< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Kommunikáció Újraírhatja az evolúciót a magyar felfedezés))) Kommunikation Rewritable Entwicklung der ungarischen Entdeckung

| Mobile | RSS

Kommunikáció Újraírhatja az evolúciót a magyar felfedezés))) Kommunikation Rewritable Entwicklung der ungarischen Entdeckung

2016. augusztus 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Kommunikáció
Újraírhatja az evolúciót a magyar felfedezés

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó!

A kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet – állapították meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói, akik a világon elsőként vizsgálták a kutyák agyának emberi beszédet feldolgozó képességét.

A kutatók szerint a kutyának az is számít, amit mondunk, és az is, ahogyan mondjuk. Az emberekhez hasonlóan a bal agyféltekéjük segítségével dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak. A dicséret aktiválja a kutyák jutalomközpontját, de csak akkor, ha a szavak jelentése és intonációja egyaránt dicsérő.
Eddig másképp hitték

Mindez arra utal, hogy a szavak feldolgozását támogató neurális mechanizmusok már sokkal korábban kialakultak az evolúció során, mint azt eddig hitték, és nem csak az emberi agyra jellemzőek – áll az ELTE Etológia Tanszékének keddi közleményében. A tudósok eredményeiket a Science című szaklapban mutatják be.

Egy beszédingerekben gazdag környezetben, mint amilyenben a kutyák is élnek, a szójelentés reprezentációi megjelenhetnek az agyban, még egy beszédre képtelen, nem főemlős faj esetében is.
Együtt dolgozik a két fél

A beszédfeldolgozás során az emberi agy területei között létezik egy jól ismert munkamegosztás. A szavak jelentésének feldolgozása elsősorban a bal agyfélteke dolga, míg az intonáció értelmezése inkább a jobb féltekéhez köthető. Az emberi agy integrálni is tudja a két típusú információt, melyek együtt adják a beszéd értelmét.

Andics Attila agykutató, a kutatás vezetője, az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának munkatársa szerint eredményeink azt mutatják, hogy a kutyák is képesek minderre, ráadásul nagyon hasonló agyi mechanizmusokat használnak.

„Tizenhárom családi kutyát tanítottunk meg arra, hogy teljesen mozdulatlanul feküdjenek egy fMRI készülékben. Az fMRI teszt egy olyan nem invazív, fájdalommentes eljárás, melyben a kutatásba bevont kutyák nagy örömmel vesznek részt” – mondta Gácsi Márta etológus, a tréningmódszer kifejlesztője, a tanulmány társszerzője.
A kísérlet

„Megmértük a kutyák agyi aktivitását, miközben a kiképzőjük beszédét hallgatták. Dicsérő szavakat hallgattak dicsérő és semleges hangsúllyal, illetve számukra jelentés nélküli kötőszavakat, szintén dicsérő és semleges hangsúllyal. Azt vizsgáltuk, hogy mely agyterületek különítik el a jelentéssel bíró szavakat a jelentés nélküliektől, illetve a dicsérő intonációt a nem dicsérőtől” – magyarázta Gábor Anna, a kutatás társszerzője.

Az agyi aktivitások elemzése során kiderült, hogy a kutyák is elsősorban a bal agyféltekéjüket használják a számukra értelmes szavak feldolgozására, míg a számukra értelmetlen szavak esetén nincs ilyen különbség. Ez a bal féltekei dominancia a gyengébb és erősebb agyi aktivitásoknál is megfigyelhető, és teljesen független az intonációtól.

Az is kiderült, hogy a dicsérő és semleges hangsúly megkülönböztetéséért egy jobb agyféltekei terület a felelős. Ez ugyanaz a hallókérgi régió, amelyről a kutatócsoport már korábban kimutatta, hogy szerepe van nem nyelvi, érzelmi töltetet hordozó hangok értelmezésében, ami azt is jelzi, hogy az intonáció feldolgozása nem beszédspecifikus.
A dicséret öröm a kutyának

Azt is megfigyelték, hogy a szóbeli dicséret aktiválta a kutyák jutalomközpontját – azt az agyterületet, amely az embernél az örömszerző ingerekre reagál; az evésre, a szexre, egy simogatásra, vagy akár a szép zenére is.

„Ez azt mutatja, hogy a kutyák számára a kedves szóbeli dicséret is jutalmazó lehet. Érdekes módon azonban a jutalomközpont csak akkor volt aktív, ha a kutyák dicsérő jelentésű szavakat hallottak dicsérő intonációval, ha csak a szójelentés vagy csak az intonáció volt dicsérő, akkor nem. Vagyis a kutyák nemcsak, hogy el tudják különíteni azt, amit mondunk, attól, ahogyan mondjuk, de arra is képesek, hogy a kettőt kombinálva társítsanak jelentést a hallottakhoz. Ez a jelenség is nagyon hasonló ahhoz, ahogy az emberi agy működik” – mondta Andics Attila.

Ez a kutatás az első lépés annak megértése felé, hogyan értelmezik a kutyák az emberi beszédet, az eredmények pedig abban is segíthetnek, hogy a kutya és az ember közti kommunikáció és együttműködés még hatékonyabbá váljon.
A szó emberi találmány

A kutatás fontos tanulsággal szolgál az emberre vonatkozóan is. „Eredményeink új megvilágításba helyezik elképzeléseinket arról, hogyan jelenhettek meg a szavak a nyelvi evolúció során. Lehet, hogy kizárólag az emberek használnak szavakat, de ez nem azért van, mert csak a mi agyunk képes feldolgozni őket, hanem mert a szó emberi találmány” – magyarázza a szakértő.

forrás: mno.hu

Kommunikation
Rewritable Entwicklung der ungarischen Entdeckung

[Bildunterschrift id = “attachment_76574” align = “alignleft” width = “150”] www.fecsego.eu 1OO Ländern auf allen Kontinenten www.fecsego.eu 1OO Ländern auf allen Kontinenten [/ caption]

www.fecsego.eu Internationale Gute Nachrichten!

Das Gehirn des Hundes Prozesse wie der Mann der Rede – Set an der Eötvös-Loránd-Universität (ELTE) Institut für Ethologie Forscher, die die Gehirne der menschlichen Sprachverarbeitungsfähigkeiten von Hunden in der Welt zuerst untersucht.

Die Forscher sagten, der Hund auch darauf an, was wir sagen, und es ist, wie wir sagen. Wie Menschen verarbeitet die linke Hemisphäre die Bedeutung von Wörtern, Intonation und Interpretation der Verwendung eines rechten hemisphärischen Bereiche verwenden. Das Lob aktiviert Belohnungszentren der Hunde, aber nur, wenn die Häufigkeit von Wörtern und Intonation gleichermaßen Lob.
Bisher dachten sie sonst

All dies legt nahe, dass die neuronalen Mechanismen, die die Verarbeitung von Wörtern unterstützen wurden viel früher in der Evolution entwickelt haben als bisher angenommen, und nicht spezifisch für das menschliche Gehirn – ist der ELTE Institut für Ethologie Dienstag in einer Erklärung. Die Wissenschaftler ihre Ergebnisse in der Zeitschrift Science, zeigen.

Eine Sprachreize reiche Umgebung als die Hunde, die Bedeutungsdarstellungen erscheinen im Gehirn leben können, unfähig Rede, sogar für ein Nicht-Primaten-Spezies.
Gemeinsam werden die beiden Parteien arbeiten

Während der Sprachverarbeitung ist es eine wohlbekannte Arbeitsteilung zwischen den Bereichen des menschlichen Gehirns. Die Bedeutung der Worte in erster Linie in der linken Hemisphäre des Gehirns beschäftigt verarbeitet, während die Intonation Interpretation der rechten Hemisphäre mehr verbunden ist. Das menschliche Gehirn ist in der Lage, die beiden Arten von Informationen zu integrieren, die mit der Bedeutung der Wörter zugeführt wird.

