< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szőlőbetegség miatt zárlat alatt a Badacsony

| Mobile | RSS

Szőlőbetegség miatt zárlat alatt a Badacsony

2016. november 15. | hozzászólás | Közélet

Szőlőbetegség miatt zárlat alatt a Badacsony

A teljes Badacsony hegy zárlatát rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Sárgaságot kapott a szőlő, a hatóság megsemmisíti a fertőzött szőlőt, a gazdák pedig kártalanítást kapnak.

A teljes Badacsony hegy zárlatát rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége miatt. Korábban is volt itt fertőzés, az idei minták alapján viszont újabb gócokat azonosítottak, ezért a fertőzött területet a teljes szőlőhegyre kiterjesztették.

Szőlőtelepítés a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet telepén – képünk illusztráció
Forrás: MTI/Varga György

Mivel a betegséget okozó fitoplazma elleni védekezésre nincs megfelelő növényvédő szer, ezért a betegség tüneteit mutató tőkéket ki kell venni és meg kell semmisíteni.

A betegség terjedése azonban nagymértékben csökkenthető a fő okozója, az amerikai szőlőkabóca elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. Ez a fertőzött területen és az azt 3 kilométer szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező.
Igényelhető kártalanítás

A további fertőzési gócok felkutatása érdekében a hatóság jövőre növeli a megfigyelt szőlőterületek nagyságát, a mintavételek és a laborvizsgálatok számát. A szőlőkabóca elleni védekezésekhez állami támogatás igényelhető, a megsemmisítés miatt a termelők kártalanításra jogosultak.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |