< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Ungvári Miklós ötödik lett

| Mobile | RSS

Ungvári Miklós ötödik lett

2016. augusztus 9. | hozzászólás | Sport

Pontszerzések

Ungvári Miklós ötödik lett

Ungvári Miklós végül az ötödik helyen zárta riói menetelését
Nem jött össze a bravúr a 36 éves Ungvári Miklósnak, aki a négy évvel ezelőtti, Londonban szerzett ezüstérme után Rióban is felállhatott volna a dobogóra a cselgáncsozók 73 kilósok mezőnyében, de a bronzmeccsen vereséget szenvedett. A nap másik magyarja, az 57 kilogrammosok között induló Karakas Hedvig a hetedik helyen végzett.

Ha valakire, hát Ungvári Miklósra mindig lehetett a cselgáncsos világversenyeken számítani. Az immár 36 éves ceglédi dzsúdós még 2002-ben, Mariborban szerezte meg első Európa-bajnoki címét, és azóta egyfolytában ott van a világ élvonalában. Négy éve Londonban majdnem felért a csúcsra, ám ott a fináléban megállította grúz ellenfele. A magyar cselgáncsválogatott korelnöke pontosan tudta, hogy Rióban annak ellenére nem számít fő esélyesnek, hogy mindenki tisztában volt vele, ha valakit, őt nagyon nehéz legyőzni.

„Biztos vagyok abban, hogy a meccsnapon leszek a legjobb formámban. Nem tartom magam a legnagyobb favoritnak, de egy olimpián sosem lehet tudni. Érzek magamban annyit, hogy mérkőzéseket nyerjek, majd meglátjuk, mire lesz ez elég” – állította még a verseny előtt Ungvári Miklós.

PERCRŐL PERCRE..
..KÖVETTÜK A NAP TELJES MAGYAR CSELGÁNCSOS ESEMÉNYEIT, KATTINTSON!

Aztán elkezdődött a riói menetelése. A 73 kilogrammos magyar klasszis előbb taktikus dzsúdóval legyőzte a portugál Nuno Saraivát, majd következett az Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes, holland Dex Elmont. A ceglédi versenyző 9 másodperccel a vége előtt a nap dobását mutatta be: gyönyörűen kivitelezett válldobása ippont ért.

Ezzel Ungvári bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a 2016-os Európa-bajnokkal, az azerbajdzsáni Rustam Orujovval csapott össze. A magyar dzsúdós mindent megtett a sikerért, ám ellenfelének megadtak egy meglehetősen vitatható vazaarit, majd amikor az azeri az utolsó másfél percet kizárólag meneküléssel töltötte, a bírók csak háromszor intették meg, így Ungvári kikapott. Ám ő is folytathatta, és az első visszamérkőzését az amerikai Nicholas Delpopolo ellen intésekkel nyerte, így máris készülhetett a bronzmeccsre, régi riválisa ellen. A belga Dirk Van Tichelt sem akárki a szakmában, hiszen neki is van Eb-aranya, vb-bronza és olimpiai ötödik helye. 2015-ben, a Budapest GP-n Ungvári nyert.

Ám ezúttal nem sikerült a bravúr, ugyanis a belga egy ártalmatlannak indult földharcban karfeszítéssel győzött, így honfitársunk a londoni ezüst után Rióban az ötödik helyen végzett. Kár érte…

„Bevallom, nagyon meglepett a belga ezzel az akciójával, sosem gondoltam volna, hogy éppen földön veszítem el az olimpiai érmem, ami az erősségem. Most megpróbálom megemészteni ezt a vereséget. Az utóbbi hetekben sok súrlódás volt már köztem és a mesterem között, nagyon köszönöm neki és a családomnak, hogy elviseltek. Megható volt a magyar szurkolók biztatása és az otthonról érkező számos gratuláció, üzenet. Most nem tudom, mi lesz tovább…” – jelentette ki a könnyeivel küszködve az M4 Sport riporterének Ungvári Miklós.

Karakas Hedvig végül a hetedik helyen zárta a riói olimpiát
Karakas Hedvig végül a hetedik helyen zárta a riói olimpiát

A hölgyek 57 kilogrammos mezőnyében Karakas Hedvig szép győzelemmel – a türkmén Rushana Nurjavovát alig egy perc alatt karfeszítéssel verte – mutatkozott be. „Meglátta a helyzetet, és szépen megcsinálta” – összegezte tanítványa teljesítményét Toncs Péter. A mester a következő ellenfél, a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen különleges taktikát dolgozott ki.

Egy biztos, nem azt beszélték meg, hogy a kanadai dzsúdós kis híján kitépje Karakas kezét a küzdelem elején – „majdnem kitépődött a karom”, közölte a magyar –, majd utána majdnem leszorítsa. A Honvéd dzsúdósa azonban magához tért, átvette a kezdeményezést, és végül ha nehezen is, de intéssel megnyerte a nyolcaddöntőt. Ezzel biztossá vált, hogy London után Rióból is legalább pontszerzőként távozik. A negyeddöntő viszont nem jött össze, ugyanis a brazil világbajnok, Rafaela Silva ellen sajnos kikapott egy vazaari értékű dobással, ám nem kellett érmes álmairól lemondania.

Nos, a Honvéd dzsúdósának a vigaszágon nem sikerült legyőznie a tajvani Lien Csen-linget, aki dobott egy jukót, majd végigvédekezve kihúzta a küzdelem végéig. Karakason az sem segített, hogy Lient háromszor is megintették passzivitásért. Ezzel a magyar versenyző a hetedik helyen végzett.

„Az 57 kilós mezőny nagyon erős, a nőknél talán a legerősebb. A kijutottak közül majd mindenki között ki lehetne osztani az érmeket. A tajvani lánnyal egyszer, az idei Mastersön küzdöttem, akkor vezetésről veszítettem. A taktikánk hasonló volt, mint akkor, ami szerintem működött is. Készültünk előre erre a combdobásra, vissza kell néznem, úgy éreztem, talán sikerült kifordulni belőle, de megkapta a jukót. Sajnálom a történteket, hiszen éremért jöttem Rióba” – idézte fel a meccs történéseit Karakas.

A sportoló hetedik helye egyrészt azt jelenti, hogy London után Rióban is pontszerzőként zárt, másrészt Csernoviczki Évához hasonlóan ő is négymillió forint jutalomban részesül az olimpián elért eredménye miatt.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 4190 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: