< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Földhöz hasonló bolygót találtak a legközelebbi csillagnál

| Mobile | RSS

Földhöz hasonló bolygót találtak a legközelebbi csillagnál

2016. augusztus 15. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Földhöz hasonló bolygót találtak a legközelebbi csillagnál

fecsegő szimbolum
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül.

Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering a napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének
– adta hírül a Der Spiegel német hetilap.

A Der Spiegel szerint soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges “második Földre”. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) augusztus végén tervezi bejelenteni a tudományos szenzációt.

Az egyelőre névtelen bolygót a chilei Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel. A lapnak név nélkül nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője.
Nem könnyű egy ilyen kicsi égitestet megtalálni, a méréstechnika teljesítőképességének határán mozogtunk”
– idézte a Der Spiegel.

Proxima Centauri
Forrás: Wikimedia Commons

Az ESO egyik szóvivője, Richard Hook az AFP kérdésére elmondta, hogy tudomást szerzett a hetilap szombati számának cikkéről, ám nem fűzött hozzá semmilyen kommentárt. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszerünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a Kepler 542b nevet kapta.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 3098 megnézve, 1 alkalommal mai nap |