< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: 2016 Rió olimpiai összefoglaló

| Mobile | RSS

2016 Rió olimpiai összefoglaló

2016. augusztus 14. | hozzászólás | Sport

Vízilabda
Elsüllyesztett minket az USA, irány a negyeddöntő!

A magyar női vízilabdaválogatott (fehér sapkában) mindent megtett az USA ellen, de képtelen volt nyerni
A magyar női vízilabdaválogatott (fehér sapkában) mindent megtett az USA ellen, de képtelen volt nyerni
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Az amerikaiak érvényesítették fizikai fölényüket. A legjobb 8 között Ausztráliával játszunk.

Női vízilabda, B csoport
– Magyarország–USA, Maria Lenk Uszoda, 18.00
– Eddigi csoportmérkőzéseink:
Magyarország–Kína: 13-11
Magyarország–Spanyolország: 10-11

19:41

Bíró Attila szövetségi kapitány, a csapat, és azok a szurkolók is pontosan tisztában voltak az amerikai csapat erejével, akik követték a női vízilabdát az utóbbi években. Az USA abszolút kiemelkedik a mezőnyből, ők az aktuális világbajnokok, Londonban is ők nyertek, és ha az Eb-n is elindulnak, nagy valószínűséggel azt is behúzzák. Szerencsére nem indulhatnak, így Magyarország a regnáló kontinensbajnok, ezzel az önbizalommal ugorhattak vízbe lányaink. A kínaiak elleni bemelegítés után a spanyoloktól végtelenül idegesítő meccsen kaptunk ki, de mivel a csoport minden tagja továbbjut a lebonyolításnak hála, emiatt nem kellett izgulni szombaton.

Szücs és Bujka góljával tartottuk magunkat az elején, de ha a kezünket a szívünkre tesszük, eddig, de legfeljebb 3-3-ig voltunk partiban az ellenféllel. Steffen ott folytatta ellenünk, ahol az előző olimpián abbahagyta, sült a keze rendesen, a játékvezetőtől pedig szintén azt kaptuk, amit a spanyolok ellen megszokhattunk, kontrafaultok sokaságát. Legfeljebb a kapufás lövések számát tekintve tudtuk tartani a lépést az amerikaiakkal, akik simán, 5-1-re behúzták a második negyedet.

Bíró Attila ráncba szedte a védekezést a szünetben, sorra paskoltuk el a labdákat a centereik elől, viszont elöl nem bírtunk Johnsonnal. A világklasszis hálóőr úgy röpködött a kapuban, mint boszorkány a seprűjén. Illés Anna kapáslövését a képzeletbeli gólvonalról szedte ki, de legjobb lövőnk, Keszthelyi Rita sem tudott neki gólt dobni 3 méterről. A túloldalt Kasó Orsolya is összekapta magát, így a harmadik negyedet le tudtuk hozni 1-1-el.

Sőt. A negyedik negyedben feljöttünk két gólra, de az amerikaiak felocsúdtak, és Mathewson illetve Musselman góljaival rövidre zárták a mérkőzést. Ezzel a harmadik helyen zártunk a B csoportban az USA és Spanyolország mögött.

Egy ötgólos vereség sosem jön jókor, de talán jelzi a magyar válogatottnak, hogy hol tart, és a hétfői negyeddöntőig mely hibákat kell kiküszöbölni. Innentől kizárólag következő ellenfelünkre koncentrálhatunk: női pólósaink számára most kezdődik az olimpia!

Eredmény:
női vízilabdatorna, 3. forduló:
B csoport:
Egyesült Államok-Magyarország 11-6 (2-2, 5-1, 1-1, 3-2)
Maria Lenk Uszoda, v.: Deslieres (kanadai), Dutilh-Dumas (holland)
gólszerzők: Steffens 4, Musselman 3, Mathewson 2, Neushul, Gilchrist 1-1, illetve Szűcs 2, Bujka, Czigány, Antal D., Keszthelyi 1-1
emberelőny/gól: 9/5, illetve 4/0

———————————————

Hidrogén-peroxid

Röhejes indoklás a riói bűzre

A túlzott hidrogén-peroxid jelenlét okozta a medencék színének zöldre változását a riói olimpián.

Múlt szombaton az egyik alvállalkozó 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a műugró- és a vízilabda-medencékbe, ám a szervezők erről csak akkor szereztek tudomást, amikor látványosan zöldre változott a műugrómedence vize a nők keddi 10 méteres szinkrontoronyugrásának döntőjében. A hidrogén-peroxid semlegesítette a klórt a vízben, ami következtében algák jelentek meg a medencében.

„A hidrogén-peroxid használata az uszodák tisztításának egy módja, de nem lehet klórral kombinálni. Bár nem kérdezett meg minket az alvállalkozónk, mielőtt cselekedett volna, az ő hibája a mi hibánk is” – mondta Gustavo Nascimento, az olimpia létesítményigazgatója.

Nascimento tájékoztatása szerint 10 órát töltenek a víz leeresztésével és friss vízzel való feltöltésével abban a medencében, amelyben a szinkronúszók fognak versenyezni vasárnaptól. Ebben a sportágban különösen fontos a kristálytiszta víz, hiszen a sportolóknak a víz alatt látniuk kell egymást.

A víz színének megváltozása számos sportoló szemében viszketést okozott, ám a szervezők szerint a víz nem jelent veszélyt az egészségre. Erre panaszkodott egyébként a magyar férfi vízilabda válogatott is, ők a műugrók melletti medencében játszanak. A műugrók viszont nem csak a víz furcsa színétől mentek a falnak, de a rettenetes bűztől is. „Mindenütt büdös szag terjeng, mintha valaki szellentett volna” – számolt be a német Stephan Feck közösségi oldalán.

Mario Andrada, a szervezőbizottság szóvivője nem hozta nyilvánosságra sem az alvállalkozó cég nevét, sem pedig azt, kit terhelnek a tisztítás költségei.

forrás:mno.hu

—————————————-

Borkai: megkönnyeztem Szász Emese aranyérmét

Az úszó Hosszú Katinka három arany- és egy ezüstérme lendületet adott a Rio de Janeiró-i olimpián szereplő többi magyar sportolónak is Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerint.

hirdetés

“Egyértelműen a világ legjobb női sportolói között van, ezt ki kell jelentenünk. Erősíti a magyar csapatot, és lendületet is adott a többieknek” – nyilatkozta Hosszú Katinka szerepléséről Borkai a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján szombaton, az ötkarikás játékok félidejében. Hozzátette: az úszósport és a vívás sikerei, vagy az atlétikai bronzérem is erőt tud adni a versenyzőknek, hogy képesek legyenek jól teljesíteni.

A lólengés 1988-as szöuli aranyérmese bevallotta, hogy megkönnyezte Szász Emese olimpiai aranyérmét, “de igazából nem lehet őt kiemelni, hiszen azok a versenyzők, akik már befejezték a szereplésüket, mind-mind kitettek magukért”.

Borkai szerint a magyar küldöttség már akkor is emelt fővel térhetne haza, ha most lenne vége az olimpiának, de “szerintem még több éremmel, még több helyezéssel és sikerrel utazunk majd haza Rióból. Nagyon örülök neki, hogy ilyen jó rajtot vettünk, és bízom benne, hogy a folytatás is hasonló lesz. Számos sportág van még, ahol esélyesek vagyunk, jó eredményt tudunk elérni, és biztos vagyok benne, hogy a lányok és fiúk ki fognak tenni magukért.”

A MOB elnöke hangsúlyozta: a jó szereplés a magyar sport presztízsén kívül a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sikerének esélyét is növelheti.

forrás:népszava online.hu


Brutálisan izgalmas vasárnap elé nézünk az olimpián

Bohus Péter

szerző:Bohus Péter

Igazi halálra izgulós versenyek indulnak a magyarok számára vasárnap. Az még csak hagyján, hogy elkezdődik a birkózás, ami bármikor hozhat meglepetést, de a férfi párbajtőr csapat is megkezdi a menetelést, aminek remélhetőleg egy érem lesz az eredménye, aztán hajnalban a szerbeket verő brazilok következnek a férfi pólósoknak. Berecz Zsombor pénteken dobogós helyre navigálta magát, de szombaton kicsit visszaesett, a nyolcadik helyről folytatja. De ki tudja, hova jut ma?!

Bácsi Péter

Bácsi Péter

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyarok további programja

Atlétika (Szambasétány, Olimpiai Stadion)

  • 14.30-17.30 (9.30-12.30): női maraton (Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina, Szabó Tünde)

Birkózás – (2-es Karióka Aréna)

  • 15.00-18.00 (10.00-13.00): férfi kötöttfogás 75 kg (Bácsi Péter) selejtezők, elődöntők
  • 21.00-23.45 (16.00-18.45): férfi kötöttfogás 75 kg vigaszág és éremmérkőzések

Sportlövészet (Olimpiai Sportlövőközpont)

  • 14.00-16.45 (9.00-11.45): férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett (Péni István, Sidi Péter), alapverseny
  • 18.00-19.00 (13.00-14.00): férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett, döntő

Vitorlázás (Dicsőség Jachtkikötő)

  • 18.00-22.30 (13.00-17.30): Finndingi (Berecz Zsombor) 9., 10. futam, férfi (Vadnai Benjámin) és női (Érdi Mária) Laser tartaléknap

Vívás (3-as Karióka Aréna)

  • 14.00-20.30 (9.00-15.30): férfi párbajtőr csapatverseny az elődöntőig (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, tartalék: Somfai Péter), illetve mérkőzések az 5-8. helyekért
  • 15.30 (10.30): negyeddöntő: Magyarország-Koreai Köztársaság
  • 22.00-00.30 (17.00-19.30): férfi párbajtőr csapatverseny, bronzmérkőzés, döntő

Vízilabda (Olimpiai Uszoda) férfi csoportmérkőzés, 5. forduló, A csoport:

  • Hétfő kora hajnal 1.50 (20.50): Magyarország-Brazília

forrás:index.hu

Óriási dráma: az utolsó körben, egy centin dőlt el a távolugrás

2016.08.14. 06:27

Drámai végkifejletet hozott a férfi távolugrás a riói olimpián, az aranyérem egy centin dőlt el az utolsó sorozatban.

A 12-es döntő első sorozat után már látszott, hogy négy atléta lehet versenyben az érmekért, aki szorosan ott voltak egymás nyakán. Az amerikai Jeff Henderson 820-szal nyitott, honfitársa, Jarrion Lawson 819-et ugrott, a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnok, a brit Greg Rutheford 818-ig jutott, míg a dél-afrikai Luvo Manyonga 816-tal nyitott.

A második körben egyikük sem javított, csak a kínai Vang csatlakozott hozzájuk 817-tel. A harmadik sorozatban Lawson átvette a vezetést  825 centiméteres ugrásával, míg Rutheford feljött a második helyre.

A negyedik sorozatban megint átrendeződött a mezőny, Manyonga 828 centire repült, ezzel ő vezetett, Rutherford pedig négy centit javított, és a második helyen állt.

Az ötödik körben megint Manyonga javított nagyot, már 837 centivel állt az élen, a többiek pedig kisebbeket ugrottak, mint az első körben.

Az utolsó sorozatban Henderson nagyon összekapta magát, és egyetlen centivel lelökte a dobogó tetejéről Manyongát, akinek csak egy érvénytelen kísérletre futotta. De hátravolt még Rutheford és Lawson is.

Rutheford még három centit javított, 829-cel biztosította be az érmét. Lawson messzire is szállt, szemre 830 föle, ezért hitetlenkedve fogadta az eredményét, a távmérők 778 centit állapítottak meg neki. Némi balhézás után kiderült, hogy nem ők hibáztak, Lawson az érkezéskor letette a a bal kezét, annak a nyomát mérték le.

forrás:index.hu


Olimpia-Rio2016-birkózás
Rio 2016 – Bácsi kikapott az elődöntőben, bronzért birkózhat –

FRISSÍTETT (új: részletek, nyilatkozat)


Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14., vasárnap (MTI) – Bácsi Péter kikapott az elődöntőben a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpia vasárnapi birkózónyitányán, így a folytatásban a bronzéremért küzdhet.

