< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az ötéves Alaptörvény ünneplésére készül Csongrád megye, Szent István napján

| Mobile | RSS

Az ötéves Alaptörvény ünneplésére készül Csongrád megye, Szent István napján

2016. augusztus 6. | hozzászólás | Közélet

Az ötéves Alaptörvény ünneplésére készül Csongrád megye, Szent István napján

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Közös ünneplésre hívja Csongrád megye településeit, polgárait és civil szervezeteit Szent István napján az Ópusztaszerei Nemzeti Történeti Emlékparkba a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat. A magyar állam bölcsőjeként is számon tartott emlékhelyen Magyarország Alaptörvényének öt évvel ezelőtti elfogadásáról is megemlékeznek a szervezők. A Szent István-nap programja Csongrád megye értékeinek bemutatására helyezi a hangsúlyt, az ünnepi megemlékezés szónoka Szájer József, Európai Parlamenti képviselő lesz.

A 2011 áprilisában, az Országgyűlés által elfogadott Alaptörvény bevezető része, a Nemzeti Hitvallás első mondatában így fogalmaz: „Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.”

Ezt a büszkeséget fejezi ki értékei felmutatásával Csongrád megye az idei Szent István-napon, hiszen az Alaptörvény elfogadásának öt éves évfordulója kiváló lehetőséget teremt arra, hogy egyszerre, egy időben, egy helyen a nagyközönség elé lehessen tárni mindazt a gasztronómiai, természeti, építészeti, művészeti örökséget és teremtett értéket, amelyek közös kincsei a megyének. Mivel ezek döntő többségéről az önkormányzatok gondoskodnak, levélben fordultak a szervezők a Csongrád megyei települések vezetőihez, mutassák be a nemzeti ünnep alkalmából mindazt, amire büszkék. Így az emlékpark területe a szokásosnál is több látványossággal várja majd a Szent István-napra érkezőket, hiszen a Feszty-körkép vagy az élő Skanzen mellett a települések standjai fogják körbe venni a Nemzeti Összetartozás Emlékművét, az Árpád-emlékmű előtti téren pedig egymást váltják majd a színpadon a megyében működő művészeti csoportok.

Csongrád megye mezőgazdasági szempontból az egyik legjelentősebb megye, az ország éléstárának is nevezik. Ezt az értéket jeleníti majd meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, akik a Szentes-Donáti szélmalom melletti területen a múlt és jövő mezőgazdaságának értékeire mutatnak példát. A múltat, egy az 1950-es években használt, ma is működő cséplőgép, a jövőt pedig a megyei mezőgazdasági szakiskolák standjai fogják jelképezni.

Az ünnepi megemlékezés 14 órakor kezdődik majd az Árpád emlékműnél. Itt Farkas Sándor országgyűlési képviselő és dr. Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntője után, az ünnepség szónoka, Szájer József, Európai Parlamenti képviselő mondja el beszédét. Hagyományosan ezen a rendezvényen adja át Kakas Béla, a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg, Kertész Péter a park igazgatója pedig megszegi. A látványos, egész napos programsorozat ingyenesen látogatható, csakúgy, mint a Feszty-körkép, amelyre viszont előzetesen be kell jelentkezni. Ezen a napon a Parkban a Magyar Vöröskereszt véradást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Szegedi Csoportja pedig gyűjtést szervez. A befolyt összeget csonka családoknak szánt élelmiszercsomagra költik.

Kodácz Csengele

marketing vezető

ÓNTE Nonprofit Kft.

Leave a Reply 756 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: