< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Élesedik a dohányzás elleni harc Romániában))) La lutte armée contre le tabagisme en Roumanie

| Mobile | RSS

Élesedik a dohányzás elleni harc Romániában))) La lutte armée contre le tabagisme en Roumanie

2016. szeptember 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Élesedik a dohányzás elleni harc Romániában

A következő másfél évtizedben öt százalék alá akarják szorítani a dohányzó gyerekek arányát Romániában – közölte Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter csütörtökön, amikor bemutatta a most induló országos dohányzásmegelőzési stratégiát.

XTB Demo tőzsdeverseny, aug. 29. – szept. 30. Sajátítsa el a kellő tudást befektetései kezeléséhez. Profi felület, szakértőkkel. Nyeremény: 500 ezer forint, a részvétel ingyenes. Regisztráljon most!

A román elnöki hivatalban tartott rendezvényen a tárcavezető elmondta: jelenleg a romániai 15-16 éves korosztály csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, és több mint fele már legalább egyszer kipróbálta a dohányzást. A fiatalokat célzó megelőzési stratégia célkitűzése az, hogy 2035-re a fiatal korosztály nemdohányzókból álljon.

Voiculescu szerint évente 42 ezer ember hal meg a dohányzás miatt Romániában – mint mondta, ez körülbelül kétszáz túlélők nélküli repülőgép-szerencsétlenségnek felel meg.

A miniszter felhívást intézett a parlamenthez, hogy ne enyhítsen a márciusban hatályba lépett, a dohányzást korlátozó törvény szigorán. A tárcavezető rámutatott: a szenátus egészségügyi bizottsága olyan módosítási javaslattal állt elő, amely szerinte egy egyszerű felirat kifüggesztésével bármilyen zárt helyiséget kivonna a törvényi tiltás hatálya alól, függetlenül attól, hogy mi a helyiség rendeltetése.

Begyűrűzött a szigor

A 2035: Románia első dohánymentes nemzedéke című rendezvényen Klaus Iohannis államfő gratulált a kezdeményezéshez, és az egészségtudatos nevelés szerepét hangsúlyozta a dohányzás visszaszorításában.

Romániában március óta tilos a dohányzás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, továbbá a szolgálati gépkocsikban és taxikban is. A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig (35 ezer forint) büntethetők, jogi személyek – például kávézók, bárok, vendéglők – 5 vagy 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak.

A törvény hatályba lépése óta sokkal több dohányzó embert látni a romániai városok utcáin, mivel a szenvedély rabjai a hivatalok vagy vendéglők elé kiállva, a járdán szívják el cigarettáikat.

forrás:napi gazdaság.hu

La lutte armée contre le tabagisme en Roumanie

Les quinze prochaines années, ils veulent presser le taux de tabagisme des enfants en Roumanie de moins de cinq pour cent – a déclaré le ministre de la santé Vlad Voiculescu roumain jeudi quand il a présenté la stratégie de prévention du tabagisme national récemment lancé.

Concours Demo XTB Bourse, Août. 29 – Bon. 30. Apprenez les connaissances nécessaires pour gérer adéquatement ses investissements. experts d’interface professionnels. Prix: 500 mille forints, la participation est gratuite. Inscrivez-vous maintenant!

L’événement, organisé dans le bureau présidentiel roumain de ministre de la Défense a déclaré que le moment fume régulièrement près de 30 pour cent du groupe d’âge 15-16 ans en Roumanie, et plus de la moitié avaient essayé de fumer au moins une fois. L’objectif de la stratégie de prévention pour les jeunes est que 2035 parmi les jeunes de fumer ne vous arrêtez pas.

Selon Voiculescu 42 mille personnes meurent en raison de fumer chaque année en Roumanie – comme il le dit, cela correspond à environ deux cents survivants sans un accident d’avion.

Le ministre a lancé un appel au Parlement, de ne pas affaiblir son entrée en vigueur en Mars, le tabagisme lois restrictives rigueur. Le ministre de la Défense a souligné que le Comité de santé du Sénat a présenté une proposition d’amendement, qu’il considère comme un sous-titre simple, affichant toute pièce fermée exclure du champ d’application de l’interdiction par la loi, indépendamment de ce que la pièce est destinée.

Infiltré la rigueur

En 2035 la Roumanie a été le premier événement de génération sans tabac, chef Klaus Iohannis de l’Etat a félicité l’initiative et a souligné le rôle de l’éducation soucieux de leur santé dans la lutte antitabac.

Roumanie depuis Mars est interdite dans tous les fumer à l’intérieur dans les lieux publics, les lieux de travail, restaurants lieux, les transports publics, aire de jeux, ainsi que des voitures de service et les taxis aussi. 500 personnes qui vont à l’encontre de la lejig d’interdiction (35 000 HUF) punis personnes morales – tels que les cafés, bars, restaurants – risquant une amende de 5 à 10.000 lei.

Étant donné que la loi a pris effet, plus les gens voient fumer dans les rues de villes en Roumanie, comme les esclaves de passion parler sur les problèmes devant les bureaux et les restaurants, le pavé fumé cigarettáikat.

Source: Daily gazdaság.hu

Leave a Reply 107 megnézve, 1 alkalommal mai nap |