< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hasonló daganatok, ezernyi különbség – átvehető cikkek a személyre szabott onkológiáról

| Mobile | RSS

Hasonló daganatok, ezernyi különbség – átvehető cikkek a személyre szabott onkológiáról

2016. augusztus 2. | hozzászólás | Közélet

Hasonló daganatok, ezernyi különbség – átvehető cikkek a személyre szabott onkológiáról
Feladó Rákgyógyítás.huAdd contact

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Partnerünk!

Tájékoztatjuk, hogy hirdetésektől mentes, nonprofit betegtájékoztató portálunkra ismét számos új eredeti cikk került fel. A cikkek a szöveg egy részének átvételével, s a cikkre mutató hivatkozással szabadon átvehetők, idézhetők, felhasználhatók.

Célunk, hogy írásainkkal minél több daganatos beteget és érintett családot segíthessünk. Alább a legutóbbi frissítésekre hívjuk fel figyelmüket, ám www.rakgyogyitas.hu portálunkról bármely más korábbi betegtájékoztató anyagunk is hasonlóképpen felhasználható.

A nyomtatásban megjelenő, hirdetéseket ugyancsak nem közlő, ingyenes Rákgyógyítás Magazin negyedévenként 15 ezer példányban jut el az onkológiai centrumokba, s betegszervezetekhez. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány kiadásában megjelenő ingyenes lap missziója a daganatos betegek és családtagjaik segítése, információs és pszichológiai támogatása. Felelős kiadó prof. dr. Bodoky György, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa, főszerkesztő B. Papp László egészségügyi szakújságíró.

Tumorgenetika: Hasonló daganatok? Ezernyi különbség!
Azt már korábban is tudtuk, hogy a daganatok elhelyezkedésén túl számos más tényező is befolyásolja viselkedésüket, ám mára kiderült: minden korábbi elképzelést felülmúl, milyen sok különbség van két hasonlónak tűnő daganat között, ez pedig alapvetően befolyásolja a betegség kezelhetőségét, s a beteg esélyeit. Interjú prof. dr. Tímár Józseffel, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének igazgatójával.
http://rakgyogyitas.hu/tumorgenetika-hasonlo-daganatok-ezernyi-kulonbseg/

Tumorgenetika: vérvizsgálattal előre jelezhetik a rák kiújulását?
Egyre biztatóbb lehetőségként merül fel, hogy a vérből is ki tudják mutatni a keringő ráksejteket, sőt azok genetikai örökítőanyagát is. Ez új dimenziót nyithat meg úgy a diagnózisban, mint a kontrollvizsgálatokban, s az ezekhez kötött terápiás döntésekben.
http://rakgyogyitas.hu/tumorgenetika-vervizsgalattal-elore-jelezhetik-a-rak-kiujulasat/

Ráksejtek kommunikációja: kapuk és kulcsok
A daganatsejtek számos jelátviteli útvonalon képesek kommunikálni, s eljuttatni egymáshoz a „növekedj és osztódj” parancsot. E jelátviteli csatornákat elképzelhetjük úgy, mintha megannyi nyitva maradt kapu létezne, amelyen keresztül ki tudják kerülni a ráksejtek az immunrendszert, s tovább tudnak haladni.
http://rakgyogyitas.hu/raksejtek-kommunikacioja-kapuk-es-kulcsok/

Eltérő ráktípusokra azonos gyógyszerek?
Előfordul, hogy szövettani vagy genetikai jellemzőik alapján nagyobb különbség van tüdőrák és tüdőrák között, mint adott esetben egy gégerák és egy végbélrák között. Egyre több olyan klinikai hatóanyag-vizsgálat van szerte a világon, amikor nem azt határozzák meg, hogy hol is helyezkedik el a sorvasztani kívánt daganat a szervezetben, hanem a tumorok molekuláris genetikai azonosságaiból kiindulva próbálnak támadáspontokat azonosítani.
http://rakgyogyitas.hu/tumorgenetika-eltero-raktipusokra-azonos-gyogyszerek/

Komplett tumorgenetikai vizsgálatok: növekvő igények
Szakmailag indokolt esetekben támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hogy egyedi méltányossági eljárás keretében – a célzott onkológiai gyógyszer kiválasztásához kötelezően előírt molekuláris genetikai vizsgálatokon túl – komplett, 58 génes genetikai panelvizsgálat is történjen. Elvárják, hogy ne csak tudományos értéke legyen a leletnek, hanem a gyakorlatban is érdemi információt adjon a beteg személyre szabott kezelési tervéhez.
http://rakgyogyitas.hu/komplett-tumorgenetikai-vizsgalatok-novekvo-igenyek/

Génhibák a tumorokban és molekuláris genetikai vizsgálatok
Egyre több ráktípusban azonosítják azokat a kulcsgéneket, amelyek mutációja a leggyakrabban daganatot okoz, esetleg elősegíti, netán meggátolja egyes célzott terápiás gyógyszerek hatékonyságát.
http://rakgyogyitas.hu/genhibak-a-tumorokban-es-molekularis-genetikai-vizsgalatok/

A rák genetikai eredetű, de ritkán öröklött betegség
A rák genetikai eredetű betegség. E megállapítást sokan – helytelenül – úgy értelmezik, hogy a genetikai háttér minden esetben öröklöttséget jelent, holott ez nem így van: a daganatos betegségeknek csak egy kisebb hányadában bizonyított az örökölhetőség. De akkor hogyan lehet genetikai eredetről beszélni?
http://rakgyogyitas.hu/a-rak-genetikai-eredetu-de-ritkan-oroklott-betegseg/

13+1 fontos válasz az országos állami vastagbélszűrésről
A Gyógyulj Velünk Egyesület részletes tájékoztatást kért az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (ÁNTSZ OTH) az állami vastagbélszűrés részleteiről. A legfontosabb kérdéseket és válaszokat az alábbiakban közzétesszük.
http://rakgyogyitas.hu/131-fontos-valasz-az-orszagos-allami-vastagbelszuresrol/

Bízunk abban, hogy a szerkesztőségek saját hírfolyamukban, partnereink a hírleveleikben vagy Facebook oldalukon hasznosan fel tudják használni írásainkat.

Köszönjük együttműködésüket és a megosztásokat, bármilyen további kérdés esetén állunk rendelkezésükre.

Üdvözlettel,
Deli Mónika
szerkesztő

Leave a Reply 864 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: