble. L’argent dans la communauté du fonds de roulement a contribué aux résidents, il n’y a pas de relation financière directe avec entre deux choses. Il est important que vous avez donné l’argent Je nous les avons rencontrés, dit les deux nouvelles routes, mais le voyage des investissements aussi besoin de l’acompte », – explique le maire.

Szathmary dit depuis les rues pavées puis vers le bas, les ponts reconstruits sur le ruisseau Ördögárok bien. «Communauté Remeteszőlős-tricot, afin que nous puissions développer la coopération avec ce handicap est pas», – explique, en soulignant que même le représentant légal d’abord demandé un avis, qu’il y ait une telle histoire, et oui était la bonne réponse. Il a également dit que Remeteszőlősön très forte coopération volontaire, de sorte que tout investissement a lieu, ils ont été faits pour le faire.

deux autres choses du maire attire également l’attention “pour compléter le tableau.” Tout d’abord, la consolidation de la dette, et de modifier le financement qui lui est associé du tout n’a pas été bien dans le village. “Les prêts ont été libérés au cours de six millions de törlesztőnk, la réforme du financement, cependant, dans le même temps un an a perdu 22 millions de la colonie,” – dit-il.
Les deux «crédible» façon intersection. 245 à 500 mille habitants répartis du consentement
Les deux «crédible» façon intersection. 245 à 500 mille habitants répartis du consentement
Photo: John Bodey

L’autre cas est une chose technique: versements contribuant résidents attribuent la promenade a enregistré un lakástakarékba payé, qui, après 50 mois, bien après la construction de routes, en Janvier de cette année a eu accès au gouvernement, qui est, si une interprétation stricte, l’argent déjà ne pouvait pas aller à Montana promenade – soutient le maire.

Source: index.hu

Leave a Reply 804 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: