< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Időjárási katasztrófa fenyeget

| Mobile | RSS

Időjárási katasztrófa fenyeget

2016. november 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Időjárási katasztrófa fenyeget

A megfigyelések szerint egyre gyakoribbak az olyan szélsőséges időjárási események, amelyek korábban emberöltőnként csak egyszer fordultak elő – hangsúlyozta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az M1-en.

Lakatos Mónika példaként említette, hogy 2016-ban a legnagyobb hatással járó szélsőséges esemény a Matthew hurrikán volt, amely főleg Haitit érintette, a Karib-térségbeli ország 2010-ben is humanitárius katasztrófát szenvedett el. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss jelentésének előrejelzése szerint 90 százalék az esély arra, hogy az idei lesz az eddig mért legmelegebb év a világban. Lakatos Mónika elmondta, hogy a növekvő tendencia évek óta tart, a múlt évi, de már a 2014-es év is globálisan a legmelegebbnek számított. Ez a melegedés az éghajlatváltozás nyilvánvaló tünete, lesznek olyan területek, amelyek a klímaváltozás nyertesei lesznek, de többen lesznek, akik káros hatásokat fognak elszenvedni.

Példaként említette, hogy Magyarországon a tenyészidőszak korábbra tolódott, ami lendítheti a mezőgazdasági termelést. Ugyanakkor éves szinten csökkent a rendelkezésre álló vízmennyiség, mert kevesebb napon hullik csapadék, s az is koncentráltabban, intenzívebben. Így ez a mezőgazdaság számára kihívást jelenthet.

Az Északi-sark térségénél a legnagyobb a melegedés. Az olvadó jégtáblák közelében a kontinensek gleccserei is intenzívebben olvadnak. Grönland jege is korán elkezdett olvadni. Az évszázad közepére teljesen jégmentessé válhat a térség. A meteorológiai szolgálat kutatója ugyanakkor úgy véli, a klímaegyezmény fontos lépés volt, s ha az abban foglalt vállalásokat valóban teljesítik, az optimizmusra adhat okot.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 262 megnézve, 1 alkalommal mai nap |