< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tömeges ORÖ-kihallgatás: Ezekre voltak kíváncsiak a nyomozók

| Mobile | RSS

Tömeges ORÖ-kihallgatás: Ezekre voltak kíváncsiak a nyomozók

2016. szeptember 30. | hozzászólás | Közélet

Tömeges ORÖ-kihallgatás: Ezekre voltak kíváncsiak a nyomozók

fecsegő szimbolum
 Isten áldja meg a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált és óvja Magyarországot!

Ahogy azt várni lehetett, elsősorban a Híd a munka világába körüli gyanús pénzköltésekre – többek között az irodavásárlásokra – voltak kíváncsiak a NAV munkatársai. A képviselők egy részét megviselte, hogy nem az ügyben leginkább érintetteket idézték be.

Tömeges ORÖ-kihallgatás: Ezekre voltak kíváncsiak a nyomozók

Ahogy arról múlt hét hétfőn az atv.hu elsőként beszámolt, szeptember utolsó napjaiban tömegesen hallgatja ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal azokat, akiknek 2014. április 1. és 2015. július 31. között bármilyen köze volt az Országos Roma Önkormányzat körüli pénzmozgásokhoz. Több forrásunk is megerősítette, hogy 150-200 embert is beidézhettek az ügyben: roma képviselőket, a roma önkormányzat több képviselőjét, munkatársát, családtagokat és külsősöket.

Cikkünk megjelenése után a NAV megerősítette az MTI-nek, hogy több kihallgatást terveznek 28-ára. Az ügyben az adóhatóság Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán folyik nyomozás. Vajda László képviselő akkor megerősítette az értesüléseinket, hozzátéve, hogy ő is kapott idézést a hivatal 3. kerületi Közép- magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságára.

A tanúként beidézett érintetteknek a kihallgatásra magukkal kellett vinniük a fent már említett időszakra terjedő megbízási szerződéseiket, vagy a munkaviszonyukkal kapcsolatos dokumentumokat. A RomNet arról számolt be, hogy 6 fős csoportokban hallgatták ki a képviselőket. A RomNet és az atv.hu forrásai is azt állítják, hogy


Farkas Flóriánt, az önkormányzat korábbi elnökét nem idézték be.

Ezekre voltak kíváncsiak a nyomozók

Vajda László az atv.hu-nak arról számolt be, hogy a szerdai kihallgatáson nagyjából 40-50 fő jelent meg. A képviselő elmondása szerint a nyomozók a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezettel és az Út a szakmaválasztáshoz című projekttel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a módszertani központban foglalkoztatott képviselőknek és külsősöknek mi volt a feladatuk, milyen munkákat végeztek, kik voltak a vezetők.

A NAV munkatársai azt is megkérdezték a képviselőktől, hogy tudtak-e a Híd a munka világába projekthez megvásárolt irodákról, tudják-e egyáltalán, hogy melyik városban vásároltak ilyen ingatlanokat. Korábban már írtunk arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma rengeteg szabálytalanságokat tárt fel az ORÖ gödöllői, pécsi, salgótarjáni és zalaegerszegi irodái bejárása során, melyeket a szövetkezeti projekt keretein belül vásároltak.

vajda lászlóVajda László
De Budapesten is olyan jócskán túlárazott központi irodát vettek, amely eleve alkalmatlan volt a pályázatban vállat funkciók betöltésére. Erről bővebben itt olvashat. A történet érdekessége, hogy a Vajda László által elnökölt, a roma önkormányzaton belül működő alternatív vizsgálóbizottság tárta fel elsőként, hogy milyen visszásságok voltak az irodavásárlások körül.


Információink szerint a képviselők egy részét megviselte és rosszul érintette, hogy kihallgatják őket. Szerintük a hatóságok megint nem a megfelelő személyeket „ráncigálják” meg, olyanokat, akiknek nem volt sem döntési, sem aláírási joguk.

Visszakövetelik a pénzt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

Már korábban is lehetett tudni, hogy óriási gondok vannak a projekt háza táján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, az ORÖ Gellérthegy utcai ingatlanában pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

Korábban megírtuk, hogy az atv.hu birtokába került több mint egymilliárd forintnyi szerződés másolata, amit a Híd a munka világába projekt keretein belül kötöttek meg. Az általunk megismert szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas Flórián és az akkori hivatalvezetője aláírása található.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 336 megnézve, 1 alkalommal mai nap |