< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Akszúmi királyság Kr. u. 100 k. – Kr. u. 940 k.)))) Reino de Aksum Cr. U. 100k. -. AD. 940 k

| Mobile | RSS

Akszúmi királyság Kr. u. 100 k. – Kr. u. 940 k.)))) Reino de Aksum Cr. U. 100k. -. AD. 940 k

2016. augusztus 13. | hozzászólás | Kultúra

Akszúmi Királyság

Akszúmi királyság
Kr. u. 100 k. – Kr. u. 940 k.

Az Akszúmi Királyság a mai Etiópia északi részén helyezkedett el az 1. és a 10. század között. A birodalom a 4. század első felétől áttért a kereszténységre, ekkortól használta az Etiópia elnevezést is. Fővárosa Akszúm, fontosabb városai Adulis, Yeha, Hawulti, Matara és Qohaito voltak.

Elhelyezkedés
Map of Aksum and South Arabia ca. 230 AD.jpg

Az Akszúmi Királyság a mai Észak-Etiópia és Eritrea területén alakult ki. Legnagyobb kiterjedése idején, a 4. században ezeken kívül kiterjedt még Szudán tengerparti területeire és Dél-Egyiptomra, valamit Jemen és Szaúd-Arábia egyes részeire. kiterjedése ekkor kb. 1,25 millió km² lehetett.[1]
Uralkodók
Searchtool right.svg Bővebben: Akszúmi uralkodók listája

Az uralkodó hivatalos címe a „ngś ngśt” vagy „nigūśa nagaśt” (királyok királya) volt, mely az Etióp Császárság korában is fennmaradt és egészen Hailé Szelasszié etióp császár 1974-es trónfosztásáig használták.
Történet
Eredet

A korábbi elképzelések (Conti Rossini) szerint a királyságot dél-arábiai kereskedő bevándorlók alapították, akik folyamatosan érkeztek ide évszázadokon át. Először a Vörös-tenger partvidékét hódították meg, később kiterjesztették hatalmukat az Indiai-óceán partvidékére is.

Ma már a kutatók legnagyobb része egyetért abban, hogy a birodalom helyi eredetű. Az Akszúmban beszélt sémi eredetű ge’ez nyelvet sem tartják ma már sábai (délarab) gyökerűnek, hisz Északkelet-Afrikában már Kr. e. 2000 körül is bizonyítottan éltek sémi nyelveket beszélő népek. A Kr. e. 1. évezredben a Vörös-tenger afrikai partján megjelenő arabok befolyását pedig szintén nem tekintik a helyi kultúrát jelentős mértékben befolyásoló hatásnak.[2] Akszúm kapcsolatát a korábbi D’mt királysággal máig sem sikerült tisztázni, valószínűleg az annak hanyatlása után kialakult kis államok egyikeként, a riválisok legyőzésével és egyesítésével alakult ki.

Az első forrás, mely a birodalomról fennmaradt, a Periplus Maris Erythraei (Eritreai tenger leírása), mely egy Kr. u. 100 körül keletkezett görög hajózási útmutató. Név szerint említi Akszúm uralkodóját, Zoskalest, valamint az állam fő exportcikkét, az elefántcsontot.

forrás:wikipédia

Reino de Aksum

Reino de Aksum
Cr. U. 100k. -. AD. 940 k.

El Reino de Aksum se encuentra al norte de la actual Etiopía entre el 1 y el siglo 10. La primera mitad del siglo 4 imperio se convirtió al cristianismo, a partir de este momento utilizó el nombre de Etiopía, así. Capital de Axum, Adulis principales ciudades, yeha, Hawulti, Matara y eran Qohaito.

ubicación
Mapa de Aksum y el sur de Arabia ca. 230 AD.jpg

El Reino de Aksum surgió en la zona actual de Norte de Etiopía y Eritrea. Durante la extensión máxima del siglo 4, además de estas extensas áreas costeras e incluso en el sur de Sudán por Egipto, Yemen y Arabia Saudita de piezas algo específico. tiempo de extensión aprox. fue de 1,25 millones de kilómetros cuadrados. [1]
monarcas
Artículo principal: Lista de gobernantes Akszúmi

El título oficial predominante era “NGS NGST” o “Nagas nigūśa” (rey de reyes), que fue utilizado sobrevivió hasta que el emperador Haile Selassie de Etiopía y 1974 destronamiento de la época del imperio etíope también.
historia
fuente

Las ideas anteriores (Conti Rossini), los reinos árabes del sur fundadas por inmigrantes comerciantes que constantemente llegaban aquí por siglos. En primer lugar, en la costa del Mar Rojo conquistó, más tarde extendieron su poder en la costa del Océano Índico también.

Hoy en día, la mayoría de los investigadores están de acuerdo que el imperio de origen local. El ge’ez Akszúmban no habla lengua semítica derivada Saban llevó a cabo hoy en día las raíces del mediodía (árabe), porque África del Norte Oriente ya Cr. E. Se ha demostrado que han vivido alrededor de 2000 los pueblos de habla semita. Un Cr. E. 1 de influencia del milenio árabes en el Mar Rojo, costa africana tampoco se considera un impacto significativo en influir en la cultura local. [2] la relación Axum con el antiguo reino De mt todavía no se ha aclarado, probablemente como uno formado después de la decadencia de los Estados pequeños, derrotar a los rivales y la combinación surgió.

La primera fuente es el Imperio sobrevivió al Periplo Maris Eritras (descripción del Mar de Eritrea), que es un Kr. U. Alrededor de 100 instrucciones de envío griegos generaron. Nombre se refiere a la regla de Axum, Zoskalest y el principal producto de exportación del estado, el marfil.

Fuente: Wikipedia

Leave a Reply 4065 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: