< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Ők voltak az olimpia amatőr korszakának legnagyobbjai))) Они были самодеятельный эпоха величайших Олимпийских игр

| Mobile | RSS

Ők voltak az olimpia amatőr korszakának legnagyobbjai))) Они были самодеятельный эпоха величайших Олимпийских игр

2016. július 31. | hozzászólás | Sport

Ők voltak az olimpia amatőr korszakának legnagyobbjai

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

szerző:Németh András

Több százan indultak egyszerre több számban is az olimpiákon, s nyolcvanan vannak, akik nem csak egy versenyszámban nyertek érmet.

Nem sokon múlt, hogy a magyar küldöttség nem két, hanem négy győzelemmel térjen vissza az 1896-os athéni olimpiáról. Az első újkori olimpián részt vett ugyanis az akkor 24 éves Tapavicza Momcsilló is, akit súlyemelésre, súlylökésre és tornára neveztek be, ám végül birkózásban, teniszben és súlyemelésben indult. Esélyei a kétkaros súlyemelésben egyetlen mozdulat miatt párologtak el: miután Athénban volt még egykaros szám, fél kézzel is kilökte a 80 kilogrammos súlyt, s emiatt olyan súlyos mellizomsérülést szenvedett, hogy fel kellett adnia a küzdelmet. Bár három nap múlva elindult a birkózásban is, rögtön látszott, hogy nem lesz meg a győzteseknek járó ezüstérem, merthogy a kezdeti olimpiákon a győzelemért még nem aranyat osztottak. „Hatalmas erejű sportoló volt, de könnyelmű és vakmerő is. Ereje és tehetsége révén akár két aranyat is nyerhetett volna, de őserejében bízva meggondolatlanul versenyzett” – mondta róla Kemény Ferenc, az athéni küldöttség vezetője.

A vajdasági Újvidék mellett született sportoló a negyedik helyen végzett a birkózok között, s végül a tenisszel kárpótolhatta magát. A 13 fős mezőnyben ugyanis bronzérmet szerzett, igaz, úgy, hogy csak két meccset játszott: az első kört megnyerte, a legjobb négybe játék nélkül jutott be, s végül a döntőben alulmaradt a görög Dionüszosz Kaszdaglisszal szemben. Az első olimpián szerzett harmadik hely sokáig nem szerepelt a magyar érmeket felsoroló kimutatásokban, két ismert sporttörténész, Hencsei Pál és Ivanics Tibor az ezredfordulón – a jegyzőkönyvek átvizsgálása és a lausanne-i olimpiai múzeumban végzett kutatások után – „szerezte meg” újra a magyar bronzot.

A görögök legjobb versenyzőjét teniszben a brit színekben pályára lépő ír John Boland győzte le, igencsak érdekes körülmények között. Boland ugyanis nem versenyezni, hanem pihenni utazott Görögországba, s meghívója unszolására nevezett be az ötkarikás játékokra. Annyira nem készült, hogy ütője és fehér hosszúnadrágja sem volt – végül kölcsönszerelésben vert meg mindenkit. Tényleg mindenkit: a férfi páros döntője előtt ugyanis megsérült a német duó egyik tagja, s Boland beugrott helyette, hogy ott, tiszteletbeli németként is elkalapálja a görögöket. A jogászként, majd politikusként is sikeres ír bajnok talán a sporttörténelem egyetlen olyan olimpiai győztese, aki sem a játékok előtt, sem pedig utána nem vett részt nemzetközi bajnokságokon.
Hajós Alfréd az 1896-os olimpián. Nem csak sportban nagy

Nem úgy, mint a német Carl Schuhmann, Athén legeredményesebb sportolója, aki három aranyat nyert tornában, egyet pedig birkózásban. Utóbbit úgy, hogy jóval nehezebb és erősebbnek tűnő ellenfeleket gyűrt maga alá a döntőig vezető úton, ahol végül kétnapos csatában diadalmaskodott. A döntőt ugyanis késő este kezdték, s negyvenpercnyi eredménytelen küzdelem után másnapra halasztották a folytatást. Ekkor már viszonylag gyorsan, 15 perc alatt megadta magát a görög ellenfél, Georgiosz Citasz, így Schuhmann-nak maradt ideje, hogy távolugrásban, hármasugrásban és súlylökésben is kipróbálja magát. Ezekben a számokban – ahogy a súlyemelésben sem – nem került be a legjobb négy közé. Bár nem vonult vissza Athén után – még az 1936-os berlini olimpia tornászbemutatóján is részt vett, 66 évesen –, újabb olimpiai érmet már nem nyert.
Szuperduó