Andics Attila Hirnforscher, Leiter der Forschung bei ELTE Institut für Ethologie und Mitarbeiter der ELTE vergleichende Verhaltensforschung Research Group, nach unseren Ergebnissen zeigen, dass Hunde sind in der Lage all dies übrigens sehr ähnlich Hirnmechanismen verwendet werden.

“Dreizehn Familienhund gelehrt vollständig noch eine fMRI Maschine zu liegen. Die fMRI-Test ist ein nicht-invasive, schmerzloses Verfahren, in dem die Forschung waren sehr zufrieden Hunde “teilzunehmen – sagte Martha Gácsi ethologist, ein Entwickler von Trainingsmethoden, Co-Autor der Studie.
Experimente

“Wir messen die Gehirnaktivität der Hunde während einem Sprachtrainer zu hören. Glühende Worte des Lobes waren still und neutralen Ton, und sie mit Worten ohne Bedeutung Bindung und lobte auch die neutralen Ton. Wir untersuchten, wie Hirnareale, die die Worte Sinn vom sinnlosen getrennt und loben können nicht die Intonation dicsérőtől “- Gabor Anna erklärt, ein Co-Autor der Forschung.

Während der Analyse der Gehirnaktivität, die Hunde vor allem bei der Verarbeitung von links eingesetzt werden agyféltekéjüket sie mit sinnvollen Worten, während es keine solche Differenz für sie bedeutungslose Worte. Dies ließ hemisphärischen Dominanz des schwächeren und stärkeren Aktivität des Gehirns als beobachtet wird und ist völlig unabhängig von der intonációtól.

Es stellte sich auch heraus, dass der Fokus des Lobes und Differenzierungsstrategien in einem neutralen Bereich in der rechten Hemisphäre verantwortlich ist. Dies ist die gleiche hallókérgi Region, die das Forscherteam zuvor bei der Interpretation der Medien beteiligt zu sein hatte gezeigt, ist nicht sprachliche, emotionale Aufladung klingt, das zeigt auch, dass die Intonation der Sprachverarbeitung nicht spezifisch ist.
Ein Vergnügen, zu loben den Hund

Es wurde beobachtet, dass die verbale Lob die Hunde Belohnungszentrum aktiviert – die Hirnregion, die für die Menschen in Freude Autor Reize reagiert; zu essen, um Sex zu haben, eine Liebkosung oder auch die schöne Musik.

“Dies zeigt, dass Hunde verbales Lob ist eine schöne Belohnung sein kann. Interessanterweise war jedoch die Belohnungszentrum nur dann aktiv, wenn die Hunde Worte des Lobes Lob Intonation Bedeutung gehört haben, wenn nur die Bedeutung des Wortes oder der Intonation laudatory war, ist es nicht. Das heißt, nicht nur Hunde, die trennen können, was wir sagen, was wir sagen, sondern auch die beiden zusammen zu assoziieren können haben diese Berichte gehört. Dieses Phänomen ist sehr ähnlich wie das menschliche Gehirn funktioniert, “- sagte Attila Andics.

Diese Forschung ist der erste Schritt zum Verständnis, wie Hunde die menschliche Sprache zu interpretieren und die Ergebnisse werden auch zwischen dem Hund und der Mensch werden effizienter Kommunikation und Kooperation helfen.
Das Wort menschliche Erfindung

Die Forschung liefert auch wichtige Erkenntnisse für den Menschen. “Unsere Ergebnisse legen ein neues Licht auf unsere Vorstellungen darüber, wie die Worte während der Evolution der Sprache erscheinen. Es kann sein, dass nur Menschen, Worte zu benutzen, aber es ist nicht, weil unser Gehirn nur in der Lage ist, sie zu verarbeiten, sondern wegen der menschlichen Erfindung des Wortes “- erklärt der Experte.

Quelle: mno.hu

Leave a Reply 1510 megnézve, 1 alkalommal mai nap |