A Ferencváros világ- és kétszeres Európa-bajnoka negyedik mérkőzésén három intése miatt 1-0-s vereséget szenvedett a négy évvel ezelőtt Londonban ötödik, a tavalyi világbajnokságon pedig ezüstérmes dán Mark Overgaard Madsentől.
A 33 éves magyar birkózó – aki az első két fordulóban technikai tussal, a harmadikban pedig ugyancsak fölényesen győzött – nem volt elég aktív állásban, így kétszer is megintették, de a parterhelyzetben ugyanúgy tökéletesen védekezett, mint korábbi összecsapásain, azaz az első három percben nem született pont.
A folytatásban Bácsit harmadszor is figyelmeztették, amelyért már pont is járt ellenfelének, aki azonban parterhelyzetben ismét tehetetlen volt a szőnyeghez tapadó magyarral szemben. Bácsi ezt követően megkapta az esélyt a győzelemre, mert második intését követően a dánnak kellett térdelő helyzetbe mennie. Korábban a magyar birkózó ezekből rendre akciókat mutatott be, s most is kiemelte ellenfelét, aki azonban az utolsó pillanatban kicsúszott a kezéből, így Bácsi pont nélkül maradt. A hátralévő időben, állásból  már nem tudott pontot érő akciót csinálni, azaz 1-0-ra kikapott.
“A dánnak kellemetlen a stílusa. Azt kell mondjam, az intések jogosak voltak. Ő el tudta adni azt, hogy ő akar jobban birkózni. Igazából nem nagyon szokott állásból pontokat csinálni, csak az intésekre megy. Tény, hogy nagyon jól birkózott, a lentiben bíztunk, hogy Peti meg tudja emelni esetleg, de azt is nagyon jól kivédekezte” – nyilatkozta Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, aki hozzátette: ezt a mérkőzést gyorsan el kell felejteni, az előzőekből kell erőt meríteni, hogy Bácsi megnyerje a bronzot.
A másik ágon a címvédő orosz Roman Vlaszov úgy győzte le a horvát Bozo Starcevicet az elődöntőben, hogy az első menet közepén elájult, mert riválisa egy dobás közben szinte megfojtotta.
A vigaszág küzdelmei magyar idő szerint 21 órakor kezdődnek, ezt követően rendezik az éremcsatározásokat. Bácsinak a bronzmérkőzésen vigaszágról érkező ellenfele lesz Madsen legyőzöttjei közül.

Eredmények:
birkózás, kötöttfogású 75 kg, elődöntő:
Mark Overgaard Madsen (dán)-Bácsi Péter 1-0

Korábban:
negyeddöntő:
Bácsi Péter-Elvin Murszalijev (azeri) 5-0
nyolcaddöntő:
Bácsi Péter-Daniel Alekszandrov (bolgár) 8-0 – technikai tus
1. forduló, a 16 közé jutásért:
Bácsi Péter- Carlos Andres Munoz Jaramillo (kolumbiai) 8-0 – technikai tus

MTI

 

Olimpia-Rio  2016-birkózás
Rio 2016 – Bácsi kikapott az elődöntőben, bronzért birkózhat

    Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14., vasárnap (MTI) – Bácsi Péter kikapott az elődöntőben a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpia vasárnapi birkózónyitányán, így a folytatásban a bronzéremért küzdhet.

A Ferencváros világ- és kétszeres Európa-bajnoka negyedik mérkőzésén három intése miatt 1-0-s vereséget szenvedett a négy évvel ezelőtt Londonban ötödik, a tavalyi világbajnokságon pedig ezüstérmes dán Mark Overgaard Madsentől.

MTI

 

Leave a Reply 4162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: