< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az MSZP és a DK is nekiment az LMP-nek

| Mobile | RSS

Az MSZP és a DK is nekiment az LMP-nek

2016. november 18. | hozzászólás | Közélet

Az MSZP és a DK is nekiment az LMP-nek

fecsegő szimbolum
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP az Ab hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: a frakciók Marosi Ildikó bírót, Horváth Attila jogtörténészt, Schanda Balázs alkotmányjogászt és Szabó Marcel ombudsmanhelyettest jelölik. A szocialisták és a DK is ellenzi a Fidesz alkotmánybíró-választását és nem értik az LMP lépését.

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a házbizottság csütörtöki ülésén a Fidesz azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés kedden válassza meg a 15 fős testületből hiányzó alkotmánybírókat. Ezt a puccsszerű eljárást az MSZP elfogadhatatlannak tartja, és nem vesz részt a voksoláson – mondta.

Véleménye szerint a Fidesz be akarja venni az Alkotmánybíróságot is, ehhez demokratikus ellenzéki párt nem asszisztálhat. Elmondta, korábban jelezték, nem vesznek részt olyan egyeztetéseken, amelyeknek egyetlen célja, a Fidesz többségének biztosítása.

Hozzátette: őszintén sajnálják, hogy a Lehet Más a Politika ehhez a puccsszerű alkotmánybíró-választáshoz a nevét és a szavazatait adja.

Burány Sándor közölte, nem gondolják, hogy egyetlen kiváló jelölt pozícióhoz való juttatása megéri, hogy cserébe az egész intézményrendszert elfoglalja a Fidesz.

“Egyetlen alkotmánybíró nem csinál nyarat” – jegyezte meg.

Elmondta, korábban jelezték, nem vesznek részt olyan egyeztetéseken, amelyeknek egyetlen célja, a Fidesz többségének biztosítása.

Az LMP ma bebizonyította, hogy titokban a Fidesz kottájából játszik – hangoztatta.

DK: Kollaboráns az LMP

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében azt írta: az Alkotmánybíróság (Ab) éppen azért nem látja el feladatát, mert a testületben “többségében fideszes pártkatonák” ülnek független szakemberek helyett. Ennek fenntartásában segít most az LMP azzal, hogy “megszavazza a Fidesz új alkotmánybíró-jelöltjeit” – fogalmazott.

A DK szerint “az a párt, amely részt vesz az orbáni önkény fenntartásában, nem különutas, hanem kollaboráns”.

Akik “Tusnádfürdőn odaülnek Orbán mellé”, majd egyetértenek a kormánnyal az “álnépszavazási” kérdésében, és még az Ab “megszállva tartásában” is segédkeznek, azokat a DK a továbbiakban nem tudja ellenzékieknek tekinteni – írta Molnár Csaba.

Az LMP szerint mind a négy jelölt nagytekintélyű szakember

Az LMP társelnöke szerint a négy alkotmánybíró-jelölt megválasztásával növekedhet az Alkotmánybíróság (Ab) azon tagjainak száma, akik a kormánytól függetlenül hozzák meg döntéseiket. Hadházy Ákos úgy fogalmazott, jelentős aggályok merültek fel az Alkotmánybíróság (Ab) jövőbeli munkája miatt.

Idén a 15-ből négy bírónak járt le a megbízatása – emlékeztetett. Elmondta, 11 alkotmánybíróval ugyan működképes az Ab, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján “a testület elvesztette alkotmánybíróság-jellegét”.

Indoklásként elmondta, lelassult a testület működése, nem dönt olyan ügyekben, amelyekben a kormánypártoknak kellemetlen döntést hozna.

Azon vélemények is hangot adott, hogy ha az Ab a következő hónapokban a nyilvánosság ellen hoz döntéseket, azzal akár 10-20 évre is ellehetetleníti a korrupció felderítésében résztvevő újságírók, politikusok munkáját.

Hadházy Ákos tapasztalatokra, illetve jogászi véleményekre hivatkozva azt mondta, a jelenlegi 11 bíróból négyről lehet azt mondani, függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét bíró kerüli a konfliktust a kormánnyal.

Véleménye szerint a jelenlegi helyzet csak a kormánynak jó, de remélik, a négy új bíró megválasztásával nyolcra nő azon bírák száma, akik a kormánytól függetlenül döntenek.

Felidézte, a jelöltekről tavaly decemberben még Schiffer András korábbi társelnök részvételével kezdődtek egyeztetések, februárra kialakult egy négyfős jelölti lista, de a tárgyalások “megszűntek”. Hozzátette: ezen a héten jelezte a Fidesz-frakció az LMP-nek, hogy elfogadják a jelöltjeiket.

Hadházy Ákos hangsúlyozta, az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztásakor fontos szempontjuk volt, hogy nem zsákmányszerzésre törekedtek, támogatásukért nem kértek pozíciót.

A jelöltek kiválasztásának szempontjai között a függetlenség mellett a környezetvédelmet és azt említette, hogy legyen női jelölt.

Közölte, nem volt a feltételeik között és nem is vizsgálták a jelöltek vallásosságát.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az LMP 15 jelöltet tudott volna elfogadni, de nem kívánta közölni, ki volt az, akit mindenképpen szerettek volna jelöltként látni. Mind a négy jelöltet elfogadhatónak, nagytekintélyű szakembernek tartják – közölte.

Hadházy Ákos az ellenzéki kritikákra reagálva azt mondta, a pártoknak nem egymást kellene bírálni, de várható volt, hogy lesz kifogás. Az LMP-nek az ország érdekét kell figyelembe venni – mondta.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 114 megnézve, 2 alkalommal mai nap |