< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Családtervezés Hol van már a férfi-fogamzásgátló?)))) planejamento familiar Onde está o homem de contracepção?

| Mobile | RSS

Családtervezés Hol van már a férfi-fogamzásgátló?)))) planejamento familiar Onde está o homem de contracepção?

2016. július 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Családtervezés
Hol van már a férfi-fogamzásgátló?

fecsegő szimbolum

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

szerző:Molnár Csaba

Fotó: GARO / Phanie / Europress/AFP
Újabb tesztet vett sikerrel a legújabb férfifogamzásgátló-módszer, amelyről fejlesztői azt állítják, hogy két éven belül a boltokba kerülhet. Egyes felmérések szerint rengeteg férfi érdeklődne e merőben új családtervezési módszer után, ugyanakkor a múltban nem kis részben a társadalmi ellenállás miatt haltak el a hasonló projektek.

A női fogamzásgátló tabletták megjelenése megváltoztatta a világot. Hatásuk jóval túlmutatott a nem kívánt terhességek megelőzésén. Nem túlzás azt állítani, hogy a tabletta visszafordíthatatlan társadalmi változásokat indított be. A nők – többé-kevésbé – irányítani tudták teherbe esésük időpontját, így számos kötöttségtől szabadultak meg. Nem kellett azonnal férjhez menniük, amint szexuálisan aktívvá váltak, hiszen a szex már nem feltétlenül járt együtt a gyors gyermekáldással. Elkezdődhetett a szexuális forradalom. De a tabletta hatása nem korlátozódott a nemi életre és a fogamzásra. Öntudatot, magabiztosságot adott a nőknek, akik egyre jobban úgy érezték, hogy nincsenek biológiai korlátai annak, hogy a férfiakéhoz hasonló státust szerezzenek a társadalomban.

Az első szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták megjelenése óta eltelt hatvan évben a nyugati civilizációban természetessé vált, hogy tartós párkapcsolatokban a fogamzásgátlás a nők dolga. Ehhez vélhetően mindkét nem attitűdje hozzájárult. A nők nem akarták kiadni a kezükből a saját testük (teherbeesésük) feletti ellenőrzést, a férfiak – legalábbis a közfelfogás szerint – pedig örömmel hagyták ezt a kellemetlen feladatot másra.

Ugyanakkor – főként a korai, magas hormontartalmú fogamzásgátló szerek idejében – a túlzottan hosszú ideig szedett tablettának igen jelentős egészségügyi kockázatai is voltak. Így csakhamar megjelent egy új mozgalom, amely a (gyógyszeres) férfi fogamzásgátlás szükségességét hangoztatta. Hogy ne csak a nők felelőssége legyen a családtervezés, ne csak ők viseljék a kockázatait. A női érdekvédő szervezetek mellett a párjukat gyakran váltogató férfiak is érdeklődtek, hiszen ők nem lehettek biztosak benne, hogy aktuális partnerük védekezett-e.

Mégis, hosszú évtizedek változó intenzitású kutatása dacára máig nincs olyan kémiai alapú férfifogamzásgátló-módszer, amely rendes kereskedelmi forgalomba került volna. Pedig már 1957-ben megpróbálkozott kifejlesztésével a női tabletta egyik atyja, a Harvard Egyetemen dolgozó Gregory Pincus – eredménytelenül. Pedig elvileg a hímivarsejtek képződésének hormonális háttere igen hasonló a női peteéréséhez, így a megelőzése is elérhető hasonló módon, írja a The Guardian.

Hormontartalmú vagy hormonmentes gyógyszerekkel elérjük, hogy az agyban lévő hipotalamusz és az agyalapi mirigy ne termeljen olyan hormonokat – a tüszőserkentő és a sárgatestserkentő hormont –, amelyek beindítják a herékben a tesztoszteron-, illetve a hímivarsejt-termelést. Ez megakadályozza a megtermékenyítést, ugyanakkor külső tesztoszteronpótlásra van szükség, hiszen e nemi hormon számos más szempontból is fontos, ilyen az izomerő fenntartása, a csontozat fejlődése és a szexuális vágy.

Az eddigi legígéretesebbnek tűnő férfi-fogamzásgátló hatóanyag a gosszipol volt, amellyel a hetvenes–nyolcvanas években hosszasan kísérleteztek. Kínában több ezer férfinek adtak belőle, és kezdetben úgy tűnt, hogy hatásos. Csakhogy hamarosan kiderült, hogy vállalhatatlan mellékhatásai is vannak. A páciensek vérében vészesen lecsökkent a kálium szintje, és miután abbahagyták a szedést, nem mindegyikőjüknek tért vissza a termékenyítőképessége a korábbi szintre. Emellett a szer a spermiumképzésben szerepet játszó szerveket is károsította. A kísérletek végül – sok más klinikai vizsgálathoz hasonlóan – kudarccal végződtek.

E sikertelenség indította be olyan módszerek fejlesztését, amelyek nem a termelődő spermiumok számát próbálták csökkenteni, hanem kijutásukat igyekeznek megakadályozni. Véletlenül fedezték fel, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként a férfi szexuális funkciói érintetlenek maradnak, de az ejakuláció elmarad. Ezt a hatást próbálják jelenleg is egyes kutatók kihasználni fogamzásgátlásra. Még előrehaladottabb állapotban vannak azok a kutatások, amelyek injekcióval bejuttatott gélszerű anyaggal igyekeznek visszatartani a spermiumokat. A hírek szerint a termék emberi tesztelése akár hónapokon belül elkezdődhet.

Nemrég kürtölte világgá a kaliforniai Berkeley-ben működő Parsemus Alapítvány, hogy az általa finanszírozott kutatások újabb mérföldkövet értek el: a férfifogamzásgátló-módszerük a korábbi majomtesztek után most nyúlban is hatékonynak bizonyult. Itt nem tablettáról van szó, olyan gélt fecskendeznek az alanyok ondóvezetékébe, amely összeállva rugalmas hálót képez a csőben. A háló lyukain keresztül az ondófolyadék átjut, de a spermiumok nem. A kísérletben tizenkét nyulat kezeltek a szerrel. Tizenegynek azonnal eltűntek a spermiumok az ondófolyadékából, a tizenkettedik kezdetben még ürített valamennyi hímivarsejtet, később ő is terméketlenné vált. A hatás egy évig tartott úgy, hogy a nyulak nem kaptak újabb kezelést. Ezután egy másik injekció feloldotta az ondóvezetéket elzáró hálót, és a spermaszám hamar visszatért az eredeti értékre. A ki nem ürülő spermiumokat a nyúl természetes védekezőrendszerének immunsejtjei takarítják el – mint rendesen, ha az állat nem párzik hosszabb időn keresztül.

Az eredményeken felbátorodva az alapítvány nekilátott előkészíteni az emberkísérleteket. Persze az továbbra is kérdés, hogy hány férfi lesz hajlandó akár időlegesen lemondani termékenyítőképességéről, de a kezelés módja – injekció az ondóvezetékbe – is elriaszthat sokakat. Mindezek az aggodalmak pedig a kezelés hatásosságától függetlenül olyannyira lecsökkenthetik a potenciális vevők körét, amely elriaszthatja a gyökeresen új eljárásoktól egyébként is ódzkodó gyógyszergyárakat.

forrás:mno.hu

planejamento familiar
Onde está o homem de contracepção?

 batendo o símbolo

www.fecsego.eu notícias internacionais Good!

Autor: Csaba Molnár

Foto: GARO / Phanie / Euro PRESS / AFP
Outro teste foi o mais recente sucesso no método férfifogamzásgátló, que os desenvolvedores afirmam que dentro de dois anos para ser lançado. De acordo com algumas pesquisas, um monte de homens pedir-lhe sobre este método totalmente novo planejamento familiar, mas no passado morreram em grande parte a projectos semelhantes por causa da resistência social.

O surgimento de pílulas anticoncepcionais de mulheres transformou o mundo. A sua influência foi muito além da prevenção da gravidez indesejada. Não é exagero dizer que o tablet lançado em um irreversíveis mudanças sociais. As mulheres – mais ou menos – foram capazes de controlar a data de conceber tantos bondage livrar. Eles não têm para se casar imediatamente, tão logo se tornou sexualmente ativo, porque o sexo não está necessariamente associada com a bênção rápida de uma criança. A revolução sexual pudesse começar. Mas o efeito de comprimido não se limita à vida sexual e concepção. Auto-conhecimento, auto-confiança dada às mulheres que se sentiam mais e mais de que há limites biológicos para os homens adquirem um estatuto semelhante na sociedade.

Desde o primeiro a usar um contraceptivo oral comprimidos aparência Sessenta anos da civilização ocidental tornou-se uma segunda natureza para alguns relacionamentos de longo prazo de contracepção para as mulheres a fazer. Para fazer isso provavelmente contribuiu para a atitude de ambos os sexos. As mulheres não querem para emitir o seu controlo mãos sobre seus próprios corpos (engravidar) e homens – pelo menos de acordo com a opinião pública – será feliz para deixar esta tarefa desagradável para qualquer outra coisa.

Ao mesmo tempo – especialmente nos primeiros dias de contraceptivos hormonais em altas doses – foi escolhido riscos significativos à saúde tablet para os períodos excessivamente longos de tempo. Por isso, em breve lançar um novo movimento, que enfatizou a necessidade de (médica) contracepção masculina. Não só da responsabilidade das mulheres no planejamento familiar, não só eles suportar os riscos. Para além das organizações de defesa das mulheres, seus parceiros, muitas vezes homens alternando estavam interessados, porque eles não podiam ter a certeza que o parceiro real para se defender.

No entanto, apesar da intensidade variável de estudo há décadas ainda não tem um método férfifogamzásgátló com base química que normalmente teria sido comercializado. Mas já em 1957 ele tentou através do desenvolvimento de um dos pais da pílula do sexo feminino, que trabalha na Universidade de Harvard Gregory Pincus – sem sucesso. Embora, em princípio, a formação de fundo hormonal masculina é muito semelhante ao da ovulação feminina, assim que a prevenção também está disponível de uma maneira semelhante, escreve o Guardian.

Hormona contendo drogas ou livre de hormonas é conseguido que o hipotálamo e glândula pituitária no cérebro, não para a produção de tais hormonas – a hormona folículo-estimulante e luteinizante – que iniciam nos testículos de testosterona ou produção de esperma. Isso impede que a fertilização, mas testosterona externa pode ser necessária, uma vez que esta hormona também é importante em muitas outras formas, por exemplo a manutenção da força muscular e o desenvolvimento de desejo sexual do osso.

O mais promissor até agora era um homem de contracepção ativa gossipol substância, que experimentou longamente nos anos setenta e oitenta. China por vários milhares de homens lhe deu, e no início parecia ser eficaz. Mas logo ficou claro que há efeitos colaterais inaceitáveis. Em pacientes com níveis de potássio no sangue severamente diminuídos, e depois que parou de tomá-lo, nem todos eles devolvido ao seu termékenyítőképessége nível anterior. Além disso, a droga de esperma danificado desempenhando um papel na formação corpos. Os experimentos eventualmente – como muitos outros estudos clínicos – terminou em fracasso.

Esta falha levou ao desenvolvimento de métodos que não são produzidos na tentativa de reduzir o número de espermatozóides, mas também tentar impedir kijutásukat. É acidentalmente descoberto que um efeito secundário de alguns fármacos funções sexuais masculinas permanecem intactos, mas por trás da ejaculação. Este efeito é ainda alguns pesquisadores estão tentando tirar vantagem de contracepção. Ainda mais avançada pesquisa são aqueles que procuram manter a injecção de esperma de material semelhante a gel. De acordo com a notícia de começar humanos testes do produto dentro de meses.

Proclamou recentemente uma Fundação funcionando Parsemus em Berkeley, Califórnia, que investigação por ela financiada atingiu um novo marco: o método férfifogamzásgátló coelho agora também provou ser eficaz após os ensaios macaco anteriores. Aqui é um não-comprimido, um gel injectado nos entidades canais deferentes, que em conjunto formam uma pe de malha flexível num tubo. Através dos orifícios da malha, o fluido seminal passar, mas não esperma. Na experiência, os doze coelhos tratados com a droga. Onze imediatamente desapareceu do esperma de ondófolyadékából, o décimo segundo inicialmente anulado todo o mais esperma, e mais tarde ele também se tornou infértil. O efeito durou um ano, os coelhos não recebeu tratamento adicional. Em seguida, outra injeção ondóvezetéket levantou a rede desligado, e contagem de esperma rapidamente voltou para o valor original. As células esvaziadas do esperma de coelho, de defesas naturais do sistema imunitário são limpos para fora – como é habitual, se os animais não se acoplam por um período de tempo prolongado.

Encorajados pelos resultados, a fundação começou a preparar as experiências humanas. Naturalmente, a questão permanece: quantos homens estarão dispostos a desistir termékenyítőképességéről-se temporariamente, mas o modo de tratamento – injeções de ondóvezetékbe – pode desencorajar muitos. Todas estas preocupações para que eles possam reduzir o efeito do tratamento, independentemente da gama de potenciais compradores, que podem desencorajar um radicalmente novos procedimentos já empresas farmacêuticas cautelosos.

Fonte: mno.hu

Leave a Reply 646 megnézve, 1 alkalommal mai nap |