< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elég durván megtört a lendület a magyar húzóágazatban

| Mobile | RSS

Elég durván megtört a lendület a magyar húzóágazatban

2016. augusztus 27. | hozzászólás | Közélet

Elég durván megtört a lendület a magyar húzóágazatban

Az építőipari termelés volumene a 2015. évi 3 százalékos növekedés után, idén az elő félévben változatlan áron számolva 25 százalékkal csökkent félév/félév alapon. Az épületek építése alágazat 7,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké ezzel szemben 37 százalékkal visszaesett – derül ki a KSH első félévi összegzéséből.

Az épületek építésének növekedése nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények visszaesését elsőssorban az uniós forrásból végzett munkák 2015 végi befejezése okozta.

Összességében 2016 első félévében az épületek építésének volumene 6,4, az egyéb építményeké 44 százalékkal esett vissza 2015 első félévéhez képest.

Az első hat hónap új építőipari szerződéseinek volumene 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya június végén 15 százalékkal magasabb volt, mint 2015 júniusában.

Az első félévi építőipari termelői árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Január és június között 3420 új lakás épült, 11 százalékkal több, mint 2015 első hat napjában. Az építésügyi szakhatóságok 13,236 ezer új lakás építésére adtak engedélyt az egyszerű bejelentésekkel együtt, ami több, mint kétszeres növekedés félév/félév alapon.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 92 négyzetméter volt, 7 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Minden ötödik cég elbocsátásokra készül

Augusztusban hároméves mélypontra süllyedt a GKI építőipari bizalmi indexének az értéke. A részletekből kiderül, hogy a rendelésállományok értékelése augusztusban tovább romlott, a szezonálisan kiigazított adatok alapján 35 havi mélypontra került. Hasonló megítélést utoljára 2013 októberében mért a GKI.

Augusztusban mind a nyers, mind a szezonálisan kiigazított adatok szerint romlottak a foglalkoztatási várakozások. A létszám bővítésére a válaszadó cégek 12 százaléka, annak csökkentésére 20 százalékuk készül. Júliusban ugyanez a két arány rendre 15 és 16 százalék volt. A magasépítő cégek várakozásai romlottak, míg a mélyépítőké kissé javultak.

Az egy évvel ezelőtti a foglalkoztatási tervek a jelenleginél kevésbé voltak pesszimisták: 2015 augusztusában a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 12 illetve 14 százalék számított.

Mi a gond?

Ahogy korábban, úgy most is a kereslet hiányát említik elsőként, kiugró többséggel a termelés bővítését korlátozó tényezőként a piaci szereplők. Második a bizonytalan gazdálkodási környezet, s a top háromban továbbra is ott van a késedelmes fizetés.

Nem változtak viszont az értékesítési árakra vonatkozó várakozások. Továbbra is a közeljövőben stagnáló árszintet várók vannak jelentős többségben (81 százalék). Az áremelést tervezők aránya (8 százalék) kissé alulmúlja az árcsökkenést valószínűsítők arányát (11 százalék). Ugyanez a két arány egyébként júliusban 7 és 11 százalék, tavaly augusztusban 6-6 százalék volt.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében augusztusban az előző hónaphoz képest határozottan javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nem kiigazított adatok enyhe javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 14 és 21 százalék, júliusban 14 és 24 százalék volt.

forrás: napi gazdaság.hu

Leave a Reply 127 megnézve, 1 alkalommal mai nap |