Negyedszázaddal az úszásban nyert két olimpiai aranya után, 1924-ben újra kimagaslóan szerepelt az ötkarikás játékokon Hajós Alfréd: Párizsban, a művészeti versenyben második helyet nyert egy Budapestre álmodott stadion tervével. Az első két magyar olimpiai győzelem megszerzője úgy lett akkor második, hogy az aranyat nem adták ki. Bár a pályázatot társával, Lauber Dezsővel együtt készítették, a terveken nem szerepelt Lauber aláírása, így az érmet csupán az 1955-ben meghalt Hajós kapta meg, Laubernek be kellett érnie egy emléklappal.

Hajóson kívül csak Walter Winans mondhatta el magáról, hogy sport- és művészeti olimpián is szerzett érmet. Az 1852-ben, egy oroszországi vasútállomáson született amerikai olimpikon 1908-ban Londonban aranyat, 1912-ben Stockholmban pedig ezüstöt nyert lövészetben, szobrászatban pedig ugyanakkor első helyen végzett. Winans nem volt a mai értelemben vett sportember: lövésztudományát a skóciai erdőkben, vadászként tökéletesítette. Nem sokkal élte túl győzelmét, 1920-ban Angliában halt meg.

Bár az újkori olimpiai mozgalom megalapítója és motorja, a francia Pierre de Coubertin báró a kezdetektől úgy képzelte, hogy a fizikai sportok mellett fenn kell tartani a sporttémájú műveket díjazó művészeti olimpiákat is, az utóbbi kezdeményezés nem volt túl sikeres. Az első művészeti viadalt Coubertin már 1908-ban meg akarta tartani, ám a rendező olaszoknak elfogyott a pénzük, így Róma erejéből csak a sportversenyekre futotta. Az első művészeti olimpiára 1912-ben került sor, s a jelentkezés korántsem volt tömeges: pár tucat versenyző indult harcba az érmekért.

A legsikeresebb művészeti ötkarikás játékokat 1920 után szervezték, ekkor már több mint ezer versenyző indult építészetben, szobrászatban, zenében, festészetben és irodalomban. A lelkesedés a második világháború után lelohadt, 1948-ban még megrendezték a vetélkedést, ám egyre többen hangsúlyozták, hogy elszállt az idő a művészeti versenyek fölött, hiszen a művészek már nem amatőrök, így a vetélkedés megrendezése ellentétes az olimpiai szellemmel. Bár ez a megállapítás az egész olimpiai mozgalomra érvényes, a művészeti olimpiát beszüntető 1954-es döntésben nem esett szó a sportversenyekről.

Az ezermesterek sikeres szereplése elsősorban a hőskorszakot jellemezte, amikor az olimpiai sportversenyeken valóban az amatőrök vettek részt, s az induló versenyzők, illetve országok száma viszonylag alacsony volt, és még nem vezették be a kvótarendszert. A svéd Daniel Norling például 1908–1920 között valamennyi olimpiára benevezett, és egyikről sem tért haza üres kézzel: két aranyat tornában, egyet pedig lovas díjugratásban szerzett. Az amerikai Morris Kirksey pedig az 1920-as antwerpeni olimpián atlétikában, illetve rögbiben állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A közelmúltbeli olimpiákon is akadtak egymástól távol álló sportágban kimagaslóan szereplő versenyzők. Egyikük a keletnémet Roswitha Krause volt, aki az 1968-as mexikói olimpián úszásban szerzett ezüstöt, majd átnyergelt a csapatsportra, és kézilabdában 1976-ban Montrealban, négy évvel később pedig Moszkvában végzett a második, illetve a harmadik helyen. Úszni orvosa javaslatára kezdett, derékfájás ellen írta fel neki a doktor, később pedig azért választotta a kézilabdát, mert egész életében vonzották a labdasportok.

Ma már inkább csak arra van példa, hogy egyes sportolók a téli és a nyári olimpiákon vesznek részt párhuzamosan. A legsikeresebb eddig a gyorskorcsolyázást és a kerékpározást is művelő keletnémet Christa Luding volt, aki 1984 és 1992 között négy olimpián – három télin és egy nyárin – összesen két aranyat, két ezüstöt és egy bronzot hozott össze. De jól szerepelt az amerikai Lauryn Williams is, aki 2004-ben Athénban a százméteres síkfutásban második volt, 2012-ben Londonban pedig a váltófutásban lett aranyérmes. Két év múlva Szocsiban pedig jött a téli karrier: kettes női bobban egy ezüstérmet szerzett.

forrás:hvg.hu

Они были самодеятельный эпоха величайших Олимпийских игр

страны www.fecsego.eu 1oo на всех континентах
страны www.fecsego.eu 1oo на всех континентах

www.fecsego.eu International Хорошие новости!

автор: Андраш Немет

Сотни из них стали более чем одно число Олимпиада, и есть восемьдесят, который не только выиграл медаль в мероприятии.

Не коридоры мимо венгерской делегации не два, а четыре победы, чтобы вернуться к Олимпиаде в Афинах в 1896 году. Первые современные Олимпийские игры приняли участие, потому что тогда 24-летний Момчило tapavica, который отягощениями, толкание и турнир был вызван, но в конце концов, борьба, теннис и тяжелая атлетика началась. Шансы на двухплечевого тяжелой атлетике рассеивается в результате одного движения: после того, как в Афинах было много вооруженных, хорошо посторонней толкнул вес 80 фунтов, и, следовательно, получил серьезную травму грудной мышцы, что пришлось отказаться от боя. Хотя три выходных дня в борьбе сразу, казалось, не может быть связано с серебряной медалистов с момента начала Олимпийских игр выиграть золото до сих пор не было выделено. “Это был сильный спортсмен, но и легкомысленным и безрассудным. Через силу и талант он мог бы выиграть еще два золота, но оставил őserejében безрассудно мчался “- Фрэнсис сказал о нем, трудно, глава делегации Афин.

Родился дополнение к Воеводины Нови Сад спортсмен занял четвертое место среди борцов, и, наконец, теннис kárpótolhatta себя. 13-сильное поле, так как выиграл бронзовую медаль, хотя, так что только две игры сыграли в первом круге выиграл, попасть в первую четверку, не играя, и в конце концов проиграл в финале против греческого Диониса Kaszdaglisszal. заработал первые Олимпийские игры на третьем месте в течение длительного времени не было в венгерских медалей с перечислением заявления двух известных спортивных историка Hencsei Павла и Тибор Ivanics на пороге тысячелетия – после обзора записей и исследований в Олимпийском музее в Лозанне – “приобрел” над венгерской бронзы.

Греки лучший теннис спортсмен ввод британских цветов карьеры пишет Джон Боланд победил, очень интересные условия. Боланд не конкурирует, но и отдохнуть отправился в Грецию, и назвал принуждать приглашении к участию в Олимпийских играх. Он не предназначен для, и не моргнул длинные белые брюки – после того, как кредит наряд бить всех. На самом деле все: перед мужском парном финале также получили ранения в качестве члена немецкого дуэта, и прыгнул Боланд вместо того, чтобы пойти туда в качестве почетного немецкого elkalapálja греков. Адвокат и политик, как успешный ирландский чемпион, пожалуй, олимпийская история этого вида спорта, только один победитель, который не международный турнир до Игр, ни после не участвовали.
Альфред Хайош в 1896 году Олимпийских игр. Не только большой спорт

Не нравится немецкий Карл Schuhmann, самый успешный спортсмен Афин, который выиграл три золота в гимнастике и один в борьбе. Последнее, что гораздо сложнее и, казалось бы, более сильные противники смял под ним на пути к финалу, где он выиграл двухдневный бой. Окончательный, так как они начали поздно вечером, и после сорока минут бесплодных борьбы было отложено на следующий день, чтобы продолжить. В то время относительно быстро сдался греческого соперника, Георгиос Citasz 15 минут, так что Schuhmann успел прыжки в длину, тройной прыжок и толкание ядра может попробовать себя. Эти цифры – ни как тяжелая атлетика – не был включен в число четырех лучших. Хотя это и не ушел в отставку после Афин – даже в 1936 году Олимпийских играх в Берлине гимнасток он принял участие в презентации, в возрасте 66 лет – еще одна олимпийская медаль не выиграл.
Szuperduó

после того, как четверть века выиграл два олимпийское золото в плавании в 1924 Альфред Hajos вновь занимает видное место в Олимпийских играх в Париже, он занял второе место в художественном конкурсе в Будапеште мечтал о плане стадиона. Первые два Венгерская олимпийская победа тогда приобретатель был вторым в том, что золото не было выдано. Хотя помощник предложение, Dezso Lauber вместе взятые, планы не включают в себя подпись Lauber, так что только что получил медаль в 1955 году, умер лодка, Lauber пришлось сделать памятную плиту.

Hajós только за пределами Walter Winans мог бы сказать о себе, что медаль в олимпийских видах спорта и искусства приобретается. Лондон 1908 золото в 1912 году и серебро в Стокгольме была стрельба, скульптуру, однако, была проведена в 1852 году, русский родился американский олимпиец станции первое место. Винанс не был спортсменом современном смысле: наука о пехотных шотландских лесов, охотников усовершенствовали. Не так много пережила победу в 1920 году он умер в Англии.

Хотя основатель и движущей силой, французский барон Пьер де Кубертен современного олимпийского движения с самого начала он представлял себе необходимость уважать спортивные тематические произведения искусства присудив Олимпиады существовать в дополнение к физическим спортом, последняя инициатива не была очень успешной. Первые художественные бои в 1908. Кубертен хотел сохранить, но режиссер итальянцы кончились деньги, и власть Рима, просто побежал спортивные соревнования. Первые художественные Олимпиада прошла в 1912 году, и приложение было далеко от массивной: несколько десятков конкурентов стали бороться за медали.

Самым успешным искусством Олимпийские игры были организованы в 1920 году, это было уже более тысячи конкурентов стали в архитектуре, скульптуре, музыке, живописи и литературе. Энтузиазм угас после Второй мировой войны, в 1948 году, также провел в этом соперничестве, но все больше и больше людей подчеркивали, что время пролетело над арт-конкурса, так как художники уже не являются любителями, поэтому конкурс проводится вопреки олимпийскому духу. Хотя это утверждение справедливо для всего олимпийского движения, искусство Олимпийских игр было прекращено в 1954 году, решение не было ни одного слова в спортивных соревнованиях.

В разнорабочих успешный внешний вид характеризовался в основном героической эпохи, когда Олимпийские спортивные состязания приняли участие любители, и начинающие конкурентов, а число стран, была относительно низкой и не была введена система квот. Пример Шведский Даниэль Норлинг, все вошли в Олимпийских играх между 1908-1920 годов, и никто из них не вернулся домой с пустыми руками: два золота в гимнастике и один в конном шоу прыжки забил. Американский Моррис Киркси 1920 Антверпен Олимпийских игр по легкой атлетике и регби мог стоять на высшую ступень пьедестала почета.

Последние Олимпийские игры были слишком далеко друг от друга гонщика в спорте выдающимся. Один из них был восточногерманское Розвита Краузе, который был 1968 мексиканский олимпийский бассейн заработал серебро и átnyergelt командный спорт, гандбол и Монреале в 1976 году, спустя четыре года он выступал в Москве во втором и третьем месте. Плывите к предложению стал врач написал боли в спине против ее врача, а потом выбрал гандбол, потому что вся его жизнь привлекала мяч спорта.

Сегодня это просто еще пример того, что некоторые спортсмены в зимних и летних Олимпийских игр принимают участие параллельно. Самым успешным был gyorskorcsolyázást и велосипедного культивирует Восточной Германии Криста ЛУДИНГ, который в период с 1984 по 1992 год Олимпийских игр, четыре – три зимы и летнее время – в общей сложности два золота, два серебра и бронзы собрались. Но также в американском Лорин Уильямс, который в 2004 году был вторым в Афинах в сотне метров спринте, в Лондоне в 2012 году и стал золотым призером в эстафете. Два года спустя пришел Сочи зимой в его карьере: два женских Бобслей получил серебряную медаль.

Источник: hvg.hu

 

Leave a Reply 2927 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: